Световният баритон Гезим Мишкета гастролира в Стара Загора

Ще го видим в "Травиата" на сцената на Античния форум "Августа Траяна"
8 сеп 2023 21:52, Петър Бойчев
3
Световният баритон Гезим Мишкета гастролира в Стара Загора
Снимка Държавна опера - Стара Загора

Световноизвестният баритон Гезим Мишкета ще гостува за първи път в България, и то в Стара Загора. Това съобщават от пресцентъра на Държавна опера - Стара Загора. Албанското чудо влиза в ролята на Жорж Жермон в едно от най-обичаните оперни заглавия "Травиата" от Джузепе Верди на 9 септември на сцената на Античния форум "Августа Траяна".

Блестящото сопрано от Косово Беса Лугичи, която стартира своята успешна кариера от България и най-вече от сцената на Старозагорската опера, ще изпълни ролята на Виолета Валери. В Старозагорската опера Беса Лугичи направи забележителни роли като Лучия ди Ламермур от едноименната опера на Доницети, Мими от „Бохеми” на Пучини, Виолета от „Травиата” на Верди.

В ролята на Алфред Жермон зрителите ще видят италианския тенор Емануеле Д`агуано.
Албанският баритон Гезим Мишкета успя да вмести Стара Загора в изпълнения си с престижни ангажименти артистичен календар. Сред неговите скорошни и бъдещи изяви  се открояват ”Лучия ди Ламермур”/Енрико Аштън/ в Лисабон ; „Вертер” /Алберт/ във Филхармоничния театър на Верона и „Кармен” /Ескамилио/  на сцената на Арена във Верона; „Фалстаф” /Форд/ в Лил , ”Травиата” в Нанси; през  2024 ще пее в Операта в Марсилия ”Бал с маски”/Ренато/; в Тулуза – ”Набуко”.

Международната музикална критика определя албанския баритон Гезим Мишкета като един от най-впечатляващите артисти на своето поколение.

Сценичната адаптация на операта "Травиата" е на режисьора Огнян Драганов, диригент на хора е Младен Станев.
Спектакълът е част от летните музикални вечери, представени от старозагорската опера на Античния форум "Августа Траяна", през септември. Те ще продължат и на 10 и 12 септември, когато зрителите ще могат да се насладят на танцовия хит "Гето" и мега концерта QUEEN Tribute - Шоуто продължава.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
0
 
! Отговори
слушател преди 8 месеца
Докарайте и 2-3 албано-макета от РСМ ,за пълнота на състава. Следващият път ще гостуват от Гибон.
1
0
 
0
 
! Отговори
има преди 8 месеца
и албанско и харватско

Спонсорирани публикации