Готвят ново презониране на София

То ще засегне 15% от собствениците на имоти
Обновена: 11 сеп 2012 16:51 | 13 юни 2012 22:00,
120
Готвят ново презониране на София
Снимка: архив, БТА

Столичната община предлага ново зониране на части от града, като в някои от случаите ще има поетапно въвеждане за десетгодишен период, съобщи заместник-кметът по финансите Дончо Барбалов.

Според изготвения проект презонирането ще засегне около 15 процента от собствениците на имоти в София -близо 174 хиляди от общо 1,17 млн. собственици.

Според изчислените варианти за финансовия ефект на бъдещото презониране преминаването от една зона в друга ще доведе до около 30 лева увеличение на данъка за недвижим имоти при панелно жилище от 60 кв. м, а при ново строителство - около 40 лева за същия размер жилище.

Няма да има промяна в големите жилищни квартали "Младост", "Надежда","Люлин", "Дружба" и други.

За сметка на това район Оборище например ще премина от трета в най-скъпата - първа зона. Голямо завишаване на данък сгради ще има и в района на Централна и Сточна гара, които ще преминат от четвърта в първа зона.

В една от обхванатите зони - "Горна баня", ще има намаление на данъка с около 40 лева за 60 кв. м имот "ново строителство".

Заместник-кметът посочи, че основата за предложенията са били направените инвестиции в последните 12 години, както и законовите постановки от приетия през 2007 година Закон за устройство на територията в Столичната община.

Той не се ангажира със срок за влизане на промените, като посочи, че първоначално те ще бъдат представени широко и обсъдени с максимално много хора.

Заместник-кметът припомни, че зонирането на София е извършено през 1998 година. От 2001 година досега публичните инвестиции са надхвърлили 2,5 млрд. лв., а София е нараснала с близо 200 000 души или представлява 18,5 процента от населението на страната.

През март миналата година скандал с данъчно презониране на столицата доведе до оставката на предшественика на Дончо Барбалов Минко Герджиков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


120
Още по темата: Софияпрезониране
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
112
0
 
4
 
! Отговори
морски преди 11 години
Няма по-корумпирана от Фандъкова!
111
0
 
4
 
! Отговори
До 124 преди 11 години
Приятелю, проблемът е, че за ГЕРБ гласуваха не чак толкова много хора, колкото бяха отчетени. Просто фалшифицираха изборите. Да не забравяме, че крадецът Софиянски изкара, май, цели 3 мандата, окраде София, и най-накрая като по чудо се отървахме от него. Със сегашните ще е същото. Та искам да ти каже, че няма значение, кой за кого гласува. Накрая печелят изборите "правилните" хора, които трябва да заемат определените от едикой си за тях места.
110
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Искам да поздравя *** които гласуват за ГЕРБ и неговите произведения! Да сте живи и здрави и да сте са така умни!
109
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Абе, парите ще ви ги вземем,независимо под каква форма!
108
1
 
8
 
! Отговори
един преди 11 години
Та кога бяха следващите избори за местна власт т.е. за кмет и общински съветници?До тогава ТРЯБВА да не забравяме какво ни причиняват ТЕЗИ и да излезем и масово да гласуваме, по съвест и в съответствие с показаното.
107
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Аре бе, опитайте се да измислите нещо,което да изтрае поне 1 месец! Всеки ден нещо ново,предпоследно. Няма вече, джобовете ни са празни.Нещастници!
106
0
 
3
 
! Отговори
BOBO преди 11 години
До Striker TI SI NAVQRNO PO GOLQM SELQNIN.AKO NE E PROVINCIQTA TAKIVA KATO TEB DA BQHA UMRELI .PROVINCIQTA SEGA E V SOFIQ PORADI STAGNACIQTA.MUTRITE SA V SOFIQ I UPRAVLQVAT DURJAVATA VKLU4ITELNO I TEB.
105
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Вашето виждане е за 10 годишен етап, ама не ви е толкова дълъг мандата, тези след вас могат да виждат друго..............
104
10
 
4
 
! Отговори
Striker преди 11 години
Никакво отстъпление, Данче! Успех и пожелавам на кметицата! Въвеждането на зонирането и новите такси е единствения път, на който не му харесва, да си ходи обратно на село.
103
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Живея на "Софроний Врачански" между "Симеон" и "Пиротска". Много ми се иска г-жа кметицата да обясни въз основа на какво ни прехвърлиха в I зона? Може би заради оправените тротоари, или пренаредиха паветата и вече улицата ни е равна, или може би прибраха уличните кучета, които са огромни в района, или може би увеличиха патрулите в района, които вече обикалят пеш и предотвратяват кражби вместо да си лафят с проститутките на "Сливница"...
102
1
 
19
 
! Отговори
Тц,тц,тц...... преди 11 години
Презониране, синя зона, зелена зона, пембена зона...., ами кучетата, Фандъкова, кучетата?
101
2
 
12
 
! Отговори
men преди 11 години
Абе, не се ли накрадахте бе!!!
100
2
 
14
 
! Отговори
НФБ преди 11 години
я някой да сравни новия център на Скопие с центъра на борисовград!Всичко е как да се съберат повече пари за рождения ден на вожда!
99
4
 
34
 
! Отговори
НФБ преди 11 години
има данък за колите...Следващата стъпка е да се въведе и тротоарен данък за пешеходците със стикер издаван от Ипон!то ясно е че целта е да се събират пари та давайте другари комунисти1Вся власт в Герб!Култ към личността и тоталитаризъм!да се възстанови и член първи че освен Герб други нема...
98
1
 
13
 
! Отговори
тъп и прост преди 11 години
Но ако повишат данъците ни - ТО ТОВА ЩЕ ДОВЕДЕ ДО ПРЕКРАСНИ РЕЗУЛТАТИ ЗА ГЕРБ НА ИЗБОРИТЕ ДОГОДИНА,А ЗАЩО НЕ И ЕСЕНТА !!!
97
14
 
10
 
! Отговори
тъп и прост преди 11 години
В интерес на истината в София доста се работи-метро,кръгови,околовръстно,дори тази година за пръв път от времето на Софиянски измиха улицата ни,но все пак не бива да се забравя че София е лицето на България и най-много средства се отделят за столицата ни.Градинките се пръскат против буби,кастрят се , подържат се,паркове се облагородяват-НЕ БИВА ДА ОТРИЧАМЕ ТОВА КОЕТО СЕ ПРАВИ.Не подкрепям Герб,не харесвам правителството,но Фандъкова ме кефи-дори не съм гласувал за нея,но ме кефи!!!
96
4
 
25
 
! Отговори
77777 преди 11 години
По-некадърно управление на София май не сме имали, а предишните бяха много некадърни.
95
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ГЕРБ щом толкова много искат да ни повишат данък сгради и такса смет, то да го направят както е според закона - с повишаването на промилите, а не да ни карат за имоти на майна си от центъра на София, да плащаме, колкото е в центъра. ГЕРБ както са тръгнали скоро ще сложат цяла София без Филиповци в Първа зона.
94
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
оставка !!
93
0
 
8
 
! Отговори
здравка преди 11 години
Ето за *** си абсолютно прав, но колкото и да не ни се иска да политизираме темата, то това с *** си е политика за съжаление.