Мажоритарните печеливши: ГЕРБ, БСП и ДПС! А Слави, Марешки?

Коалиция между ГЕРБ и БСП е абсолютно възможна, смята експерт
15 ное 2016 10:30,
210
Мажоритарните печеливши: ГЕРБ, БСП и ДПС! А Слави, Марешки?
Снимка: Олег Попов / Dnes.bg

Политологът Димитър Ганев обясни, че с въвеждането на мажоритарна система неминуемо ще се стигне до парламентарно представителство на три партии - ГЕРБ, БСП и ДПС.

Според него за ДПС това е лоша новина, защото вече ще има еднопартийни мнозинства.

"Въпросът за големите формации е дали Слави Трифонов ще се пусне в надпреварата. Веселин Марешки вече даде своята заявка за това", посочи той Bulgaria ON AIR.

Политическият PR Арман Бабикян се съгласи, че резултатът от евентуален мажоритарен вот ще е точно такъв. Той подчерта, че много важно е кой и как разпределя тези 240 места при мажоритарни избори.

"Самите партии не са наясно в коя политическа идеология са. Електоратът на Марешки не е хомогенен и е трудно да се каже с какви политически разбирания са хората, които гласуваха за него", посочи той.

Димитър Ганев коментира и думите на премиера Бойко Борисов, който съзря бъдеща коалиция между БСП, ДПС и ДСБ. Според политолога Борисов се опитва да пакетира ДСБ в този политически блок.

"ДСБ не е основният партньор на БСП и ДПС. В последния месец виждаме два политически блока - от едната страна е дясно-патриотичният блок на ГЕРБ и Обединените патриоти, а от другата страна са БСП и ДПС. Вероятно в центъра ще бъде новата партия на Марешки", каза още Димитър Ганев.

Арман Бабикян добави, че в момента е абсолютно възможна коалиция между ГЕРБ и БСП. Все пак той уточни, че след президентските избори това става малко по-трудно.

"Политическата логика показва, че в момента има разместване на пластовете, което е удобно за появата на нова лава на повърхността. Едно е да пишеш сценарий, друго е да участваш в сценария", каза Бабикян попитан дали шоуменът Слави Трифонов ще направи нова политическа партия.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


210
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Радев е едно - мажритарната система приложена на парламентарни избори - друго.В нито една държава където има парментарна демокрация И мажоритарна система партиите не изчезват - просто предлагат ЕДИН кандидат вместо десет. Това е разликата. Няма да имажш десет Цветановци, а един единствен. но иначе някой те е заблудил, че ще има личности. Ще има ИЗВЕСТНИ хора. Чичолина стана за 5 години депутат в Италия. ние ще се напълним със Станки Златеви и Глории.
83
0
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
ние безпартийните които избрахме ген радев за президент на парл избори щепопълним квадр за никой нека оставим псевдоелита да се олее и ще им забиемсекирата да изчакаме 3 месеца предупредили сме ги навреме
82
2
 
6
 
! Отговори
Joko преди 7 години
Три ФОН Ов беше поредният политически театър за балъците. Но...., това е мат'рялот ! Сега остава да му духат супата ....
81
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ееее голям вой от платените... значи референдумът е правилния път... справка новия кмет на Младост (що не спечели Герб като само големите са облагодетелствани при мажоритарни избори)
80
0
 
5
 
! Отговори
1990 преди 7 години
Борихме се за плурализъм и ето че се пак казахме - не щем плурализъм метаем да има две БКП-та. Ама много лошо било ада има 8 партии и коалици в парламента. нали искахте битка на идеи? Бъдете РОБИ!А Славчо - Слугата на Мутрите и комунистите се извъртя точно аз едно денонощие. допреди да се гласува ререфндума тошко Йорданов и сценаристите говореха как във Франция имало 8-9 партии а от два дни Слави взе да говори за стабилнос ти че парламента ще се подели между 2-3 партии
79
0
 
14
 
! Отговори
пак плашите преди 7 години
Народа иска Чисто Нови хора в политиката, затова избра Радев.
78
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Много по-добре е да има максимум 3 партии, а не като сега купища малки партиики , които само размиват вота.
77
3
 
1
 
! Отговори
Пешко преди 7 години
До Анонимен 79,Не, партии има много, но в парламента влизат по-малко.
76
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
референдумите не са лошо, но мажоритарната система не е за нас.там където я има демокрациите са монго развити. У нас ще трябав поне още 40-50 години да минат преди да се въдеде.не може да копираме веднага чуждия опит. нека да видим какво е най-близо до нашата система. В САЩ например няма никъде като по-света и цялаат им система е отречена.
75
1
 
7
 
! Отговори
хм преди 7 години
Вси4ки приели референдума да се сърдят само на себе си. И да са гледали Алфатв. Там доста се говореше за референдума на трифонофф. Ама нали сте предубедени сега се сърдите, 4е не сте били предупредени.
74
1
 
9
 
! Отговори
55 преди 7 години
Дългия беше използван, за да заблуди тия, дето му гледат всяка вечер бозата, в "голямата работа", наречена "мажоритарни избори", целта на която и фиксиране на "двуполюсен модел" в центъра на който е #КОЙ, т.е. баш "майстора"!Хрупайте тревица овчици, хрупайте...
73
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сменяш - го с кого?Сменяш Цветанов с Певски или сменяш Пеевски с Цветанов?в парламенат ще останат само ДВЕ партии най-много - три.де факто няма да имаме избор.Предлагат ти Цветанов.той се проваля.Предлагат ти го ПАКАлтернативата - Йотова от БСп или Пеевски от ДПС! Закого ще гласуваш?
72
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Колко беше лесно на политиците да промият мозъка на стадото българско, че референдумите били лошо нещо!?!Още по лесно им беше да внушат, че е по добре да пуснеш партийна бюлетина и шефа на партията да си нареди листата по свое усмотрение.
71
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Съдебната реформа ме мотото на Радан Кънев и татяна Дончева. като борец срещу корупция в община София се е явявал Кадиев, а като борец срещу неправдите - Енчев. в този си формат новиет промени ще убият малкиет партии.ЕНчев визам 0,6 - на следващиете зибори като не вземе субсията няма да взеем и 0,1 Къне и дончева, с мажоритарният вот и без субсия няма да вземат повече от 1 процентКадием съвсем ще изчеззне и той.БСП и Герб ще си подмятат топката. ДПС ще се върен в парламента с 30 депутата.
70
0
 
4
 
! Отговори
do 64 преди 7 години
Избираш си някой......отива в парламента и ако не защитава това което трябва, ако говори гпупости...импийчмант-сваляме го и го сменяме! Пак казвам в началото ще се "оакаме" и все "оядените" от властта ще се влизат, но трябва да разберат че избраните от народа, трябва да служат на народа, трябва да отговарят за съответния регион..всяко начало е трудно!
69
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 65Да, ама като имаш съмнения, просто не гласуваш за него. Хората имат нюх за продажници.
68
1
 
1
 
! Отговори
Пешко преди 7 години
До До пешкоСтабилно правителство е и такова, което се вслушва в опозицията, а стабилна опозиция е тази, която успява да прокара и свои закони или да спре някой неподходящ закон. Нашата опозиция най-често мрънка за всичко, просто за да мрънка, без никаква идея. В случая с Орешарски пък опозицията въобще не се весваше в парламента.
67
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
слави ловко манипулира фактите - около 3,5 милиона гласуваха на референдума, но имаше и немалко против на въпросите, а ако имаше разяснителна кампания щяха да са още повече.
66
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Как точно смятате се търси отговорност на един мажоритарно избран кандидат? Не по-различно от сега , т.е. никак. Няма ли съдебна реформа, няма и отговорност. За съжаление от съдебната реформа се отдалечаваме все повече, понеже именно малките искат тя да се случи и да премахнем игото на големите партии, които обсебват държавата. За съдебна реформа съм чувал да говорят само Татяна Дончева, Радан Кънев, Лозан Панов и Христо Иванов... може би и Георги Кадиев. Останалите се чудят как да попречат.
65
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до 64 - да допуснем че в един и същ регион ти сложат Цветанов, Кунева, михаил миков, волен сидеров и ти кажат - избери мажоритарно един от четиримата?