Проф. Герджиков: Защо Радев мълчи след решението на КС?

Президентът носи отговорност за действията си, добави той
28 окт 2021 18:15, Нели Христова
276
Проф. Герджиков: Защо Радев мълчи след решението на КС?
Снимка: БГНЕС

„Разбираемо е, че Румен Радев отказва да коментира решението на КС, но е недопустимо да мълчи по въпроса как ще понесе своята отговорност за нарушаването на Конституцията“, заяви проф. Анастас Герджиков на среща със съмишленици в Габрово.

Кандидатът за президент очаква Радев да поеме своята отговорност затова, че е нарушил Конституцията на Република България с назначението на Кирил Петков за служебен министър.

„В чл. 103 от Конституцията ясно се казва, че Президентът носи отговорност за действията си, ако наруши върховния закон. Тази отговорност на държавният глава може да бъде потърсена от Народното събрание и то да поиска отстраняването му от поста. Ние в момента нямаме действащ Парламент и няма кой да следи и да бъде коректив на действията на служебното правителство и на Президента. Това обаче не означава, че Румен Радев е освободен от морална отговорност пред обществото“, заяви проф. Герджиков. „Президентът продължава да носи политическа и морална отговорност за своите действия. Той трябва да застане пред нацията и да понесе последствията от това, че е погазил закона“, категоричен е проф. Герджиков.

„Във всички демократични държави политиците се оттеглят от заеманите постове, когато са нарушили закона. Недопустимо е при доказано противоконституционно действие, държавният глава да се прави, че нищо не се е случило и да продължава предизборната си обиколка. „В случая имаме не просто политическа криза, а абсолютна девалвация на доверието и легитимността на президентската институция, поругаване на законността и демократичните ценности“, коментира проф. Анастас Герджиков.

Той посочи също, че върховенството на закона стои в основата на демократичното общество. Усещането за липса на справедливост в България може да бъде преодоляно само, когато законите се спазват и се прилагат еднакво за всеки от нас, независимо от заеманата длъжност. Ако допуснем, че има несъвършенства в Конституция, то трябва да инициираме законови промени, а не да я нарушаваме.

„Президентството трябва да се превърне в платформа за разговори между всички политически сили на тема върховенство на правото и съдебна реформа. Ще припомня, че конституционните промени изискват мнозинство от две трети в парламента. Това означава, че дори политическите сили, които са опоненти, би трябвало да постигнат базово съгласие по тях. Този разговор не може да се води нито от позицията на силата, нито с ултиматуми. Ако бъда избран, аз ще се ангажирам да поема ролята на медиатор между партиите и дори бих внесъл лично конституционните промени, около които са се обединили партиите. Това е най-добрият вариант за провеждане на съдебна реформа, защото ще гарантира надпартиен консенсус, приемственост и устойчивост“, допълни проф. Анастас Герджиков.

По време на посещението си в Интерактивния музей на индустрията в Габрово проф. Герджиков говори още за необходимостта от развитието на технологиите и иновациите чрез подкрепа за научните изследвания, за дигитализацията и за модернизацията на индустрията. Други теми бяха изграждането на тунел под Шипка като шанс за транспортна достъпност и икономическо развитие на област Габрово, както и продължаването на политиките за подобряване на водоснабдяването в региона.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


276
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
182
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Г-Н ГЕРДЖИКОВ, КАКВО ВИ Е МНЕНИЕТО ЗА ИСТАНБУЛСКАТА КОНВЕНЦИЯ ? ЗА ПЪРВИ ПЪТ ИМАМЕ КАНДИДАТ ЗА ПРЕЗИДЕНТ.....И НИ ВЪЛНУВА ТОЗИ ВЪПРОС?!?!
181
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Попитай Осман Октай, човека ви каза, че сега е момента заедно с Бойко да поздравите новата партия.....Ще го разберете и вие вече за кой път? Най-великият адвокат Марковси в ефир успя да изненада Виктор Николаев и да обясни какви глупости ръсите с Бойко относно разни игрички и се скара на колегите си, които повтарят подобни глупости, които са в абсолютна несъстоятелност....Хайде отивай да мрънкаш някъде другаде...
180
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защото с това си действие на абсурд КС даде още много гласове за Румен Радев - Кирил Петков. И Герджиков, колко уважавани политици и обикновени хора трябва да ти кажат, че не ставаш за Президент. Нямаме нужда от втори мрън-мрън и въртене на опашка около Бойко....Имахме си вече Плевнелиев. С този си акт на КС, можете спокойно да поздравите с победата на изборите, тези, които ви докараха безсънни нощи и така елегентно ви изкараха истинската същност. Рейтинг - 0.
179
3
 
2
 
! Отговори
гост преди 2 години
Да земе Герджи да се произнесе по решението на съда, които е оторизиран да се произнася по казуси свързани с прилагане на конституцията на РБ.
178
0
 
1
 
! Отговори
Tcatcov преди 2 години
Dokato ima sots. partii vse 6te e taka.Ot tova BG naroda ne se e izlikuval o6te.Pozor.
177
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя хем плюе радев, хем повтаря всичко казано от радев. Да каже какво различно предлага от радев...
176
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Спондж боб розови га-щи
175
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
186 След многократното нарушаване, на конституцията, предаване, на класифицирана информация на Москва, покриване на руските шпиони у нас, оглавявано, на щурма срещу парламента, с вдигнатия му юмрук, отстъпление от позицията ни за РСМ, лобиране за сваляне, на санкциите срещу Русия, в разрез със заявената официално, българска позиция, следва само импийчмънт.
174
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
199 Не искай от Герджиков, да се държи като червен професор.
173
3
 
8
 
! Отговори
Tcatcov преди 2 години
Bravo Profesore Radev e minalo....
172
9
 
4
 
! Отговори
Бай Йордан преди 2 години
Абе Герджиков. дръж се като професор не като гербаджия. То бива злоба......Не съм убеден че като мяташ *** по Радев ще цъфнеш и вържеш.
171
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Проф. Герджиков, вие с Пожарникаря не спирате да говорите срещу президента, а преди две седмици гърмяхте по адрес на П.Илиев за плагиатство и сполучихте в целта си. Какво ще кажете, професоре, сега една комисия да обследва и анализира дисертацията на вашия лидер Б.Борисов и ако се установи, че е наллице плагиатство, хората да разберат какъв човек ги е управлявал 12 години? Може пък и от тази трънка да излезе заек - ние всички кога без повод ,кога с повод грешимСамо Бог е безгрешен.
170
2
 
4
 
! Отговори
Бай Гроздан преди 2 години
Не Конституционният съд избира,а хората и те ще си кажат мнението с гласуването си и за решението му.
169
4
 
4
 
! Отговори
Бай Гроздан преди 2 години
Досега никой дошъл от странство не е надебелял,нито Царя,нито Дянков,нито Петков и Василев.А местните пуснаха тумбаци като каци за зеле!
168
3
 
4
 
! Отговори
Киро Жарта преди 2 години
Тоя е написал текста на ,,Радка пиратка,, !!! Интелект....
167
0
 
1
 
! Отговори
Ха-ха преди 2 години
До Радо Смисълът всеки трябва да го намери сам за себе си,щом има глава на раменете си! Ако изреченията са ти "сложни", и от липса на "точки" не си могъл да схванеш "смисълът", проблемът си е твой! Всъщност,каза ли нещо?
166
5
 
4
 
! Отговори
Той/Тя може преди 2 години
ако Ректорът желае ама истински желае и то само по възрожденски убеждения и дълбок патриотизъм да ни стане Президент зофордно немедлено имидително сейчасно веднъга е те сегъ да премине в ИК на Президента Радев и изцяло подкрепи с дела, думи и мисли избора на Радев, иначе ни Ректор че видиме, ни Муцка на Прехода ще зърнем камо ли *** му па да прифане пак некой договор и защо не кат е могла за 9000 са да отчепи от касата 90 каймета и то без да преписва от други книги
165
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
тва био ректалче глуо ли е или га се е въргалял с бай Пешо у дъскорезницата са му се запушили ушите с трици запечени с мъжки протеинен инджекшън. Някакви двойници се врът из НЕТа и злепоставят Ректора на Софийския Университет който по, с и в правото си да се кандидатира на изборна позиция за Президент на РБ
164
2
 
5
 
! Отговори
Радо преди 2 години
До всички ***, поели грижата за този новинарски портал.Много Ви личи! Често чета статии тук и забелязах, че имате модел на изказване. Въпреки смяната на имената, което е много лесно тук, видими са:- Неграмотността в изказа (синтаксис)- Липса на познания по пунктуация (точките и запетайките)- Ползването на обиди - Прилагането на умалителни подигравателни имена До онзи, които не слага точка на 5-10 сложни изречения, в които се губи смисълът. До онзи с "ха, ха, хахахаха". Прозирате.
163
5
 
4
 
! Отговори
ЗАЩО МЕ ИЗТРИХТЕ? преди 2 години
защото писах, че ме е срам, че Софийският университет е на 600-но място в световната класация? И други неща писах, но предпочитам да поспя, отколкото да цъкам ***!