Жените раждат повече в държавите, където мъжете готвят и чистят

Проучване на американски институт анализира тази зависимост
9 мар 2024 20:03, Петър Бойчев
274
Жените раждат повече в държавите, където мъжете готвят и чистят
Снимка БГНЕС

Държавите, в които жените раждат повече деца, са с общества, в които мъжете помагат повече на жените с домашната работа вкъщи. И обратно - държави с по-ниска раждаемост са тези, в които мъжете са по-малко подкрепящи в задълженията вкъщи. Тази зависимост е описана в доклад на Националното бюро за икономически проучвания (НБИП) на САЩ от 2022 г., озаглавен “Икономика на плодовитостта”, а сп. “Икономист” пусна графика от този анализ.

“Петте страни (от включените в изследването) с най-голям мъжки принос към домакинството и гледането на деца са с най-висок коефициент на плодовитост - над 1,8. Обратно - в петте страни с най-малък принос на мъжете коефициентът на плодовитост е под 1,5. Тези факти предполагат, че разпределението на ролите между бащите и майките е важен аспект за раждаемостта”, пише в анализа на НБИП.

Икономистът от Института за пазарна икономика Адриан Николов споделя и коментира новината във фейсбук профила си.

“Става дума за едно относително ново изследване на факторите, които движат раждаемостта. Семейната среда определено е от значение, като в развитите икономики там, където от жената не се очаква да поеме цялата тежест на отглеждането на децата и на грижата за домакинството, повече жени избират майчинството.

Разбира се, това не е единственият и най-тежък фактор. Що се отнася конкретно до България, някои фактори на средата като че ли са по-важни – достъпът до детска грижа, качеството и доверието в здравеопазването и образованието, разполагаемият доход играят по-важна роля.

От значение е и възможността майките да комбинират децата си с кариера, за което създаването на повече възможности за работа от разстояние и почасова работа е от голямо значение.

Не бива изборът да бъде “работата или децата”, а по-скоро да се намери баланс между двете. Нищо от това, разбира се, не изключва по-активна роля на мъжете в отглеждането на деца и в поддръжката на домакинство – напротив, всички тези аспекти се допълват.”, коментира Николов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


274
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
204
4
 
5
 
! Отговори
до 213 преди 2 месеца
Не винаги, живеем в Англия и повечето жени с които работя имат минимум по 2, като познавам и две с по 5, масово с по 3. Става въпрос за бели, образовани жени, които работят във финансовата сфера, но мъжете тук са други. Наистина стават за бащи и са активно ангажирани с малките.
203
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Че мъжът ако прави всичко, за какво му е жена при него? Всеки сам се спасява и толкова.
202
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Точно обратното е. В най-напредналите в икономическо отношение държави, с всякакви удобства за жените, раждаемостта е най-малка.
201
6
 
4
 
! Отговори
До мъжеподобията преди 2 месеца
Имате ли изобщо някаква представа, че в изброените от вас екзотични държави за жената е предвидено правото да бъде "Изпаднала в дълбоко възмущение" (така горе-долу се превежда на български), ако съпругът й не й осигурява всичко, което е обещал преди сватбата?Тогава тя, придружена от своя баща, брат, чичо, братовчед или дядо може да се обърне дори към съда. Що се отнася до нашите прадеди - опитайте се да си представите какво означава да ореш нива с рало или зимно време да ходиш за дърва в гората.
200
1
 
5
 
! Отговори
До квичащите на тема преди 2 месеца
"Много ли шетат мъжете в Индия, Пакистан, Ангола, Уганда, Нигер?" и "Прадядо ми е имал много братя и сестри, но баща му не е похващал метла или тендежра!" - Драги дървени философи, имате ли представа как мъжете закрилят и бранят жените си в изброените от вас екзотични държави? В понятието "закрила" на първо място се поставя това, че жената не се занимава с друго, освен с домакинството, а на момчетата още от детска възраст им внушават, че са ДЛЪЖНИ да осигуряват на жените си всичко необходимо?
199
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Ели 211 - Описала са много точно на какви екземпляри попадат поне 70% от българките - мързеливи, безпарични, но с огромни претенции. Само че не могат да се погледнат отстрани, маминките им са ги научили да осмислят себе си като център на света, на когото всички са длъжни да угаждат.
198
1
 
3
 
! Отговори
Знаете ли, че преди 2 месеца
В България днес има Статистически институт за стопански проучвания, Институт за икономически изследвания, поне още няколко институции с подобни имена, където са се настанили връзкари и цоцат заплати на гърба на данъкоплатците? От качения тук материал обаче разбираме, че имало също така и Национално бюро за икономически проучвания и Институт за пазарна икономика! ТОГАВА ЗАЩО ИКОНОМИКАТА НИ Е НА ДНЕШНИЯ ХАЛ? При толкова много научни центрове към БАН, към МОН и други подобни, но "самостоятелни"?
197
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Първия ми мъж - българин, един на мама и тате, ама бях на 22 и не знаех в какво се забърквам. Не можеше да се задържи на работа повече от 2 месеца, а уж магистър ала бала, не можеше и да кара кола, аз го карах, готвех, две работи и университет, дето казаха по-долу майка ми така ме е възпитала. На 24 се разведох, на 26 се омъжих за англичанин и се родих. Децата ни не са възпитавани по същия начин като мен в резултат, българките сме много прецакани от поколението преди 89та
196
1
 
8
 
! Отговори
Иднъ мумъ преди 2 месеца
Що не написахте кои са петте държави, в които мъжете хич, ама никак не искат да помагат в домакинството, та да не се излъжем да се омъжим там?
195
2
 
16
 
! Отговори
Българин преди 2 месеца
За това ли жените в Африка имат по 10чавета, сигурно защото мъжете им се скъсват с домакинската работа пък жените цял ден с краката на горе?
194
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Да и като перат,а кога спрат май като са се женили
193
4
 
7
 
! Отговори
Ели преди 2 месеца
Никога не бих се оженила за такъв мъж, още повече да му раждам деца! Такива, които са мързеливи, миризливи, изискващи и безпарични дори не знам коя им се връзва.
192
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
А в Норвегия 2/3 от разводите се дължат на това, че мъжете се намесват в домакинството. *** и ги разбери сега...
191
0
 
12
 
! Отговори
Възпитание, брат преди 2 месеца
На сестра ми синчето (студент първи курс) пазарува, готви чудесно, пуска пералня, чисти, когато е негов ред, и се оправя сам идеално. Живее при тяхните, но никой не му слугува с нищо. Значи може и си зависи от възпитанието на детето.
190
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Има ли значение, след като вече мъжете не са необходими. Има инвитро процедури, ако искаш дете, винаги можеш да ползваш анонимен донор (скандинавски например) и да си го гледаш сама. Така или иначе, по-добре да отглеждаш дете, от колкото дете и мъж.
189
0
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 2 месеца
До до анонимен 204 - искрено се радвам, че вие сте изключение. Така трябва да бъде, но уви, не е.
188
2
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 2 месеца
Аз също съм наблюдавал мои роднини, малката им дъщеря носеше на големия си брат каквото той поиска, а родителите и я караха да му прибира нещата, да му слага маса и пр. Това е недопустимо, но е така в повечето български семейства. Жените са дезориентирани на тези теми и пристрастни към синовете си, и затова наистина откровено мразят снахите си, поне в по-голямата част.
187
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До анонимен 204, правиш генерализирани заключение, което е признак за лично отношение. Личното отношение е лош съветник. Един интелигентен човек не тръгва по този път. Няма "сегашна ситуация". Има естествени процеси и последствия. Всеки сам е отговорен за поведението си. Още повече след 18тата си година. Аз съм от онези, които като видят, че е мързел и му набивам яко шута. Този живот не ми е даден да слугувам някому осен на себе си и детето ми.Останалите да се оправят както могат. Така е честно
186
5
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 2 месеца
До не съм амонимна, но - наротив, едни и същи са и тез, дето създават готованците и тез, дето ги търпят. На достатъчно години съм и наблюдавам и млади жени, дето глезят постоянно и то синовете си, а в същото време карат дъщерите си да работят дори несвойствени за възрастта им неща, само защото са момичета. Абсолютно съм сигурен в това, и затова твърдя, че жените имат огромна вина за сегашната ситуация, пък и за миналото.
185
3
 
5
 
! Отговори
Не съм анонимна, но преди 2 месеца
До анонимен 201, тези, които създават готованковците и тези, които трябва да ги търпят са различни индивиди. Не е редно да правиш заключения на база едно под множество за друго. Освен това по естествен път готованковците ще бъдат разкарани. Просто няма да бъдат търсени и генетиката им ще изчезне ;)

Спонсорирани публикации