Ген. Сирски: Украйна отблъсква руските атаки, но ситуацията е трудна

Положението е особено напрегнато около Авдеевка и Запорожие
29 фев 2024 11:17, Елка Василева
218
Ген. Сирски: Украйна отблъсква руските атаки, но ситуацията е трудна
Украинският военен министър Рустем Умеров и ген. Олександър Сирски. Снимка: архив, БГНЕС

Украинските сили са изтласкали руските войски от село Орливка, западно от Авдeевка, но ситуацията на източния фронт остава трудна, заяви главкомандващият украинската армия Олександър Сирски, предаде Ройтерс.

Орливка се намира на по-малко от 2 км северозападно от Ласточкине, населен пункт, окупиран наскоро от руските сили.

Още по темата
Миналата седмица руските сили превзеха стратегическия украинския град Авдеевка след продължило няколко месеца нападение и настъпват към няколко други района по протежение на фронтовата линия, съобщиха украинските власти.

Тази седмица украинските военни заявиха, че са се изтеглили от две села близо до Авдеевка, губейки още територии на фона на недостатъчна подкрепа от западните съюзници.

"Противникът продължава активните настъпателни действия в много райони на фронтовата линия. Ситуацията е особено напрегната около Авдеевка и Запорожие", заяви Сирски в Teлеграм.

Той заяви, че руските щурмови части се опитват да пробият украинската отбрана и да превземат селищата Тоненке, Орливка, Семенивка, Бердичи и Краснохоривка. Сирски, който е посетил войските на източния фронт, заяви, че някои командири са разкрили известни недостатъци в своята "осведоменост за ситуацията и оценката на врага", което пряко влияе на устойчивостта на отбраната в определени райони.

"Предприех всички мерки, за да коригирам ситуацията на място, с предоставянето на допълнителни боеприпаси и материални ресурси, както и необходимите резерви", заяви Сирски.

Украинските военновъздушни сили днес съобщиха, че са свалили още един руски изтребител-бомбардировач Су-34, предаде Укринформ, цитирайки  командващия ВВС Николай Олешчук.

"Победата на сушата се кове в небето!", завърши той поста си в "Телеграм", изразявайки благодарност за постигнатото от неговите подчинени.

Както Укринформ съобщи по-рано, на 27 февруари украинските сили свалиха два руски Су-34. От 17 февруари насам Украйна е свалила общо пет руски Су-34 и два Су-35.
(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


218
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
183
0
 
13
 
! Отговори
1 преди 2 месеца
В Украйна признаха, че са моГилизирали хора с увреждания. Ръководителят на Кременчугския TЦК и СП Мирослав Волков даде интервю за местни медии и призна, че хората с увреждания, или както сега ги наричат в Украйна, "ограничено функционални граждани", се призовават във ВСУ . Официално те не се занимават с тежка работа, но редица ТГ канали пишат, че няма разделение и хората с увреждания копаят окопи заедно с всички останали. "Тези, които са с ограничена годност, като правило, се изпращат да служат в тилови части. Такива длъжности не са много, затова
182
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
The Times: Британският генерален щаб пряко ръководеше атаките срещу кораби на ЧФ на РФ. Вестникът пише, че главният "режисьор" на атаките е бил адмирал Антъни Радакин. Британският премиер умишлено го остави на поста, въпреки че Радакин трябваше да напусне през ноември 2023 г. Началникът на британския генерален щаб не само наблюдава атаките срещу кораби на руския ЧФ (и с британски ракети), но също така помага на ВСУ да съставят военни планове. Ден преди това той каза, че нова украинска контраофанзива ще започне не по-рано от края на лятото.
181
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Да украинците геройски бягат ,а руснаците панически настъпват :)
180
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Браво, Сирски! Злите езици твърдят, че епичното фиаско на Тендровската коса е било по твоя заповед. И руснаците са ги чакали на гюме. После... е, видяхме снимките...
179
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Украйна ще капитулира. Помислете за хората и сядайте на масата да си изпросите по-изгодни условия за мир.
178
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Защо се опитвате да лъжете хората,украинските сайтове съобщават че точно отбранителната линия Бердичи-Орливка е пробита от руснаците.
177
0
 
6
 
! Отговори
Той преди 2 месеца
Време е за разум, смирение, свеждане на вироглавата глава и мир, стига сте пращали хора да умират зрадия някаква си земя.
176
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Българи, пазете се от украинките. Разпространяват сифилис. Бургас и Поморие са пламнали.
175
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Рашките от 10 самолета останали само с един. Скоро ще правят летящи лади.
174
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Шe oтблъckвa, шe oтблъckвa, na шe cnpe...
173
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Русия трябва да победи и украинците да се прибират в реалната си родина Русия , за да настане мир и Зеленски да не блокира търговията между Русия и ЕС, а Зеленски и обкръжението му олигарси, трябва да се маха!
172
3
 
6
 
! Отговори
Николаос Цитиридис преди 2 месеца
Украйна са продажници, и заслужават Россия да ги беси и бие...НЯМА ПРАВО НА ТАКАВА ДЪРЗАВА .
171
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Вчера гледах интервю на един англичанин журналист, избягал от страх от Киевския режим, интервюто беше от хората от Авдеевка, плачат, никой не иска украинците да ги управляват, не искат Киевските власти да ги управляват, разказваха и как са ги убивали нацистите и бандеровците..., Зеленски, махай се, населението в Украйна не те иска, мрази вашата Киевска хунта!
170
3
 
3
 
! Отговори
haha преди 2 месеца
Малее, страшна съпротива. За една седмица 4 села загубиха. Играта свърши за всички!
169
1
 
2
 
! Отговори
profetey преди 2 месеца
До Бургиев: Напълно съгласен и да добавя - руската армия отстъпи от Херсон за да намали фронта и загубите на техника, войници и боеприпаси. А от Харков се махнаха от горите. Когато се биеш в горска местност се дават много повече жертви. Може да се види на карта фронтовата линия преди 09.22 и сега - бойните действия в горски местности са под 20% спрямо преди.
168
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Дори според украинския сайт deepstate, по-голямата част от Орливка е в руски контрол. Не знам въобще какви простотии се пишат тук???
167
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Сирски е същия като Емито Радукану в тениса.Майка и е Китайка,бащата Румънец а тя Англичанка.
166
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Странна е тази война,ето да вземем ген.Сирски майка му ,баща му и брат му живеят в Русия и са руснаци ,а пък той украинец.А преди няколко дена единият от синовете му ,който пък живее в Австралия получи руско гражданство и има снимка с блуза със знака Z...от друга страна пък болшинството от украинците комуникират помежду си на руски,а пък забраняват руският език,култура ,музика и т.н....много странна война,но някой прави големи пари от това нещастие...
165
1
 
25
 
! Отговори
Реалист преди 2 месеца
Чета за обръщението на Путин към руснаците... ми поне говори неща, които интересуват хората. Ако и ги реализира - наистина е лидер. Сега да го съпоставим с "лидерите" на ЕС, които говорят как трябва да ограничим, забраним, намалим и т.н. всичко, защото виждате ли имало "климатична криза"....
164
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
ИЛИ ПЪК НЕ?! Хахахахахах! Copocoидите се побъркват, пропити от украинска пропаганда! Хахахахахах

Спонсорирани публикации