Нов антициклон от Сахара заплашва с рекордни температури

"Харон" може да повиши градусите но 50 на остров Сардиния
18 юли 2023 20:05, Стела Стоянова
30
Нов антициклон от Сахара заплашва с рекордни температури
Снимка БГНЕС

Горещата вълна, обхванала Средиземноморието, ще се засили, тъй като друг сахарски антициклон заплашва с рекордни температури от Италия до Гърция, съобщава Блумбърг.

Новият антициклон, наречен „Харон“ по името на митологичния ферибот, който доставял душите в подземния свят, може да повиши температурите до почти 50°C на италианския остров Сардиния до сряда, според прогнозата на „Il Meteo“. Най-високата температура в Европа за всички времена е 48,8°C, достигната в Сицилия преди две години.

Силните ветрове носят допълнителни опасности, като пожар унищожи къщи край Атина. В сряда 23 от най-големите италиански градове са обект на извънредни предупреждения за гореща вълна от страна на Министерството на здравеопазването на страната.

Предупрежденията за рекордни горещини идват в резултат на климатичните промени, които увеличават честотата на екстремните метеорологични явления в Северното полукълбо. Това предизвиква горски пожари, нарушава транспортната и енергийната инфраструктура и принуждава туристи и работници да търсят спасение от покачващите се температури.

Световната метеорологична организация заяви, че екстремното време вероятно ще се превърне в "нова норма", което подчертава все по-належащата необходимост от намаляване на емисиите на изкопаеми горива. Призивът за действия срещу глобалното затопляне идва в момент, когато някои държави от Европейския съюз се противопоставят на темпото на енергийния преход, а най-големите петролни компании удвояват инвестициите си в изкопаеми горива.

Рекордните световни температури през юни бяха последвани от най-горещите дни през този месец. Тазгодишната безпрецедентна траектория на горещините се засилва и от първото метеорологично явление „Ел Ниньо“ от близо четири години насам.

Това ще се отрази все по-тежко на икономиката, екосистемите и здравето. Неотдавнашно проучване показа, че повече от 60 000 души са починали в Европа заради горещите вълни през миналото лято. Италианското министерство на здравеопазването препоръчва на местните власти да поддържат седем дни в седмицата отворени клиники за лечение на състояния, свързани с горещините, като същевременно насърчават домашните грижи за уязвимите хора.

В САЩ от Лонг Айлънд до по-голямата част от Нова Англия са обявени предупреждения за торнадо и внезапни наводнения, докато горещините в Долината на смъртта се приближават до рекордни стойности. В Канада горят 881 пожара, като 573 от тях са извън контрол, което влошава качеството на въздуха в обширни части от региона. По данни на метеорологичната служба в неделя в Китай временно е регистрирана най-високата температура в историята.

Около 150 пожарникари, подпомагани от самолети и хеликоптери, се борят да овладеят пожар край Атина, в който са унищожени къщи и автомобили. На жителите на Куварас и съседните райони е наредено да се евакуират, а втори пожар е избухнал близо до Лутраки, западно от столицата.

Още по темата

Това се случва след горския пожар на Ла Палма на Канарските острови в Испания, където повече от 4000 души бяха принудени да напуснат домовете си, преди пожарът да бъде овладян.

Според данни, събрани от Блумбърг и Global Forecasting System, за първи път тази година температурата в Мадрид ще надхвърли 40°C. Андора, която се намира на 1000 метра височина в Пиренеите между Испания и Франция, преживя първата си нощ, в която температурата не падна под 20°C.

На север, в Обединеното кралство и скандинавските региони, горещините продължават да не са притеснителни, като през следващите 10 дни се очакват по-ниски от обичайните температури. Според Maxar Technologies Inc. в Осло температурите ще паднат до 8°C, а в Лондон ще се задържат малко над 20°C.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
1
 
1
 
! Отговори
... преди 9 месеца
епа каквото такова! реално в периоди на такова глобално затопляне, температурите само и единствено ще се повишават! Така, че подготвяйте се и за по-високи температури от тук нататък!
26
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Анонимен 17 ...приказваш тъй щот си здрав, ама като те прасне едно леко инсултче и изкривиш уста, шта питам пак ли тъй ше ги говориш от същите...
25
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Честит нов КОВИД! Официялно! Всеки ден по сто пъти едно и също! Понеже ако спрат да пишат, ще забравите че съществува! Понеже е лъжа и измислица и е толкова "страшно" и "опасно" единствено в медиите!
24
0
 
2
 
! Отговори
Смърт на Олигархията преди 9 месеца
Харон шва лапка кат бонбон;)))
23
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
А в България?
22
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До ИМАМЕ РОМКА Живков ги кастреше. Сега трябва гласове за ГЕРБ и СДС.
21
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Пропагандата Вземи си лаптопа за да не изгори.
20
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Пропагандата На слънце е 70 и почва да гори. Трябва да бегаш.
19
3
 
14
 
! Отговори
Пропагандата преди 9 месеца
Днес гледах 10 дневната прогноза за един от южните ни градове- от 36 до 41 градуса, нищо различно от други години. Да не говорим, че по телевизията казват, че ще бъде 39 градуса, а на сянка в двора на две различни места 35-36, случайно разминаване, надали!
18
0
 
11
 
! Отговори
Зелен Демократ преди 9 месеца
Ей, колегите с "нежно" поведение и мислене не се спряха с пропагандата и плашенето, а дежурните ботове на властта им помагат по форумите. Едни и същи хора участват в пропагандата за Ковид, за "войната" в Украйна и сега в зелената измама, това да ви говори нещо?;)
17
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Стана над 30 градуса за 2-3 седмици и шарените джендари изплашени се посараха все едно накой ги е закарал да висят по цял ден на полето!
16
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Добре, че има няколко горещници лятото, че да могат да си оправдаят бpътвежите за глобалното затопляне.
15
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Готови ли сте скоро за Климатичния локдаун. Август и Септември няма да излизате, ще седите на 'хладно' в панелките без климатик хахаха
14
0
 
4
 
! Отговори
Вай,Айшету преди 9 месеца
Фалологичен ферибот за бежовака ти мила Стела....Алоу,путвотничарите,излагате се с тез нефелни ейчари...
13
1
 
15
 
! Отговори
Офф преди 9 месеца
Значи Европа ше става зелена,което не е лошо в градовете да има зеленина.ние в Бг застрояваме всеки метър и бетона грее като в пещ.шофирам по 8-10000км на година и пак колата ми замърсява в пъти по-малко от колкото една компактна група от население жители на ЕС. дето гори гуми и каквото й падне друго и не подлежи на контрол и санкции. Отделно Индия и Китай бълват изгорели газове безспирно.или трябва да се спазват правила от всички или полза никаква
12
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Почвайте с климатичните локдауни. Друго не остава. Или да лягаме и да чакаме да мрем.
11
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Дойдох като проссссссст селяндурин на море в Бургас.... Еми не се трае бе братче - на плаж се ходи рано сутринта и седиш макс до 9ч. Днес се оспах и цял ден спах под климатика. Чак в 18ч. отидох да се топна в морето за половин час. Чух се с нашите в София - викат че и там си евввало маммммата. Допреди месец валеше всеки ден, а сега обратното - жега до откат, абе луддница
10
4
 
7
 
! Отговори
Величка преди 9 месеца
Щом е антициклон значи ще хладно нали
9
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Еййй и на циклони катп хората не случихме. Все антициклони излизат! Също както не случихме на еколози. :-)
8
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
60 на сянка...100 на слънце.

Спонсорирани публикации