Жените раждат повече в държавите, където мъжете готвят и чистят

Проучване на американски институт анализира тази зависимост
9 мар 2024 20:03, Петър Бойчев
274
Жените раждат повече в държавите, където мъжете готвят и чистят
Снимка БГНЕС

Държавите, в които жените раждат повече деца, са с общества, в които мъжете помагат повече на жените с домашната работа вкъщи. И обратно - държави с по-ниска раждаемост са тези, в които мъжете са по-малко подкрепящи в задълженията вкъщи. Тази зависимост е описана в доклад на Националното бюро за икономически проучвания (НБИП) на САЩ от 2022 г., озаглавен “Икономика на плодовитостта”, а сп. “Икономист” пусна графика от този анализ.

“Петте страни (от включените в изследването) с най-голям мъжки принос към домакинството и гледането на деца са с най-висок коефициент на плодовитост - над 1,8. Обратно - в петте страни с най-малък принос на мъжете коефициентът на плодовитост е под 1,5. Тези факти предполагат, че разпределението на ролите между бащите и майките е важен аспект за раждаемостта”, пише в анализа на НБИП.

Икономистът от Института за пазарна икономика Адриан Николов споделя и коментира новината във фейсбук профила си.

“Става дума за едно относително ново изследване на факторите, които движат раждаемостта. Семейната среда определено е от значение, като в развитите икономики там, където от жената не се очаква да поеме цялата тежест на отглеждането на децата и на грижата за домакинството, повече жени избират майчинството.

Разбира се, това не е единственият и най-тежък фактор. Що се отнася конкретно до България, някои фактори на средата като че ли са по-важни – достъпът до детска грижа, качеството и доверието в здравеопазването и образованието, разполагаемият доход играят по-важна роля.

От значение е и възможността майките да комбинират децата си с кариера, за което създаването на повече възможности за работа от разстояние и почасова работа е от голямо значение.

Не бива изборът да бъде “работата или децата”, а по-скоро да се намери баланс между двете. Нищо от това, разбира се, не изключва по-активна роля на мъжете в отглеждането на деца и в поддръжката на домакинство – напротив, всички тези аспекти се допълват.”, коментира Николов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


274
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
164
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Не, не е съвпадение. Демографската криза в Европа е резултат от прокарването на джендерастията.
163
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Готвенето и чистенето не само облагородяват мъжете, но ги правят и по-потентни. Водете си записки.
162
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Единствено правете камасутра редовно. Но няма как мъжа и да чисти и да готви че и камасутра.
161
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Глупости. С 3 и нагоре са Англия, САЩ, Австралия, Канада и всички останали в Азия и Африка. До 2 Европа и Русия, без елитите им, които са с по 5 и нагоре, до 10-12. Странно ли защо ЕС са толкова зле.:)) Урсула май е със 7.:))
160
0
 
3
 
! Отговори
Подозрение преди 2 месеца
Да не би пък да става въпрос за държави, в които много мъже са безработни? Като не може да допринесе с нещо друго за благото на семейството, той запретва ръкави и започва да чисти дома и да се старае да готви вкусно.
159
0
 
6
 
! Отговори
Една мома преди 2 месеца
Не казват кои са тези пет държави, в които мъжете са най-склонни да вършат домакинска работа :(
158
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Начи в маалата много помогливи мъже бре! Не съм знаел.
157
2
 
4
 
! Отговори
Гъзьо преди 2 месеца
Тоя автора Петър Бойчев ще да е някакъв путкопоклонник!
156
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Има само 3 причини Няма къде да иде ако не е вече чиста. Никой мъж няма да я вземе. Толкова за чистенето. Готвенето няма нищо общо то вече от мола има сичко.
155
6
 
9
 
! Отговори
В днешно време преди 2 месеца
Трябва да сте напълно обезумяли за да правите деца! Те със сигурност ще станат едни жалки, смазани и нещастни роби на системата! Единствено е оправдано, ако сте част от мафията, наречена "държава" и самият вие грабите хората, техния труд и пот. Тогава ще създадете нов кърлеж за бедняците.
154
1
 
9
 
! Отговори
маалатъ преди 2 месеца
Сериозно??? В Африка??? В Бл. Изток??? В Азия или Латинска Америка??? И каква е крайната цел??? Може би, краят на бялата раса???
153
9
 
8
 
! Отговори
Има само 3 причини преди 2 месеца
Жена да живее с мъж. Първа причина: да избяга от дома на родителите си. Втора причина: някой да я гледа. Трета причина: някой да гледа нея и децата и. Не съществува никаква друга причина, поради която жена би живяла с мъж!
152
3
 
7
 
! Отговори
Муахаха преди 2 месеца
какна Жалка Пропаганда на Сатанистите от ЮдеюМасонските Ложи в Брюксел и Вашингтон!
151
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Или трябва да си богат за да може и децата ти да са богати както в САЩ или и децата стават слуги на богаташи както в Индия.
150
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
на пруграмистите жените им харчат огромните пари по фитнес треньорчета ;) нискоквалифицирани ама вършат работа
149
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Програмист Не можеш без нискоквалифициран бачкатор. Ако не намериш, трябва да се откажещ ИТ и се преквалифицираш на ниска квалификация.
148
8
 
1
 
! Отговори
Програмист преди 2 месеца
До 150 ще си наема гледачка ;)
147
0
 
11
 
! Отговори
Исторически парк преди 2 месеца
Тоест в африка мъжете готвят и чистят?! Бахагайахах
146
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До ИТ специалист Ако си ИТ няма да успееш да сменяш пелени 10г. за 2-3 деца. Ще ти трябва бачкатор или да се откажеш от ИТ.
145
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен Индия и Иран имат хареми. Богатите беюве и махаражи имат жени и за бедните няма. В Индия са касти и най бедните 500 милиона са слуги и роби на горните касти.

Спонсорирани публикации