Проф. Герджиков: Защо Радев мълчи след решението на КС?

Президентът носи отговорност за действията си, добави той
28 окт 2021 18:15, Нели Христова
276
Проф. Герджиков: Защо Радев мълчи след решението на КС?
Снимка: БГНЕС

„Разбираемо е, че Румен Радев отказва да коментира решението на КС, но е недопустимо да мълчи по въпроса как ще понесе своята отговорност за нарушаването на Конституцията“, заяви проф. Анастас Герджиков на среща със съмишленици в Габрово.

Кандидатът за президент очаква Радев да поеме своята отговорност затова, че е нарушил Конституцията на Република България с назначението на Кирил Петков за служебен министър.

„В чл. 103 от Конституцията ясно се казва, че Президентът носи отговорност за действията си, ако наруши върховния закон. Тази отговорност на държавният глава може да бъде потърсена от Народното събрание и то да поиска отстраняването му от поста. Ние в момента нямаме действащ Парламент и няма кой да следи и да бъде коректив на действията на служебното правителство и на Президента. Това обаче не означава, че Румен Радев е освободен от морална отговорност пред обществото“, заяви проф. Герджиков. „Президентът продължава да носи политическа и морална отговорност за своите действия. Той трябва да застане пред нацията и да понесе последствията от това, че е погазил закона“, категоричен е проф. Герджиков.

„Във всички демократични държави политиците се оттеглят от заеманите постове, когато са нарушили закона. Недопустимо е при доказано противоконституционно действие, държавният глава да се прави, че нищо не се е случило и да продължава предизборната си обиколка. „В случая имаме не просто политическа криза, а абсолютна девалвация на доверието и легитимността на президентската институция, поругаване на законността и демократичните ценности“, коментира проф. Анастас Герджиков.

Той посочи също, че върховенството на закона стои в основата на демократичното общество. Усещането за липса на справедливост в България може да бъде преодоляно само, когато законите се спазват и се прилагат еднакво за всеки от нас, независимо от заеманата длъжност. Ако допуснем, че има несъвършенства в Конституция, то трябва да инициираме законови промени, а не да я нарушаваме.

„Президентството трябва да се превърне в платформа за разговори между всички политически сили на тема върховенство на правото и съдебна реформа. Ще припомня, че конституционните промени изискват мнозинство от две трети в парламента. Това означава, че дори политическите сили, които са опоненти, би трябвало да постигнат базово съгласие по тях. Този разговор не може да се води нито от позицията на силата, нито с ултиматуми. Ако бъда избран, аз ще се ангажирам да поема ролята на медиатор между партиите и дори бих внесъл лично конституционните промени, около които са се обединили партиите. Това е най-добрият вариант за провеждане на съдебна реформа, защото ще гарантира надпартиен консенсус, приемственост и устойчивост“, допълни проф. Анастас Герджиков.

По време на посещението си в Интерактивния музей на индустрията в Габрово проф. Герджиков говори още за необходимостта от развитието на технологиите и иновациите чрез подкрепа за научните изследвания, за дигитализацията и за модернизацията на индустрията. Други теми бяха изграждането на тунел под Шипка като шанс за транспортна достъпност и икономическо развитие на област Габрово, както и продължаването на политиките за подобряване на водоснабдяването в региона.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


276
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
162
3
 
2
 
! Отговори
От "Вера су&quo преди 2 години
"РАДЕВ ДАВА КРИЛАААААААА.."......НЕМА ДА СЕ ДАВИТЕ....ХА,ХА,ХААААААААА
161
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този пишман кандидат-президент започна да говори всеки ден срещу Радев като ментора си. Професоре, не забравяйте, че сте кандидат на ГЕРБ - факт, който не може и не трябва да се игнорира. Да се надяваме, че няма да стигнете до умственото ниво на ББ. По отношение на арогантността на изказванията и вече използвания само един адресат на вашите нападки Боце може да ви пише отличен (6).
160
5
 
9
 
! Отговори
ПЛАКАТА ЗА ПРЕЗИДЕТ преди 2 години
...НА РАДЕВ ---Е СНИМКАТА НА РАДЕВ НА ФОНА НА ПОТЪНАЛИЯ "ВЕРА СУ"...С ВДИГНАТ ЮМРУК!!
159
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Радев ще те бие всякак!-:) С това шкембенце,знаеш ли какво е лицева опора? -:(( Що ли те питам? Я бегай при майка си професорката! То вие 2 мата,освен с "титлата" си "професор" с друго нямате с какво да се похваляте! -:) Аут си бре! Къде си тръгнал???!
158
7
 
4
 
! Отговори
НЕ МЪЛЧИ ,БЕ.... преди 2 години
ОТ УТРЕ ШЕ ВОДИ ПРОТЕСТИТЕ СРЕЩУ "ЗЕЛЕНИЯ СЕРТИФИКАТ " С ЮМРУЧЕТО ...НА ОРЛОВ МОСТ...ХА,ХА,ХААААААААА.....И СЛЕД ТОВА СИ ОТИВА У ХАСКЬОЙ...!
157
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Герджи,верно ли си писал текстове за чалга песни?
156
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Обединителю,защо не обединиш кръчмарите с другите хора и да ги накараш да проявят солидарност с мерките на правителството,пред вид тежкото положение в болниците и многото заразени и починали.Ама най-лесно е да плюеш срещу опонента.Това няма да те направи президент.Вервай ми.
155
6
 
10
 
! Отговори
българин преди 2 години
Оттегли се преди да си станал за РЕЗИЛ Герберв!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
154
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Меката китка!
153
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Твоята любоов убииииииваме.нищо сърцето ще плати.
152
11
 
13
 
! Отговори
Радев потъва преди 2 години
Открийте петте разлики между правителството на Радев и потъващият кораб Вера Су. Прави сте, единствената разлика е, че едното е кораб, а другото е некадърното правителство на Радеф, потопяващо постепенно България.
151
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А от къде идва предложението за кандидата за министър,ако е от Бакдън нашепващ как комунист,то всички комунисти ще са съгладни,ако и да врякат,че кандидат министъра имал друго гражданство,но не чуждо откъм интернационал тъй както и приди врякаха,че Президента бил избран по препоръки нашепнати от друг комунистически представител,но индиректно не тъй деректно на които той откликнал,понеже молбите били представени в срок и входирани за изпълнение,което се счело за дата за представянане с назначение
150
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
до 172 " Таня" ! Ти май са "Диана" а?-:) Хайде не отричай! Па после " Позитано" а? И в Оригинал,си дъртият Гербер Бойкофил " СТРАНДЖАТА"!-:) Ти няма ли дя се спреш вече бре? Прозрачен си! Борисов отдавна е пътник! Кого "защитаваш" бре? Работиш? -:((И как спиш вечер манипулирайки хиляди млади българи с глупостите си?
149
13
 
12
 
! Отговори
Таня преди 2 години
Защото,Фигурата е страхливец той много се страхува да не си създава врагове,цели се само в Борисов,защото зад гърба му са ченгета ,олигарси,мафиоти и цял ОФ създаден от тях,за да махнат Борисов ,защото той им пречи.Всички са некадърници и комплексирани от Борисов.То се видя какво могат,България е пълно блато,но всички те са глухи, слепи и онемяха. Мръсотия това е!
148
8
 
8
 
! Отговори
Касандра преди 2 години
Като го преизберат и ако има НС, да му гласуват импичмент.
147
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
до 163 Най отвратителен до сега беше Плевналиев! Ами защитава си строителният бизнес човека! Няма лошо.Той Техно парк София,се строи само с пари нали? Частен парцел с "държавни средства" къде го им нали? Ами в България и точно в София! Ами ето защо оплюва др Плевел гн генерал Радев!1 во че взе законно нвластта след него.И 2 ро,обезкости "шефа" му др Борисов и показа истинското лице на бившата комунистическа мутра Борисов след 12 г му "царуване" на политическата сцена след 1989 г до днес!-:)
146
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
164 Радев е знаел, че назначава министър с двойно гражданство. Едва ли, ченгетата от ДС, в президентството, ще пропуснат тази подробност. Те не пропускат нищо, което би им донесло пари. Някой си е платил, за да вкара двойния гражданин в кабинета на руския човек Гумен Радев.
145
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
163 Вдигни копитото от клавиатурата. ГЕРБ ви чака на финала, винаги ще е първа политическа сила. Защото с ГЕРБ са работещите и можещите хора, които произвеждат блага. Хвалипръцковците от Харвард, ги чака съдбата на ИТН, накъде по периферията.
144
7
 
10
 
! Отговори
мълчанието не е злат преди 2 години
Румен Радев мълчи и пред поп Киро че Кирил и Методи не са българи.
143
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами мълчи Радев, защото е п...а. При това омазана. И писукането на протестърите не променя това.