Тактика или неизвестност: Защо партиите мълчат след изборите?

Поведението на партиите е инфантилно, посочи Максим Бехар
43

Едва 2 дни след изборите голяма част от партиите направиха своите първи коментари за резултатите. Единствено победителите от ГЕРБ чакат окончателните резултати от вота, за да направят обръщение към избирателите.

"Поведението на партиите е инфантилно. Живеем в три Българии - на ГЕРБ, на "Продължаваме промяната" и на "Възраждане", а те нямат допирателна помежду си. Ако не се договарят да излязат от политиката и да има експерти в правителството, които да извадят България от кашата, ще трябва да си стоим в пашкулите и да чакаме да стане чудо, което няма да се случи", заяви PR експертът Максим Бехар в ефира на "България сутрин".

По думите на политолога Светлин Тачев партиите са запазили мълчание, за да прецизират какво ще кажат.

"Изказването на лидерите на "Продължаваме промяната ни върна към предходните избори. След него много трудно може да се състави правителство между първите политически формации. ПП-ДБ нямат възможности за маневри - единият им изход е да се колаборират с ГЕРБ или да продължават да застъпват своята анти ГЕРБ позицията.  Състоянието в самата коалиция не е добро", смята той.

Още по темата
Гостът допълни, че "Продължаваме промяната" биха могли да спечелят от потенциалната си изолацията при евентуална коалиция между ДБ и ГЕРБ.

"Експертно правителство между ГЕРБ, БСП и ДПС означава нови протести", прогнозира той.

Според социолога проф. Боян Знеполски, сметките за експертно правителство са чисто математически, но въпросът е дали зад математиката стоят реално съгласие и общи ценности.

"Няма коалиция между ПП-ДБ. Има две групи от хора, които са се срещнали и непохватно са си обединили имената. Политически вероятно имат сходни точки, но икономически имат огромна пропаст. "Продължаваме промяната" е лява партия в икономически аспект, а ДБ е по-консервативна. Обединява ги омразата срещу ГЕРБ, което е деструктивно. Трябва да има експертно правителство", подчерта Бехар.

Тачев пък е на мнение, че едва след местните избори ще може да се говори за стабилизиране на страната.

"Разделението и омразата между лагерите в момента трудно биха могли да бъдат преодолени преди края на местния вот. Нужно е правителство, но от политологична гледна точка има други фактори, които влияят на това дали ще има правителство. Въпросът е дали те мога да ги обединят, за да действат заедно, или това ще им навреди електорално", каза политологът пред Bulgaria ON AIR.

За разлика от своите събеседници, проф. Знеполски мисли, че основна е моралната и ценностната криза. "Има битка на егото на политическите лидери, но и реални ценности различия", смята той.

Тримата събеседници коментираха дали е възможно да бъде сформиран редовен кабинет. Според Тачев "това Народно събрание трудно би могло да състави такъв". Проф. Знеполски вижда възможност само при колаборация между първите две политически сили, а Бехар прогнозира, че до 3 седмици такова ще бъде излъчено.

Гледайте целия разговор във видеото

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма какво да смятаме , гответе се за ПОРЕДНИТЕ ИЗБОРИ , страшно няма , в Италия има избори всяка година !
15
0
 
5
 
! Отговори
Радослав преди 1 година
До 9-тото нещо: какво не ти харесва бе? Щом гласуват заедно, щом реваха за тоалетна хартия на изборите дружно, да управляват дружно! Имат процентите и дупедатите, стигат им за стабилно мнозинство! Искаха тоалетна хартия, получиха я, хайде сега както казва дон тиквон: работа, работа, работа! Да се взимат и да правят сватбата официална! И без това в последния парламент гласуваха заедно! Поне да е официално, а не задкулисно! Герб+БСП+ДПС+Възраждане= вечна неразделна кражба и корупция! Горчиво!
14
2
 
6
 
! Отговори
ИЗБИРАТЕЛ преди 1 година
Имахме правителство (коалиция)-добро,лошо-работеше.Същите,които са вътре го свалиха,а сега искат свалените да им целуват ръце.Борисов да се събира с останалите и да работи.Нали е най-способният,който знае и всички в ЕС го тачат.Целта на мафията е да се унищожи Промяната(в голяма степен успяха),за да се знае,че тук не може да живеем като нормални европейци.Медиите се надпреварваха да викат"специалисти",които говореха откровени лъжи,припавяйки на ББ.Една част се вързаха.Един смислен въпрос нямаше.
13
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Посланикът на САЩ им е поставил УЛТИМАТУМ ."Ако'' герб и ПП не направят кабинет ,... ще си търсят друга партия !Да ни е честита поредната ''независимост'' на Бг !
12
1
 
5
 
! Отговори
От зайчарника преди 1 година
От 5 дни съм на турнир по футбол.
11
1
 
3
 
! Отговори
public enemies преди 1 година
Мълчат защото е невъзможно да се състави правителство по разбирателство, експертен кабинет до следващи избори, затова мълчат.
10
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какъв е този НАГЪЛ въпрос : Защо мълчат ??? Ами чакат заповед от посолството , не руското !
9
2
 
1
 
! Отговори
до радослав преди 1 година
*** мноого си зле моето момче!Ако наистина мислиш това ,което си написал си от онези 80 процента обявени от Иво Христов!
8
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 5. Я обясни, че с това виене, че не са гласували сте невероятни ? Какво ще се промени ако всички гласуват ? Нали ще гласуват пак за същите ?
7
1
 
5
 
! Отговори
Радослав преди 1 година
До кога ще ви чакаме? Буци да награбва ***, Шиши ще е кум, а Копейката кумица и да се вдига вече сватба на коалиция тоалетна хартия! Нали за това толкова ревахте за тоалетна хартия на изборите? Е получихте го, хайде сега сватба и бачкане! Какво се ослушвате като пръднали в асансьор?
6
4
 
11
 
! Отговори
БЕЗПРИСТРАСТЕН преди 1 година
Как може т.нар.специалисти да тикат Промяната към обединение с ГЕРБ?Нима те биха работили с човек,който обижда публично своите членове(обидата към Цвета, фин.министър),висши служители(да ходи да бие тъпана по селата),своите противници?Нали ПП са шарлатани,съсипали страната,крали-думи на ББ.Защо тогава искаш да се коалираш с тези хора?Защо никой не притиска ГЕРБ да съставя правителство-нали заради егото на Борисов пак бяхме на избори,смениха правилата заради 2-3 депупата повече.Страх ли ги е??
5
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защото на мат'ряла му е толкоз акъла!Нали не искате да гласувате,защо сега ревете?
4
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чакат нареждания
3
5
 
7
 
! Отговори
Радослав преди 1 година
Мълчат защото сега трябва да изпълняват каквото са обещали! Коалицията на тоалетната хартия да си прави правителство, нали за това гласуваха първо промени в Избирателния кодекс! Буци - инфлацията! 2 дена си на власт вече, инфлацията само расте! Горивата с левче вече трябваше да си смъкнал! Буци бе се крий като футболна съпруга, а прави правителство и изпълнявай обещания или се пръждосвай!
2
3
 
5
 
! Отговори
Георги Илиев Митев преди 1 година
Обмислят новите си престъпни схеми и как да им робуват обикновените български граждани .
1
4
 
8
 
! Отговори
Бойче наш преди 1 година
Ти, който имаш пачките евраци! Ти, който имаш кюлчетата злато! Ти, който грабиш нас електората..........