Без депутатите от ПП трудно би се създало мнозинство в парламента

Много вероятно било да се стигне до вътрешно разцепление в редиците на ПП
224
Без депутатите от ПП трудно би се създало мнозинство в парламента
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

"На ниво реторика се намираме в абсолютно същата ситуация, в която бяхме след предишните избори октомври. Тогава имаше някаква надежда, че може да се състави някакво управление, сега избирателите вече виждат ясно, че няма никакви изгледи да се състави стабилно мнозинство, редовно управление. Избирателите учат по-бързо от политиците", коментира пред БНР политологът Георги Киряков.

Още по темата

И в тази кампания, макар и постна, основната визия беше какво ще се прави на местните избори. Политиците мислят още отсега за местните избори, отчита Киряков.

Относно тезата за разцепление на коалицията ПП–ДБ Киряков посочи, че това е поредната коалиция, която преминава "по този добре утъпкан път" и че за този тип партии, в т.нар. градска десница, това е перманентен процес през годините.

"Постоянен процес на разделяне и събиране между тези хора. Такива амплитуди, които постоянно се случват сред тези формации. Този път поводът е възможността да се състави някаква форма на редовно управление, някаква платформа за управление заедно с ГЕРБ", каза той.

Скрито недоволство в ПП е имало още преди кампанията, покрай реденето на листи, но възможността да бъдат първа сила е туширала тези настроения. Сега при 9 депутатски места по-малко, тоест "някой е "изгорял" и няма да участва в играта, "тези настроения излизат на повърхността като някаква тиня, която е разбутана", коментира Георги Киряков.

По думите му има вътрешни фракции, които са се борили за влияние върху самата партия, но напрежението е било туширано заради "наличието на достатъчно много властови ресурс, който е могъл да бъде разпределен".

Според Киряков от гледна точка на партийните теории това значи, че самата партия е създадена не толкова за постигане на политически цели, колкото заради "задоволяване на личностни апетити", посочи политологът.
"Много е вероятно да се стигне до вътрешно разцепление в редиците на ПП и това се вижда ясно. Очевидно е имало и преди това такива тлеещи настроения", посочи той.

Без депутатите от ПП ще бъде много по-трудно създаването на мнозинство в парламента, дори само с народните представители на ДБ, които са повече от тези на предишните избори, което пък е сред причините за напрежението между ПП и ДБ, смята политологът.

"Тогава трябва да бъде включен още един играч. Кой ще бъде този играч? ИТН ли? Независимо как са били вкарани в този парламент - дали със собствени усилия, дали с помощта на някой друг. Това са хората, които унищожиха предишна коалиция, в която участваха, предишно управление. Или с ДПС? (…)И тук ще имаме много условности за подкрепа на ДБ на една такава платформа. БСП е пак в ситуацията, в която беше след предишните избори – вътрешни крамоли, обвинения, има още какво да чисти вътре в себе си, за да може да бъде полезен участник в тези процеси. БСП е малко вероятен кандидат за една такава коалиция. Ако БСП участва, тогава пък ДБ няма нужда да участва в такова управление, ако ГЕРБ и ДПС са решили да правят някакво мнозинство", каза Киряков.

ГЕРБ мълчат, защото им се налага да съставят първи мнозинство. ГЕРБ е в много лоша ситуация. Ако не успеят да съставят мнозинство с първия мандат, ще се върти към изборната рулетка и пак ще трябва да се оправдават защо не могат да формират мнозинство, изтъкна Георги Киряков.

ГЕРБ обаче ще бъдат много малко ощетени, за разлика от коалицията ПП-ДБ, ако там се върви към разпад и
самостоятелно явяване на следващите избори, прогнозира още политологът. "Възраждане" все още не са достигнали потенциала, който имаха Обединени патриоти преди време, отбеляза още в анализа си той.

"Има още къде да качват, не са достигнали тавана си, но този таван е видим и то не отсега, той е видим от десетилетия", каза Киряков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


224
Още по темата: парламентдепутатиПП
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
189
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ПП са никои, инсталирани от чужди сили случайници, които се провалиха тотално. Никоя партия не ги припознава в Европейския парламент, защото крадат платформи от ГЕРБ и БСП. Трябваше след тях, президентът да свиква кризисен щаб, който да спасява това, което може да се спаси, след разрухата, която остави ПП.
188
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
192 ГЕРБ, ДПС, БСП са европейски партии, представени в Европейския парламент. С дългогодишен политически опит. Само те могат да върнат нормалността и парламентаризма, в политическия ни живот, който надменните аматьори от ПП разрушиха. Трите стари партии могат да приемат разумен бюджет и да извършат нужните реформи.
187
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Коалицията Нексо реве - нема власт, нема и пари от Нексо, нема изгледи да спечелим някога парламентарни избори, не знаем какво искаме, но го искаме!
186
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 201 Ще управлява, не се притеснявай!
185
6
 
4
 
! Отговори
до 205 преди 1 година
Точно така.Хартиената коалиция свали правителството, промени законите---сега е ред да се докаже, като управлява .....а сега, де..
184
0
 
8
 
! Отговори
ПРОСТА СМЕТКА преди 1 година
ГЕРБ, ДПС И БСП правят 128 депутата . Напълно достатъчно.
183
4
 
3
 
! Отговори
Радослав преди 1 година
До Ралица, госпожица "тоз дете": да ти напомня ли какво говореше ромската ти принцеса като я наритаха за първи път и Славина спечели? Ангажимент е на първата политическа сила да състави правителство! Лично твоята ромска принцеса го каза! Хайде първият път след тази случка се покри като магистрална девица при вида на патрулка. Да съставя правителство бе! Имат гласовете и дупедатите! Гроб + ДъПъСъ + БеСраПак и *** събират за стабилно правителство! Стига се е крила под магарета!
182
4
 
0
 
! Отговори
Радослав преди 1 година
До Ралица, госпожица "тоз дете": къде ти се покри ромската принцеса? Пак ли скъса менискус или този път е остри менструални болки? Нали се напъваше да управлява? Нали искаше тоалетна хартия на изборите? Нали е Меси на политиката и там каквото друго простотии е измислила? Да се прегръща с корени, шиши и Копейката и правете коалиция тюрлюгювеч на клозетната хартия и управлявайте! Нали уж била мъж бе? Къде се покри пак? Кое магаре ще праща на заколение този път за да се покрие?
181
5
 
3
 
! Отговори
Boko преди 1 година
До хартиена коалицияТочно казано! Дано го проумеят всички политически "кратуни"! Нова "тройна" коалиция!
180
3
 
1
 
! Отговори
Радослав преди 1 година
До Ралица, госпожице "тоз дете": драга ромска принцесо, набий си в простата ромска тиква, че дон тиквон не е нито държавата, нито жалките му 10% от които половината костинбродски бюлетини, а останали купени като теб тип "тоз дете" му дават правото или на теб да го представяте за едва ли не съвкупност от народа! 90% (включително и аз) мазно се изхрачиха в сурата на жалкият ти банкенски ром! 90% от народа каза НЕ на Ромската баронеса и страхлива комунистическа бабишкера бойко!
179
0
 
4
 
! Отговори
Boko преди 1 година
Тоя "Киряк-Генчо" да не дрънка врели-некипели как без ПП нямало да има правителство. Тези "новобранци" в политиката сами си подливат вода - няма да подкрепят правителство на Герб, щели да подкрепят политики! Аланкуолу Киряк, политиките се генерират от правителство! Позицията на ПП е "Сърдит Петко, празно му торбичка".
178
3
 
1
 
! Отговори
Радослав преди 1 година
До Ралица: госпожице "тоз дете" какво мнозинство бълнуваш, бе ромска принцесо? С клизма 10% събирате и, то с председатели на ЦИК и СИК съпруги на кандидатите ви, с броящи тип Ралица и "тоз дете"! И стига с дъртите комунистически номера бе ромке! Преди ме изкарвахте фен на БСП, сега станах на ПП, утре и на *** ще ме изкарате защото за вас по стар комунистически обичай или си част от ромското ви котило или си от ония другите! Ти госпожице "тоз дете", марш в зайчарника за нови опорки!
177
5
 
3
 
! Отговори
СЕЛСКА ИСТОРИЯ -стих преди 1 година
Мома Герберана първа е в селоТО, но й е лошо потеклоТО. Много грехове имаЛА, за Кюлчета се продаваЛА, даже и Путин обслужваЛА. Заоправдава са момата - не била сифилисТИЧКА, а евроатланТИЧКА. Не била куромпиРАНА, а към натовците ориентиРАНА. Никой обаче не й вярва! ЧЕРВЕН ФЕНЕР яко миналото й осветЯВА. А тя - на някой льохльо да я коалира все още се надЯВА.
176
2
 
4
 
! Отговори
Ти.. преди 1 година
До ДАЙТЕ ДА СЕ ИЗЯСНИМ?"""Ти от Главно следствено ли си,или от НАП?Що не търсиш на Рашков 22 имота с какви пари са купени?И кой знае още какво има скатано.А?Що не го питаш него,милиционера!
175
3
 
4
 
! Отговори
ДОЛУПЪПЪБЪКЭПЪДЭБЭ преди 1 година
Пъпъ са получили спонсорство от 500к от един газов посредник а вие още пишете против държавата си ЕДНИ яко си богатеят а вие драскайте по сайтовете шараниии
174
3
 
3
 
! Отговори
Ралица преди 1 година
До Радослав Какво още ще пишеш измислици Борисов ЛИДЕР запомни това и в България живеят здравомислещи българи и аз и благодаря А Радослав вече е в групата на малцинството но ако желаеш да надмине ш Борисов създай партия и действай това е пътят А не твоите лъжи нескопосни писаници всякакви измислици вече не важат
173
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Асенчо и Кирчо от детската градина, ми, пък с Борко не искаме да си играем! Като ги гледам с никого не искат, ама пък и народът не ги ще явно, та не им дава мнозинството гласове. То и когато им го даде, голяма файда имаше. Абсолютни аматьори и некадърници!
172
3
 
8
 
! Отговори
Някой си преди 1 година
Няма значение каква ще е коалицията. Важното е ПП и Русофила да са извън нея, защото са вредни за държавата ни. А темата Магнитски е безсмислена за дъвкане. Това е едно политическо решение на ФАЩ, за очерняне на който не им е изгоден. Те Тръмп са готови да вкарат в затвора, само защото иска спре войната в Украйна, а тука някои ми го разтягат Магнитския за еталон на справедливост ... Глупости за наивници!
171
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кирил и Асен най-добре да ходят в Дубай. Те там не само са първа политическа сила, ами имат гласове за квалифицирано мнозинство.
170
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Нормално да не можеJВижда се че София е селски град пълен със сел*нд*ри! Вижда се и кои квартали най-много са гласумали за шмекерите -- Софиянци Отскоро!