По-разумно било Радев да свика НС след Великден

Нужно било време на новите депутати да се освободят от несъвместимости
28
По-разумно било Радев да свика НС след Великден
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

До неделя ЦИК трябва да оповести поименния състав на 49-ия парламент, след което - в понеделник или вторник решението на Централната избирателна комисия следва да бъде обнародвано в "Държавен вестник". От този момент нататък президентът Румен Радев може да свика 49-ото Народно събрание. Вчера държавният глава заяви, че ще свика парламентът веднага след като е ясен поименния му състав.

Преподавателят по конституционно право доц. Наталия Киселова коментира пред БНТ, че е по-разумно новите депутати да започнат работа след Великден.

"Според мен е по-разумно 18-19 април, защото някои от народните представители имат несъвместимости и трябва да им се даде време да се освободят от тях. Отговорността за съставяне на правителство пада върху ГЕРБ, но те имат няколко възможности, които да предложат и предполагам, че това е една от причините да не бързат да се изкажат, за да не затворят врати. Трябва да се търси подкрепа от системните партии около принципни въпроси - какво да се направи не само в кратко-, но и в средносрочен план. Възможно е да излъчат контактна група от народни представители, които да говорят с колегите си от другите политически сили, защото президентът не дава заявка, че ще е активен посредник в консултациите. Необходимо е правителство, което да може да приеме бюджет и да поеме отговорности във вътрешно и външно политически план", заяви доц. Киселова.

Според колегата ѝ д-р Борислав Цеков резултатът от изборите показва, че трябва да има диалог между политическите сили.

Той смята, че ГЕРБ трябва да поеме политическа отговорност и да започне преговори, водени от лидера ѝ Бойко Борисов. Борислав Цеков вижда шанс за съставяне на кабинет с участието на системни формации, включително и "Демократична България".

"След като вотът предлага такава фрагментирана конфигурация, значи трябва да има диалог. Затова се надявам, че ГЕРБ ще предложат този път добре обмислена формула, около която да се формира мнозинство. Мисля, че подходът им от предните избори - с излъчване на контактна група - не трябва да бъде прилаган. Трябва да се поеме политическа отговорност. Те победиха отчетливо в изборите, и трябва на политическо ниво да започнат разговори, включително водени от лидера. Това вече ще покаже реален ангажимент за съставяне на правителство. Мисля, че перспектива има. Надявам се системните партии, включително и "Демократична България", където има опитни политици, ще си дадат сметка, че пред държавата има два императива - да възстановим парламентарната република и заедно с това да възстановим статуса си на активен член на ЕС и НАТО и да подхванем икономиката. Това е въпрос номер едно", посочи той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Оти че се морят...я направо една седмица преди изборите!
25
1
 
3
 
! Отговори
пепо преди 1 година
Радев да продължава да управлява.Сега ще започнат същите скандали.За какво ни са?Да гледаме и слушаме простотиите им?Нужен е нов изборен кодекс.Да има праг за влизане в НС.Не може нещастни кариеристи и зависими субекти да ни управляват.Трагедията е голяма.
24
0
 
3
 
! Отговори
gogo преди 1 година
"несъвместимости някои от народните представители имат" ??!?!ти е*аваш ли се?! Докато има такава нагласа - работещ парламент няма да има!! Докато парламента се ползва за хапване на аванта/пийване/хахо-хихи... нищо добро няма да излиза от там!!! ТОВА Е РАБОТА бе ей джи.б. или !!!
23
0
 
1
 
! Отговори
Случаен минувач преди 1 година
Грешка, в събота е Лазаровден, извинявам се.
22
2
 
0
 
! Отговори
Случаен минувач преди 1 година
Да, като се замисля, наистина е по-добре парламентът да се свика след Великден. Защото сега вече всички мислят за празници. Като гледам, по разни телевизии вече взеха да говорят, че в събота е Цветница. Пък и новите народни избраници да имат време да помислят малко.
21
0
 
2
 
! Отговори
баба мара преди 1 година
да не се мотаят като миналия път получават мандат връщат мандат избори на есентова което е сега в нс е пълен бо-клу-к 40 процента изб активност и 100 000 неподкрепям....... какво се очаква при това положение не се мотаите отвратени сме
20
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да няма правителство, не искаме война.
19
2
 
2
 
! Отговори
На разпети преди 1 година
Радев в комунист. За него великден няма значение. И на разпети петък ще ги свика без да му мигне окото.
18
2
 
6
 
! Отговори
Направо да преди 1 година
ги разпуска преди да са сътворил куп глупости... А е повече от ясно,че хич не им се работи на милите! Защо да си пропускат празниците с някаква си работа в "името на народа" :)
17
3
 
3
 
! Отговори
БАНко преди 1 година
КОЛКО СА ИКОНОМИИТЕ ОТ БЮДЖЕТА , КОГАТО НЯМА ПАРЛАМЕНТ ??? ПРЕЗИДЕНТЪТ ДА ОТКРИВА И ЗАКРИВА В ЕДИН МЕСЕЦ !!!!
16
2
 
4
 
! Отговори
БАНко преди 1 година
ПРЕЗИДЕНТЪТ РАДЕВ ЩЕ СПАЗВА КОНСТИТУЦИЯТА КАКТО ВИНАГИ , НО ТРЯБВА ДА ПОБЪРЗА - СЛЕДВАЩИТЕ ИЗБОРИ НАЧАЛОТО НА ЮЛИ !!!
15
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Преди - защо отлагал, сега - защо бързал да свиква НС. Няма угодия.
14
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Лошото е, че президентските избори са чак през 2026-та и тоя ще си вее каскета чак до тогава. Бая време има да направи още по-големи поразии Кримчо.
13
4
 
11
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 година
ГЛУПОСТИ НА ТЪРКАЛЕТА!!!!!!!!!!1 ЩОМ СЕ ОБЯВЯТ ДЕПУТАТИТЕ СЕ СВИКВА НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ НЯМА ВЕЛИКДЕН НЯМА МЕЛИКДЕН! И ГЕРБ , ЧЕ Е ПЪРВА ПАРТИЯ НИКАКВА ОТГОВОРНОСТ НЯМА ДА СЪСТАВИ ПРАВИТЕЛСТВО!
12
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
е има си хас - нема си развалят празника народните представители, па после и два и 6 май и 24 май, ехеей и отпуската лятото дошла и то свършило работното им време
11
0
 
8
 
! Отговори
Депутат 1 мандат преди 1 година
Язе сега и да ме викат не можем, ягнетата тря се колят, че големи софри се задават...
10
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В България няма демокрация, защото според класическото правило от античността демокрация е само , когато всички граждани участват в управлението на своят полис.Тук едни и същи правят едно и също десетилетия, а ние не можем да спрем участието им в това фиаско.Политиката е мъртва, а има само някакви интриги и сделчици.
9
3
 
8
 
! Отговори
Най-разумно преди 1 година
Е да разпусне това НС още преди да го свика.
8
2
 
6
 
! Отговори
Доли преди 1 година
Бееее, аз гласувах бееее.
7
1
 
9
 
! Отговори
Qwerty преди 1 година
Е така де, по добре след Великден, да не вземете да ги викате преди това, че на половината ще им изгорят резервираните почивки...