Проучване: Мъжките маймуни били често гейове

72 на сто правят секс с майуни от същия пол
12 юли 2023 23:30, Стела Стоянова
198
Проучване: Мъжките маймуни били често гейове
Снимка БГНЕС

Хомосексуален секс - някои хора го правят, някои пингвини го правят, а както се оказва, и много маймуни го правят. Според проучване, публикувано в списание Nature Ecology and Evolution, това е съвсем естествено, пише БГНЕС.

Наблюдавайки група макаци резус в продължение на три години в Пуерто Рико, учените от Лондонския имперски колеж установяват, че по-често мъжките правят секс със същия пол, отколкото тези от противоположния пол.

Изследователите съобщават, че 72% от 236-те мъжки маймуни са се съвокуплявали с други мъжки, докато само 46% са участвали в хетеросексуален секс.

Съществуват много различни теории - липса на достатъчно женски, установяване на господство или изпускане на парата - които могат да обяснят защо животните могат да се ангажират с хомосексуално поведение.

Но изследователите смятат, че наблюденията им всъщност подкрепят изцяло нова теория - че мъжките, които правят секс един с друг, имат еволюционно предимство пред хетеросексуалните си събратя.

Изследователите съобщават, че мъжките маймуни, които правят секс помежду си, често подкрепят партньора си в битки. Освен това тези мъжки маймуни не са строго хомосексуални. Те правят секс и с женски.

Всъщност изследователите са установили, че бисексуалните макаци са имали повече потомство от хетеросексуалните си колеги.

Така че, взети заедно, "те създават връзки и си помагат в борбата", казва Винсент Саволайнен, биолог и водещ автор на изследването, пред New Scientist. "И след това идеята е, че ако правят това, тогава може да имат и достъп до повече женски и на практика да имат повече бебета", каза той. И тези бебета може да са по-склонни да правят същото, установяват изследователите.

С помощта на генетични тестове и родословни дървета те установяват, че еднополовото поведение е 6,4% наследствено. Само по себе си това може да изглежда малко. Но то е в съответствие с другите наследствени поведения, които учените са идентифицирали при маймуните - включително обгрижването и социалността, се уточнява в прессъобщение на университета. По принцип поведението трудно може да се припише на гените, така че дори на пръв поглед ниският процент от 6,4 % заслужава внимание.

Въпреки че взаимоотношенията, които имат маймуните, вероятно са различни от тези на хората, Саволайнен се надява, че тези открития могат да ни помогнат да разберем по-добре променливостта на пола.

"За съжаление сред някои хора все още съществува убеждението, че еднополовото поведение е "противоестествено", а в някои страни за съжаление все още се прилага смъртно наказание за хомосексуализъм. Нашето изследване показва, че еднополовото поведение всъщност е широко разпространено сред животните", казва Саволайнен в изявление.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


198
Още по темата: маймуниеднополов секс
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
138
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
На Гьоте институт ли е проучването, или друго нпо?
137
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Хората са произлезли от проконсулите, а гейовете от макаците
136
3
 
3
 
! Отговори
Христо Христов преди 9 месеца
Костя и Цончо го знаят това и без проучване, да ги бяха питали тях първо...
135
2
 
2
 
! Отговори
Христо Христов преди 9 месеца
До 129. Има такивя случаи - алфа мъжкарят унижава тези с "меките китки", зя да знаят и помнят къде се намират.
134
2
 
2
 
! Отговори
Христо Христов преди 9 месеца
Че то тва е ясно - вижте европеидите - междинната стъпка между маймуните и homo sapiens.
133
4
 
2
 
! Отговори
шебек преди 9 месеца
Това обяснява всичко за българопитека
132
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Да, вярваме. Просто е част от прозорецът на Овертон.
131
0
 
4
 
! Отговори
Мис/мистър Холандия преди 9 месеца
Зевзек, може и да стане ЛГБТ БИГ МАК+
130
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Всеки полуграмотен учен би следвало да е наясно, че хомосексуализъм може да има само и единствено като става за хора - така че правете си изводите колко достоворно е това проучване.
129
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Първо макаци резус живеят в Южна Азия, а не Пуерто Рико, второ какво приема за секс Саволайнен и трето очевадно цялото така наречено проучване има за цел да си изсмуче от пръстите колко нормален хомосексуализма, че даже и давал еволюционно предимство. Няма как някой да ти плаща за да си доказва религиозно-политическата платформа и да наричаш това наука! И пингвините са птици, тоест те нямат член, за какъв точно хомосексуализъм при тях иде реч, ми е много интересно?
128
0
 
14
 
! Отговори
Скептик преди 9 месеца
След като е толкова хубаво, защо този макак на снимката гледа така тъжно, а?
127
1
 
8
 
! Отговори
една жена преди 9 месеца
Недраги учЕни, трябва ви проучване, в което един Алфа мъжкар се е бил с всички други мъжки, победил ги е и когато е настъпил моментът да се чифтосва, е обърнал гръб на женските и е подхванал мъжките :):):) Е, тогава ще ни разбиете :):):)
126
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Вярно ли е, че живота и смъpтта са в силата на езикa на Мaкаците?
125
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
След кaстpация, пациент пита хирурга, ще мога ли да правя Кeкс? Разбира се, отвръща хирyргът - анaлeн!
124
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
1/3 от това което ядем е за нашият живот, а 2/3 от това което ядем е за поддържане на живота на докторите!
123
0
 
8
 
! Отговори
Зевзек преди 9 месеца
Ще включат скоро макаците към ЛГБТ и ще стане ЛГБТ++Мак
122
0
 
10
 
! Отговори
Макаците може преди 9 месеца
Просто има макаци, които се преструват на хора, но ние си ги знаем.
121
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Голям Майтап - правилно казваш братко: "Животo е сyровачница и медийна кypовачница!"
120
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Галилей и папа Урбан VIII доказали максимата, че когато спориш с Макак, всъщност спорят двама Макаци. Самият Галилей твърдял, че слънцето е неподвижно!
119
3
 
21
 
! Отговори
Голям майтап преди 9 месеца
Няма да се изненадам, ако утре някое "изследване" не докаже, че да си хетеросексуален е психично отклонение от нормалното сексуално поведение. Тази статия е голяма стъпка в тази посока.