Пречистване в голям формат

Страх, ужас и болка в името на победата на доброто показва новата изложба на Елена Атанасова
Обновена: 23 дек 2010 16:15 | 23 дек 2010 16:15,
2
Пречистване в голям формат
Снимка: Галерия - книжарница София Прес

До 9 януари в галерия-книжарница София Прес ще бъдат изложени непоказвани до момента живописни творби на Елена Атанасова.

Всички те са замислени изпълнени като три цикъла: „Танго”, Wellcome, welcome, welcome… и O tempora, o mores!.

Остри, безпощадни, с отрезвяващо въздействие, те пресъздават голямоформатните сцени от реалния живот, видени от окото на мислещ художник и експресивно пресъздадени с точна и интелигентна ръка.

Сами по себе си, творбите на Елена Атанасова, нямат нужда от допълнителни заглавия. Общото им въздействие има пречистващ характер – както в средновековните моралитета, в които страхът, ужасът и болката са препятствията, с които човекът се бори, за да победи накрая доброто.

Елена Атанасова е родена в София през 1929 година. От ранното си детство се занимава с рисуване.

Учи в Художествената академия – София, а години по-късно и в Хагската академия за изобразителни изкуства.

Участва в множество колективни изложби в България и чужбина. Член е на СБХ, както и на Холандското дружество на художниците.

Тя е позната на българската публика с изящните си натюрморти и пейзажи от изложбата, послучай 70-тата й годишнина в залите на СБХ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
2
 
! Отговори
Изкуството е нужно преди 13 години
Картината ми напомня една друга,името на чийто автор-българин за съжаление не мога да си спомня.На онази картина бяха изобразени гротесково три танцьорки, качени на сцена пред мъжка публика - две голи и една дебелана само по *** тип "кюлоти" до коленете.Въпросната картина е рисувана още по времето на Царство България,преди социализма. Елена Атанасова може би прави паралел между пошлостта в миналото и в настоящето.Все пак нейните танцьорки са изобразени в по-приличен вид,но внушението е същото.
1
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
това на картината и кои са : андреа,нелина,нина,ивелина,анелия,глория,есил дюран,сашка васева,софи,бони,емилия,алисия......?.тая художничка на 81 год. а в чалготеки ходи ,а ?