Трима модернисти

Николай Абрашев, Иван Абрашев и Лидия Морсън Абрашева са трима необикновени артисти, обиколили света в търсене на авангардни стилове и гонени от авантюристичния си дух.
28 фев 2007 17:34,
Трима модернисти
Снимки: галерия "Аргос"
 
До 11 март галерия “Аргос” представя изложбата на Николай Абрашев , Иван Абрашев и Лидия Морсън Абрашева.
 
В нея са показани сто творби – живопис и графика, създадени през периода 20-те – 70-те години на 20 век.
 
Братята Николай и Иван Абрашеви са особено явление. Започват живота си в България, но още в началото на 20-те години, увлечени по модернистични идеи и обхванати от авантюристичен дух, тръгват по света. За кратко време се задържат в Европа, но през 1923 година вече са в Бразилия, където тяхното участие в авангардните движения е значително и е високо оценено.
 
Пътят им продължава в САЩ – Бостън и Ню–Йорк, където откриват свое художествено училище, през което минават десетки ученици.
 
Николай Абрашев е автор и на своеобразна теория на визуалните изкуства. Иван Абрашев пък достига в творчеството си до по-радикални пластически решения в полето на абстракцията. Съпругата на Николай - Лидия Морсън Абрашева - се изявява като лиричен пейзажист.
 
Онези ценители, които биха искали да опознаят и личността на Николай Абрашев, ще могат да го направят чрез книгата на Христо Тепавичаров “Цветолюбецът Николай Абрашев”.
 





Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание