Готвят ново презониране на София

То ще засегне 15% от собствениците на имоти
Обновена: 11 сеп 2012 16:51 | 13 юни 2012 22:00,
120
Готвят ново презониране на София
Снимка: архив, БТА

Столичната община предлага ново зониране на части от града, като в някои от случаите ще има поетапно въвеждане за десетгодишен период, съобщи заместник-кметът по финансите Дончо Барбалов.

Според изготвения проект презонирането ще засегне около 15 процента от собствениците на имоти в София -близо 174 хиляди от общо 1,17 млн. собственици.

Според изчислените варианти за финансовия ефект на бъдещото презониране преминаването от една зона в друга ще доведе до около 30 лева увеличение на данъка за недвижим имоти при панелно жилище от 60 кв. м, а при ново строителство - около 40 лева за същия размер жилище.

Няма да има промяна в големите жилищни квартали "Младост", "Надежда","Люлин", "Дружба" и други.

За сметка на това район Оборище например ще премина от трета в най-скъпата - първа зона. Голямо завишаване на данък сгради ще има и в района на Централна и Сточна гара, които ще преминат от четвърта в първа зона.

В една от обхванатите зони - "Горна баня", ще има намаление на данъка с около 40 лева за 60 кв. м имот "ново строителство".

Заместник-кметът посочи, че основата за предложенията са били направените инвестиции в последните 12 години, както и законовите постановки от приетия през 2007 година Закон за устройство на територията в Столичната община.

Той не се ангажира със срок за влизане на промените, като посочи, че първоначално те ще бъдат представени широко и обсъдени с максимално много хора.

Заместник-кметът припомни, че зонирането на София е извършено през 1998 година. От 2001 година досега публичните инвестиции са надхвърлили 2,5 млрд. лв., а София е нараснала с близо 200 000 души или представлява 18,5 процента от населението на страната.

През март миналата година скандал с данъчно презониране на столицата доведе до оставката на предшественика на Дончо Барбалов Минко Герджиков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


120
Още по темата: Софияпрезониране
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Кмете, оказа се, че кучетата, които разкъсаха професора в Малинова долина и уж щяха да бъдат приспани, са си живи и здрави и ще бъдат осиновени? Какво ще презонирате София - цялата е за 10 зона, по-точно - извън класацията, прилагана в истинската Европа!
51
0
 
9
 
! Отговори
Стига!!!! преди 11 години
Няма да платим, няма да платим... четвъртвековната некадърност, алчност и корупция на "новата" управляваща каста в нещастна България!
50
0
 
8
 
! Отговори
ГЕРБераст преди 11 години
Що лаете бре кучета !!! Щом партията /ГЕРБ/ и лично великият и божествен бат*Бойко казват че трябва да се вдигат данъците,значи ще се вдигат.Нашата партия се грижи за вас,а вие се зъбете и лаете.Внимавайте да не заиграе тоягата.Нашата партия е права дори и когато греши.Строим ви пътища,метро и пр.и пр.а вие сте все недоволни.Като не ви изнася се махайте.С ГЕРБ сме по-силни.Да живее хилядолетният ГЕРБерастски рай ! ГЕРБ завинаги !!!!!!
49
0
 
14
 
! Отговори
Чети Фандъкова ! преди 11 години
89-годишен мъж е бил разкъсан от кучета в София и е приет в "Пирогов" с опасност за живота. 89-годишният мъж е изчезнал във вторник през деня, след което дъщеря му подала сигнал в Първо районно полицейско управление в столицата, предаде БНР. През изминалата нощ обаче мъжът е намерен в столичния парк "Стефан Стамболов", който се намира в квартал "Редута". Той е открит в изключително тежко състояние, с разкъсани крака от кучета.
48
0
 
14
 
! Отговори
ПОПИСНАМИ преди 11 години
ЕВАЛА ГЕРБЕРАСТИ. ВДИГАЙТЕ ЦЕНИ И ДАНЪЦИ НА ОБИКНОВЕНИТЕ ХОРА, А НА ТИЯ С КЪЩИТЕ ЗА МИЛИОНИ В ДРАГАЛЕВЦИ И СИМЕОНОВО МОЖЕ ОЩЕ ДА ИМ ГИ НАМАЛИТЕ.АМА ДА ЗНАЕТЕ, ЧЕ ИДВАТ ИЗБОРИ.
47
0
 
14
 
! Отговори
възмутен преди 11 години
Ало-о-о, софиянци, отваряйте си очите и ушите! Правят ви на балъци! И не само вас, де! Четете това:"Над 3 млн. лв. допълнително материално стимулиране ще бъдат раздадени на служителите на Столичната община. Така 2604 чиновници ще получат бонус по "заплата и малко отгоре" в зависимост от постигнатите резултати.Същевременно предстои да бъде гласувано и друго предложение на Барбалов, с което ще бъдат вдигнати цените на 32 услуги, предоставяни от общината. Така се очаква да бъдат събрани 300 хил. лв. повече."
46
1
 
7
 
! Отговори
мрън дрън преди 11 години
Обирам ви с усмивка.
45
2
 
9
 
! Отговори
Кашчей Безсмертний преди 11 години
Коя е тази?
44
2
 
8
 
! Отговори
зиино преди 11 години
Герберастията и простотията са неразделни.В цяла София няма по-кадърен човек за кмет, от тази самоковска даскалица...
43
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
На ви сега!Избрахте си я,сърбайте и попарата.То,че не тя казва какво и как е ясно,но можеше поне да е по-пъстър СОС.Сега Бойко както иска така си разиграва коня.
42
1
 
18
 
! Отговори
Дядо Петър преди 11 години
Софиянци са подложени на систематичен геноцид.А тая на снимката е само за фасада на престъпната банда, която се разпорежда с любимата ни Столица като с бащиния.С основната цел - ДА ПОХАРЧИ КОЛКОТО СЕ МОЖЕ ПОВЕЧЕ ПАРИ (ВКЛЮЧИТЕЛНО И ОТ НАШИТЕ), за да пълни гушките на приятелчетата си и да си прибере съответните комисионни.А всички останали софиянци - КУЧЕТА ГИ ЯЛИ!Докога ще ги търпим?
41
1
 
15
 
! Отговори
,ш,ш преди 11 години
Браво на "най-харесвания политик" за миналата седмица! Тази некадърност може само да се сравнява с грабителството на софиянски
40
0
 
17
 
! Отговори
Черен Петър преди 11 години
Честито на софиянци. Някои направо от 4-та влизат в 1-ва дивизия. И да риташ топка с Бойко, и да не риташ все си в отбора. Тези, дето са на трибуните трябва да си доплатят за удоволствието.Данъци, застраховки, ток, газ, парно, вода... само въздуха остана, ама няма вече глътка въздух без някой администратор да не ти поиска пари.
39
0
 
11
 
! Отговори
do от Канада преди 11 години
Ти пък откри Америка.Естествено,че ТАМ всичко е по добро,хубаво и евтино.Естествено,че нещата са нормални а тук сбъркани.Виж и хората не само цените.Ти си в нещо като в рая човече никога не го забравяй.Тук в България ние сме на ниво някъде между по-западнала африканска и също толкова утрепана но мирна арабска с леки евро напъни и силен "балкански" мириз.Виж как се държат само полицайте,политиците там и тук.Виж хората колко са свободни,какво мислене имат.Недей да сравняваш.Няма смисъл.
38
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
интересно ми е защо не се споменава какво се случва под ремонтираното ломско шосе имам информация от вътрешни хора че тунелите за метрото и станцийте освен че се няводняват а и се напуква евтиния бетон
37
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Zavisi za kakvo se izharchat subranite v poveche pari...
36
2
 
21
 
! Отговори
RT% преди 11 години
Рядко срещано селска физиономия на горната снимка
35
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Абе тия как не ги е срам, бе. Защо не обявят как ще повдигнат пенсии и заплати, а се чудят откъде да смъкна сто кожи от гърба на българина. Само и само да му вземат единственото, което му е останало - дома му.
34
0
 
4
 
! Отговори
Дороти преди 11 години
Ха ха Северен Ванкуфър,ха ха,та викаш безметежно си живуркате,браво:)
33
0
 
21
 
! Отговори
ПИНОЧЕТ преди 11 години
Даца Фъндъка ще ни туре още данаъци за да тъпче джоба на Боко тиквата. Като презонираш брантийо гърбава, да на земеш да надупчиш още София, че шефа ти си остави ръцете и тиквата докато беше кмет. А околовръстното що стана 40 милиона лева на километър. А още некоя магистрала от Западен парк до Горубляне няма ли да спретнеш. ***. На Боко да ядеш краставицата с двата домата.