Отвращение или непукизъм: Защо 60% от българите не гласуват?

Кампанията беше вяла, коментира психологът доц. Николай Димитров
179

Очаквано ниска избирателна активност беляза поредните парламентарни избори. Защо повече от 60% от българите на излязоха да гласуват?

"60% предпочетоха да правят по-интересни за тях неща. Беше очаквано, защото кампанията беше много вяла. Системните партии опитват да направят така нещата, че да разчитат повече на твърдите си електорати, защото са по-лесно предсказуеми", коментира психологът доц. Николай Димитров в "България сутрин".

Според него изборите няма как всеки път да раждат различни послания, а негласуването също се възприема като политическо поведение.

Още по темата
"Проблемът в България идва от една партия, която много добре яхна ситуацията и нямаше кой да я спре. От "Възраждане" се появяват хора във всички медии и говорят не много истински неща и дори фалшиви новини. Националистическото говорене е много популярно", каза още доц. Димитров.

Според психолога все още не сме се научили как да правим избори, тъй като изборното законодателство се променя в 12 без 5.

"Хоризонтът са местните избори наесен. Много е важно партиите да си дадат сметка какво очакват да се случи на тях и с какви очи ще се явят. Носят се слухове, че правителство ще има, много е вероятно да включва само една от големите партии, по-вероятно е това да е ГЕРБ. По-добре би било за "Продължаваме промяната" да не участват в правителство", подчерта доц. Димитров.

PR експертът Пепи Димитрова вижда абсолютна умора у хората и усещане, че тези избори няма да донесат никаква съществена промяна.

"Когато човек знае, че от неговия избор няма да произлезе почти нищо ново, той няма желание. Ситуацията е някакъв мат и тя се вижда от всички. Разпределението вече беше направено преди година и нещо, нашето отношение към политическите процеси не се е променило", заяви тя пред Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ политическото лидерство не произвежда нищо ново, а избирателите са знаели, че математиката е същата.

"Много е важно как партиите ще комуникират със своите избиратели в следващите дни - дали искат нови избори или коалиция на всяка цена", отбеляза PR експертът.

Двамата коментираха и феноменът "не подкрепям никого".

"Това са хората, които искат да гласуват, но не намират за кого. Партиите бяха твърде заети със собствените си дребнотемия и не обърнаха внимание на важните неща за тези десетки хиляди души. Само повишават изборната активност, но не влияят на разпределението", посочи доц. Николай Димитров.

Вижте видеото с целия разговор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


179
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
160
0
 
0
 
! Отговори
Екстра преди 9 месеца
Споко, кибиците на хранилка пак ще подкрепят когото трябва, така де няма си развалят рахата за едните избори. А то кибици на хранилка има бол, тоест твърд електорат. И както се случва и в анимацонните филми, зайко Байко е безсмъртен.
159
3
 
5
 
! Отговори
д преди 1 година
Защото са прости. Няма нужда от комплексни анализи. Понеже са прости, са бедни. Установили са, че който и да управлява, те все са си бедни и са стигнали до извода, че това е, защото няма значение кой управлява, а не защото са прости. А са прости по ред причини, като се почне от това, че умните ги избиха с народен съд и се стигне до там, че образованието се съсипва от десетилетия. И така.
158
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Наистина, и аз не мога да разбера защо българите се поддават на популистки манипулации. То не беше царя, после Волен Сидеров много се перчеше, че нещо ще оправи, а е на една крачка от лудницата. Не се съмнявам, че и Копейкин ще свърши по този начин (след като си изиграе играта, естествено), след което ще дойде следващия платен лъжец. Чалгаря Трифонов излезе най-хитър от всички, защото се покри и не ще да управлява - дори и на него явно не му се ще да влиза в това вонящо политическо блато.
157
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ЕЛИ Права сте. Българите са с високо IQ, но въпреки него лесно се поддават на популистки манипулации. Вероятно в гена ни има робска психика - все да сме под нечие крило (последно - путинско). Това е странно, защото много векове сме били победители. Но винаги се появява един Георги Димитров, или Копейкин, или тем подобни и ни завлича нанякъде. Аман! Има материал за етнопсихолозите...
156
3
 
6
 
! Отговори
ЕЛИ преди 1 година
БЪЛГАРИТЕ СА МНОГО УМНИ,НО СА МНОГО ОБЕЗВЕРЕНИ
155
0
 
7
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 1 година
В БЪЛГАРИЯ НЯМА АНТИ КОМУНИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ,ВСИЧКИ СА ПРОДУКТ НА БКП
154
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 154 Явно си учил през соца. Така лъжеха в комунистическите учебници, също и по Диамат и Истмат.
153
2
 
2
 
! Отговори
Алекс преди 1 година
Заради мързел и безотговорност.Като изпият 1-2 патрончета ще започнат да се оплакват и да мрънкат.
152
2
 
4
 
! Отговори
тодор петров преди 1 година
Тъпата и нескопосана политическа система явно не разбира ,че този модел на управление е сбъркан и НАРОДА ГО КАЗВА С ПРОТЕСТНИЯ ВОТ.!!!Партийна,многопартийна,на баба на дядо Иван се видя никой не иска партии крадци!!НУЖНА Е ПРОМЯНА НА КОНСТИТУЦИЯТ И ТОВА ,,ВЕЛИКО НАРОДНО СЪБРАНИЕ''ДА ЗАПОЧНЕ ДА ДЕЙСТВА КАКТО СЕНАТА В САЩ !!!
151
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
153 - Тогава защо искат тука да сме зле- кой как си го направи, ти си добре когата женската страна на родата докарва парите а ти си мериш колко голем можеш да поемеш. Никой нема да ти отнема удоволствията... кротни се
150
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
152 Нацизма винаги е бил десен, по-точно крайно десен... Ако не си чел, прочети нещо че как гледам утре ще почнеш да плещиш че Байден и демократите са десни... БългарскиПсиходесенПримат
149
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Бонго Бонго Тогава защо искат тука да сме зле и гласуват за изрожденците и руско блато? Значи не са щастливи. Щастливият човек не мисли зло другиму. Явно са нещастни.
148
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ДоПсихоДесните А бе, фашизвмът в Европа първо е бил ляв, с леви искания, алоууу. И популистичен. Също като вас, възрожденците. Кой ти каза, че нацизмът е непременно десен. Чети бре! Така се почва. Вие сте фашисти-комунисти. Точка.
147
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
149 Говориш глупости.. но какво да се чудя като демокрацията създаде напълно неграмотни поколения...
146
2
 
4
 
! Отговори
ДоПсихоДесните преди 1 година
От кога десните хорица почнаха да обвиняват всички останали като крайно десни тоест нацисти??? *** вие сте по-близо и до нацизъм и до расизъм и до всичко десно... А вашия байденчо се води за ляв... Как стана така че психоДесни подкрепят левите в Хамерика... Господи прибери си вересиити че ще стане една....
145
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
През соца по закон не е можело да си военен, ако не си член на БКП. Сега тези стари кадри гласуват за Иzраждане. Към тях се вляха нови кадри с комунистическо възпитание в семействата си или мързеливи некадърници, на които все друг им е виновен. После излъгаха в анкетите, че са висшисти. Ето ти го цялото ядро на Възраждане.
144
5
 
2
 
! Отговори
Русе преди 1 година
Тези 60% от нас са турци, само 20% са българи и 20% роми
143
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Гавра Накрая се оказа, че всички са социалисти, само Копейкините са БКП. Еййй, пак се надушиха краставите магарета. ***-чужбинци избягаха от демокрацията, за да ги храни "загнилият" Запад и да гласуват за любимата си Русия от безопасно разстояние и с чужди пари. Гадост!
142
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кадрите на БКП се отвратиха от кака Корни, която пое еко дясна политика и отидоха да гласуват за Копейкин. Путинизмът им е най- на душата.
141
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До а бе,доценте: Възраждане е бивше БКП бе, маргинал! Отнеха гласовете от кака Корни.