ГЕРБ отново първа сила, БСП я следва, Петков-Василев взимат 10% от гласовете

Партията на шоумена Трифонов изпадна на трето място
503
ГЕРБ отново първа сила, БСП я следва, Петков-Василев взимат 10% от гласовете
Снимка: Маркет линкес

На предстоящите избори ГЕРБ ще бъде първа сила. Това сочат данните от последното проучване, финансирано и реализирано съвместно от bTV и „Маркет линкес“.

Партията печели 15,7% от гласовете. На второ място се нарежда БСП с 11,9%, а чак на трета позиция е ИТН с 10,9%.

10% взима новият политически проект на бившите министри Асен Василев и Кирил Петков.
ДБ получава 8,8%, а ДПС – 8,6%.

На предстоящия президентски и парламентарен вот се очаква избирателната активност е по-висока от тази на изборите през юли.

„Очакваме малко по-висока мобилизация за гласуване и от гледна точка на това, че ще имаме уникално явление в нашата демократична история – гласуване „2 в 1“. Очакваме това да повлияе в позитивна посока на избирателната активност. Има и един контрааргумент – усещането, че за президентските избори към настоящия момент липсват алтернативни кандидатури на тази на Румен Радев. Малко изглеждат предизвестени като резултат тези президентски избори. Това може да има известен обратен ефект“, коментира Добромир Живков от „Маркет линкс“. Удовлетвореност от развитието на страната – при този показател има ръст през юни-юли, но спад през август

По думите на социолога това се дължи на факта, че втори парламента тази година не успя да излъчи редовно правителство, което да поеме управлението.

Мобилизация на партийния електорат – по този показател ГЕРБ води в момента.

„Те се мобилизират чрез противопоставяне на президента и на служебното правителство и новите партии в последните два парламента. До момента ГЕРБ изглеждат мобилизирани на пределна степен, вероятно няма да може да покачи този резултат“, коментира социолога.

Той уточни, че „Демократична България“ (ДБ) също са с много висок процент на мобилизация, но изненадващо има разколебаване сред избирателите на БСП и ДПС.

„Продължаваме промяната“ (ПП) като една нова формация на политическата в този момента да има ниска мобилизация. Същите нива отчитахме за „Има такъв народ“ (ИТН) преди април, но видяхме после висока степен на мобилизация“, уточни Живков.

Електоралните нагласи два месеца преди изборите сочат като категоричен победител ГЕРБ.

„Но влизането на политическата формация на Петков и Василев в политическия живот има потенциал да размести пластовете. Те се появяват директно с резултат 10-11%, което им отрежда четвърта позиция“, подчерта социологът от „Маркет линкс“.

БСП е на втора позиция, но разликите с ИТН, ДБ и ПП са разлики в рамките на статистическите отклонения. 

„При ДПС ресурсът е установен – техният електорат не скача и не пада под определени партии. ПП успява да отнеме електорат от всички останали, особено от ИТН, от ДБ и ИБГНИ. Също и такива, които не са гласували на миналите избори“, каза още Живков.

Малко под границата под 4% засега остават „Изправи се БГ! Ние идваме!“ и „Възраждане“.

Проучването е финансирано и реализирано съвместно от bTV и „Маркет линкс“, проведено сред 1076 лица над 18 г. в страната в периода 14–20 септември 2021-ва г. по методите на пряко-лично интервю и онлайн анкета.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


503
Още по темата: БСПизбориГЕРБРадев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
386
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 413 Не, той е минало за нас. Скоро ще бъде минало и за вас :)
385
0
 
3
 
! Отговори
Леша преди 2 години
До 406 Приказки за наивници. Не можеш да осъдиш политик, не и в граждански съд. Те си имат документи, че са на първо място личности а след това граждани. Ти имаш ли такъв документ?
384
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 405 Цените се увеличават в световен мащаб. Сигурно от България е това влияние :)
383
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бойко ви бърка в празните кpaтунки, че и в задния двор, а тpoлчета жалки? Ха-ха-ха! Затова подскачате по клавиатурата...
382
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Леша А кой беше подготвил промяната при цените на тока и горивата? Баце ви :)
381
13
 
8
 
! Отговори
Пенсионер преди 2 години
Аз и наборите от цялата махала ще гласуваме за това младото момче Кирил Петков и неговата ПП. Комшиите споделят, че и децата и унуците ще гласуват за него.
380
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До до Стратег Хич не е, за Вас говори :)
379
7
 
6
 
! Отговори
Индустриалец преди 2 години
Аз и мойте 2000 служители ще гласуваме за ПП.
378
5
 
10
 
! Отговори
Леша преди 2 години
Новите са за промяната, казват ви го в прав текст. Ето я и промяната - цените на енергията и храната. Едно време и Ани Салич ви казваше - за децата на България, но не уточняваше какво за децата - добро, лошо, смърт, бой ...?!
377
8
 
8
 
! Отговори
До 401 преди 2 години
Бойко-Пеевската държава приключи и лапаницата също. Господ е стрведлив и ще овъзмезди Българският народ за кражбите, а предателите на България ги чакат съд, затвор, конфискации и забрана за участие във властта до 4-то коляно.
376
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сутринта казаха, че цената на тока ще битовите потребители другата година ще стигне 40 стотинки за киловат, сега е 20, сами си правете сметката. Двойно дет се вика си е точно промяната продължава.
375
6
 
4
 
! Отговори
1 преди 2 години
До Радев оставка,а твоята тиква,която ката ден се хвали ,че бил най-подготвения,за мин.председател,къде се крие,но нека да се крие,на 14.11.2021 г. Народа пак ще го скрие,няма къде да избяга,на тези платени соц.проучвания,вече никой не вярва,всичко става ясно в ноща на изборите,никога по-вече герб-комунисти на власт.
374
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До хаха 400 Понеже баце контролира света ли :) Или понеже на вас ви плаща тока :)
373
6
 
12
 
! Отговори
хаха преди 2 години
А на поредните нови избори март месец, ГЕРБ ще имат 120 депутати.Само да дойдат януарските и февруарските сметки за парното и тока и гледайте какво става с другарите на промяната.
372
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 394 Очевидно ги манипулираха, щом не са доволни от 600-те хиляди гласа и твърдят, че машините са отблъснали гласоподаватели, знаем за кои става дума. Не се разпадате, защото още има надежда баце ви и ви плаща. След ноемврийските избори, всеки по пътя си. Вие първи ще го предадете, щом спре да плаща.
371
16
 
6
 
! Отговори
Стратег преди 2 години
Радев, Янев и Рашков да започват да умуват как да бъдат елиминирани ГЕРБ-ерските калинки , да не могат да гласуват на изборите чрез заплахи за уволнения, репресии и сплашване. Ако игнорираме техните гласове, твърдият електорат на ГЕРП става около 50-60хил.
370
3
 
5
 
! Отговори
баба мара преди 2 години
герб и дпс не правят 121 ще им трябва още някои ама кои ще се съгласи да сисложи главата в торбата значи герб връща веднага мандата защото никои няма да гиподкрепи а пък и скъпият ток и газ допълнително ще нажежат обстановкатаниска изб активност просто няма за кого да гласуваме
369
4
 
7
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
СЪД И ЗАТВОР ЗА ВСИЧКИ СОЦИОЛОГИЧЕСКИ АГЕНЦИИ КОИТО ЗАБЛУЖДАВАТ ХОРАТА СЪС ЯВНИ ЛЪЖЛИВИ РЕЗУЛТАТИ АКО РЕАЛНО ПРОЕКТА ПЕТКОВ НЕ ХВАНЕ И 1%
368
12
 
19
 
! Отговори
Радев оставка преди 2 години
ГЕРБ реално нямат алтернатива.Видя се, че другите са некадърни популисти, работещи за интересите на Сорос и Москва.
367
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Да видим 391 По-добре да видим какво се случва, та медиите поддържат гербави т,р,олове и трият коментарите на обикновените участници във форума. Защото това не се променя от години. Какво знае шорош, ама и десарите не падате по-долу по манипулации.