Жените раждат повече в държавите, където мъжете готвят и чистят

Проучване на американски институт анализира тази зависимост
9 мар 2024 20:03, Петър Бойчев
274
Жените раждат повече в държавите, където мъжете готвят и чистят
Снимка БГНЕС

Държавите, в които жените раждат повече деца, са с общества, в които мъжете помагат повече на жените с домашната работа вкъщи. И обратно - държави с по-ниска раждаемост са тези, в които мъжете са по-малко подкрепящи в задълженията вкъщи. Тази зависимост е описана в доклад на Националното бюро за икономически проучвания (НБИП) на САЩ от 2022 г., озаглавен “Икономика на плодовитостта”, а сп. “Икономист” пусна графика от този анализ.

“Петте страни (от включените в изследването) с най-голям мъжки принос към домакинството и гледането на деца са с най-висок коефициент на плодовитост - над 1,8. Обратно - в петте страни с най-малък принос на мъжете коефициентът на плодовитост е под 1,5. Тези факти предполагат, че разпределението на ролите между бащите и майките е важен аспект за раждаемостта”, пише в анализа на НБИП.

Икономистът от Института за пазарна икономика Адриан Николов споделя и коментира новината във фейсбук профила си.

“Става дума за едно относително ново изследване на факторите, които движат раждаемостта. Семейната среда определено е от значение, като в развитите икономики там, където от жената не се очаква да поеме цялата тежест на отглеждането на децата и на грижата за домакинството, повече жени избират майчинството.

Разбира се, това не е единственият и най-тежък фактор. Що се отнася конкретно до България, някои фактори на средата като че ли са по-важни – достъпът до детска грижа, качеството и доверието в здравеопазването и образованието, разполагаемият доход играят по-важна роля.

От значение е и възможността майките да комбинират децата си с кариера, за което създаването на повече възможности за работа от разстояние и почасова работа е от голямо значение.

Не бива изборът да бъде “работата или децата”, а по-скоро да се намери баланс между двете. Нищо от това, разбира се, не изключва по-активна роля на мъжете в отглеждането на деца и в поддръжката на домакинство – напротив, всички тези аспекти се допълват.”, коментира Николов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


274
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
224
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Пълни глупости!!!
223
6
 
10
 
! Отговори
дядо Стефчо преди 2 месеца
прадядо ми е имал 10 деца едното е починало 9 искам да ви кажа че нието един път не го видях да чисти прах да мие прозорци или да прави кордон бльо със сос бешамел. Беше си мъж човека!
222
3
 
6
 
! Отговори
дядо Стефчо преди 2 месеца
хахахахахахаха ми те ако мъжете им са меки китки нищо чудно да раждат повече ама от съседа хахахахахахаха
221
3
 
8
 
! Отговори
Сашо преди 2 месеца
Продължавайте с плана за скопяване на мъжете по света.Да показваш чувства, да си нежен неуверен и без мнение е "толкова хубаво".Пак и тогава другия бряг е толкова близко.А контрола на теб става елементарен.Световна нация от материалиски и безлични слаби мъже - ето Ви бъдеще с "равенство"
220
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
ТОВА СА ЛЪЖИ И ПЪЛНИ ГЛУПОСТИ
219
4
 
18
 
! Отговори
лапландеца преди 2 месеца
Аха, ясно в Бангладеш мъжете готвят, чиствт, перат , в Авганистан мъжете даже кърмят бебета, в анадолска Турция татко РезЪ пере килимите, фустите на кадъмъта, ...... в Столипиново Айшето са емЪнципирва........................един мърмот навива шоколади на пръчка.............
218
2
 
2
 
! Отговори
От 204, 205, 206, преди 2 месеца
210, 213, 219, 220 - За 40 минути написах тук 7 коментара и още няколко под други материали. Повече време не мога да отделя. Вие си спорете тук, аз наистина отивам да готвя. Приятен ден! :)
217
4
 
11
 
! Отговори
анонимен преди 2 месеца
Ако един мъж е образован, печелещ пари за да храни семейство,можещ да върши всичко в т нар домакинство за какво е феминистка ,която ще стои за съмнителна красота.Той ще търси жена, с която са сподели живота, а не злобна душа чиято единствена цел ще е да му трови живота.В крайна сметка хората се събират ,за да са щастливи.
216
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Колкото по на запад, толкова по- добре. Първоначално шока е голям, защото българките сме свикнали да се държат с нас неандерталската - викове, мрънкане, ти на крака да носиш бири и слугинаж и ти се струва малко странно като някой друг почне да хвърля ***, да ти мие колата и да я зарежда, да се прибираш на наготвено, да ти донесат чай и тн, ама се свиква бързо :)
215
4
 
5
 
! Отговори
До 216 преди 2 месеца
Отговор на твоята автоматично повтаряна фраза "арабите помагат най-много на жените" дават 205, 206, 210 и 213. Направи и ти за твоята жена това, което арабските мъже правят за техните булки, после ела да философстваш тук.
214
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 215 - Предполагам,че нямаш други ангажименти, освен да седиш пред компютъра и да ни обясняваш какви са твоите представи за света. Ами излез малко между хора, за да видиш какво е дереджето в България днес и през последните 80 години. Преди 1945 г. сме имали нормално общество и ако ти живееше по онова време, нямаше да имаш авторитет, ако до 27-28 г. не си създал семейство и ако не си осигурил на жена си и децата си дом и приличен стандарт на живот. Ама защо ли изобщо споря с теб ...
213
2
 
10
 
! Отговори
анонимна преди 2 месеца
Мисля, че споровете са излишни - като искате някоя денонощно да ви се върти наоколо и да ви подава хляба в устата, намерете си такава, има доста жени, дето не искат и да чуят да работят. А не да пищите срещу останалата част, тяхна си работа как ще си прекарат живота, както и вие. Като учавствува в плащането на сметки ипр. нямате право да искате да ви слугува нонстоп.
212
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
обобщението не е от 1-2, а може би за около 40-50 и повечето са англичани, полякини, ирландки- имам широк приятелски кръг. Тук лесно се гледат деца.
211
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
По тази логика арабите помагат най-много на жените! Ха-ха-ха!
210
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До До 37, 58, 73: Пффффф, жена да издържа мъж? Бхахахаха, такава смешка отдавна не бях чувал! Е сигурно някъде по света има 0,000000001% жени, които издържам мъжете си, но това е само, за да има кой да ги пази. Интереса на жената ВИНАГИ клати феса!
209
2
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 2 месеца
До до 37.... и представа си нямат тези мъже за патриархата - тогава и те, независимо че са мъже, трябва безпрекословно да се подчиняват на патриарха, а само големият наследява основната част. Така че край с мечтата за патриархат. Там съществува само "да, господарю", независимо от пол и възраст. Несъвместим е със съвременния свят.
208
5
 
7
 
! Отговори
До 37, 58, 73 преди 2 месеца
Продължение - Имате ли представа колко голям е гардеробът на индийките? Идва ли ви наум какво количество златни бижута се полагат на жените в тези общества? Вие и 1/10 от тези бижута не само не можете да си позволите да купите, но и само да ви намекнат жените ви за нещо такова, ще опищите орталъка да се оплаквате от нея и от алчността й. Имате ли представа как ще ви изцеди за издръжка жена от тези държави, ако я изоставите? Българката гони кариера, за да храни себе си и децата си, пък и вас!
207
0
 
1
 
! Отговори
Ром"с преди 2 месеца
Пика на населението на планетата ни ще е между 2064-2070 година с население 9.7-9.8 милиарда човека.
206
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До до 213; Пак грешиш. Едно е да правиш обобщения от 1-2 жени, които познаваш, друго е от цяла нация, цяла култура или цял континент. Потърси данни в интернет, фактите когато говорят и боговете мълчат (изключение: само на жените винаги им е разрешено да спорят!!).
205
4
 
3
 
! Отговори
До 37, 58, 73, които преди 2 месеца
бленуват за "тотален, пълен, неоспорим патриархат", там жените били раждали най много - а имате ли представа какви са задълженията на мъжа в тези общества? Вие и на сън не сте допускали, че е възможно да бъдете натоварени с техните ангажименти! Нападате жените за многото им "чифтове обувки и огромен гардероб", жената била ангажирана "да развива кариерата си и да ходи на различни процедури", но имате липредстава какви грижи полагат за външността си арабките или колко обемист е гардеробът на индий

Спонсорирани публикации