Китай: НАТО иска да разруши мира в Азиатско-тихоокеанския регион

Алиансът вече бил объркал Европа
3 авг 2023 09:00, Елка Василева
102
Китай: НАТО иска да разруши мира в Азиатско-тихоокеанския регион
Снимка: архив, БГНЕС

След като обърка Европа, сега НАТО иска да разруши мира и спокойствието и в Азиатско-тихоокеанския регион, каза китайският посланик в Русия Чжан Ханхуей в интервю за ТАСС.

"НАТО се отклони от целите на Устава на ООН за насърчаване на приятелските отношения между народите и укрепване на всеобщия мир. Въпреки общия мир и стабилност в Азиатско-тихоокеанския регион НАТО настоява да провежда военни учения и да разгръща т.нар. операции за свобода на корабоплаването в региона, което подклажда напрежение и създава конфронтация между лагерите", посочи китайският дипломат.

По думите му разширяването на НАТО в Азиатско-тихоокеанския регион "категорично не издържа на никаква критика от гледна точка на международното право". "Това излиза извън рамките на концепцията за колективна самоотбрана, позволена от Устава на ООН. НАТО нарича себе си организация за колективна отбрана, която упражнява правото на колективна самозащита, но продължава трансграничното си разширяване с намерението да провокира военна конфронтация в Азиатско-тихоокеанския регион", посочи Джан.

"В този регион няма сила, която да представлява заплаха за НАТО, да не говорим за потенциално въоръжено нападение. НАТО няма легитимно основание да се позовава на правото на колективна самоотбрана", обясни китайският посланик в Москва.

"В Устава ясно се посочва, че Съветът за сигурност на ООН е основният орган, отговорен за поддържането на международния мир и стабилност... Разширяването на НАТО в Азиатско-тихоокеанския регион разрушава самостоятелно установените граници на географския му обхват, намесва се в правомощията на Съвета за сигурност на ООН и нарушава ограниченията на Устава на ООН за регионалните споразумения", добави той.

По думите му през последните години НАТО "все повече протяга ръцете си" в опит да се намеси в Азиатско-тихоокеанския регион.

"Две поредни години НАТО покани Япония, Южна Корея, Австралия и Нова Зеландия да присъстват на срещата на върха на алианса и подписа индивидуална програма за партньорство с тези четири държави. Освен това през 2024 г. НАТО планира да открие първия си офис за връзка в Япония. Амбицията на алианса да се придвижи на изток към Азиатско-тихоокеанския регион се посреща с голяма предпазливост и силна опозиция от страните в региона", каза още китайският дипломат.
(БТА, Николай Велев)


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


102
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Те разрушиха мира в Близкия Изток и Източна Европа, че в Азиатско-тихоокеанския регион ли няма?
85
0
 
1
 
! Отговори
Малко за политика преди 9 месеца
Накратко, в статията вече се посочва коя ще бъде следващата война на САЩ - война срещу Китай. А ролята на Украйна в Тихоокеанският регион ще изиграе Тайван. Тамошната "демократична коалиция" ще включва Япония, Южна Корея, Австралия, Нова Зеландия и още някой друг остров с американски сателит на него.
84
0
 
4
 
! Отговори
по ДЕФИНИЦИЯ преди 9 месеца
НАТО е мафиотската организация защитаваща "икономическите" интереси на САЩ. Или с други думи - организация за рекет и изнудване.
83
0
 
3
 
! Отговори
Нато = Търговия преди 9 месеца
Нато не е съюз за колективна отбрана, а търговска организация за продажба на американско оръжие чрез генериране на несигурност и нестабилност. След като умело скараха Европа с Русия, далеч преди руското нахлуване в Украйна, сега американската организация цели да разклати мира в Азия и да превърне държавите Япония, Южна Кореа, Австралия в свои клиенти, т.е. да им продават сигурност под формата на поръчки за щатско оръжие. Американците умело боряват с понятието сигурност и търговията с нея.
82
0
 
3
 
! Отговори
До 81 преди 9 месеца
Никой народ от тези 40 членки държави никога не е попитан директно и демократично чрез референдум иска ли да влезе в Нато! А и не съм чувала някоя държава да е излязла..като с мафията е- подкупват политиците и хоп- в Нато! Няма излизане от мафията също!Нато има офис в Токио и Япония има офис в Брюксел в квартирата на Нато! Какво прави Нато в Пасифика??Защо Нато беше използвана за нелегално нападение на държави като Ирак, Афганистан, Либия??Какво прови Нато в Азия и Африка ??
81
6
 
0
 
! Отговори
До 78 преди 9 месеца
И като е толкова богата на залежи и земи Русия , защо икономиката и е горе долу колкото на Испания замислял ли си се ?
80
8
 
0
 
! Отговори
До Колонизиране преди 9 месеца
Не знам кое е НАТО-вско и кое не , но единствената държава която нещо присвоява и анексира е Русия . От тук на сетне , НАТО е доброволен алианс , никой не е вкаран там насила ,освен това всички трябва да са съгласни за да се присъедини нов член . В момента единственото нещо което води до разширяване на НАТО е Русия с постояното заграбване на земи от съседите си . А осве САЩ няма друга страна от Тихи Океан член на НАТО - за това се и нарича Атлантически алианс
79
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Няма такова нещо като НАТО. НАТО - това е САЩ+. Останалото е само пълнеж, сламени войници, жалки cмешници. Сто вагнеровци се появиха на границата с Полша и поляците се наcpaxa. Излиза полския премиер и вика - слушайте, тука 100 вагнеровци се появиха, ужас! А САЩ вече нямат нужда от НАТО след провала в Украйна, за тях НАТО е само ненужен разход, САЩ могат и сами да се защитят.
78
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
През 2026 г. САЩ ще се оттеглят от Европа! Не по-късно от 2028-29 г. ЕС ще се разпадне! На САЩ НАТО вече им е скъп, НАТО изчезва, на негово място идва AUKUS.
77
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Русия е втората най-богата на литий страна след Китай, но не го произвеждат, до сега им беше по-евтино да го внасят. Но се работи по въпроса и 2026 г ще започне първото производство и добив на литий. А ЕС няма литий. ЕС няма нищо.
76
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До 75 точно така цялата планета е НАТОВСКА. Проблем ли има ? :)) Няма да е жълта, нито монголска . Осъзнай го.
75
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
нато са терористи и убийци, както армията на сащ
74
1
 
8
 
! Отговори
Колонизиране преди 9 месеца
Анлантика- натовски океан! Черно Море - натовско море! Европа- натовски континент! Пасифика- натовски океан! Балтика - натовско море! Докъде?? Цялата Планета- натовска??
73
0
 
2
 
! Отговори
До къде иска преди 9 месеца
Да се разшири ЕвроАтлантическия мирен алианс?До Азиа? До Тайван? Целия свят ;))
72
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Тази Тесла есплед такава тесла, и с такова лошо окачване и управляемост, а са и сложили двигатели електрички 1000 конски сили, и като ускорява дори не може да се управлява при такова ускорение. Да не говорим че става само за градска кола, а къде в града ще ускоряваш така, извън града тези мощни двигатели ще изпомпат батерията след 150 километра.
71
0
 
2
 
! Отговори
Като отговор преди 9 месеца
На санкциите на САЩ, Китай забрани експорта на литий - без който не маже производството за чипове! В Европа литий няма..в Латинска Америка и Африка има но искат да го продават скъпо на Европа..а не като колонии да го подаряват..
70
2
 
4
 
! Отговори
Чии го търси преди 9 месеца
САЩ в Тайван или Китайско море??
69
1
 
4
 
! Отговори
BMW капут преди 9 месеца
БМВ вече не може да произвежа. На сайте им може да се види, спрян е модел М5 не може вече да се купи, а от цялата серия М5 са останали само електрички по 100 хиляди евро и две мизерни конфигурации с двигатели като на Дачия. Вече няма материали, няма алуминий, енергията скъпа. Да правим скъпи електрички, тях така и така никой не може да ги купи на тези цени.
68
1
 
8
 
! Отговори
До 59 преди 9 месеца
Ти луд ли си? 800 военни бази по света има диктатора САЩ, а не Китай! Май френд :)
67
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
HiPhi Z показа по-добър резултат на снежен лосов тест (насипва се сняг за по-трудно) от Porsche 911. HiPhi може да предендира за най-добрия спортен автомобил в света. На второ място се нарежда Zeekr 001. Легендарния BMW M5 отива на кино.

Спонсорирани публикации