Как изглежда годината на нашето недоволство

Или когато дизайнът генерира дебат
Обновена: 9 юли 2013 17:47 | 9 юли 2013 17:32, Петя Славова
0
Как изглежда годината на нашето недоволство
Снимка: САМСИ

В духа на случващите се протести у нас е новата изложба, разположена в САМСИ от 11 юли до 18 август.

Началото на проекта e поставено още през 2011 г. като серия от работилници, акции, презентации и прожекции на политическа тематика. Чрез тях сдружение „Нагледна” споделя идеи и коментари за социалната ни действителност и променящата се градска среда. Предоставени са платформи за мнения от публиката. Използват се доказани средства за пропаганда – политическа типография, плакат, кино, трикотаж и други стари техники за реклама, съчетани със съвременни способи, така че посланията да достигнат до най-много хора.

В галерията ще бъде разположена инсталация "Светло бъдеще", която представлява ръчно изработени външни реклами от социалистическо време, които са изгубили своята функция и постепенно изчезват от лицето на българските градове. Те представляват графологично културно наследство и би трябвало подбрани образци да бъдат съхранени дори и като основа за създаването на нов, самобитен образ на кирилицата в типичния за България стил.

Като използва различни букви от неонови реклами за магазини, сладкарници и кафенета, „Нагледна” изписва добре познатaти фрази от същото време. Проектът „Светло бъдеще“ преминава няколко етапа през 2012 г. чрез отделни акции в рамките на междунардните фествали Sofia Design Week, Sofia Contemporary, Sofia Architecture Week, изложбата „Нагледен Трикотаж“ .

Другата експозиция е "Годината на нашето недоволство", която включва моментът, в който дизайнът генерира дебат. Тя маркира 12 важни политически действия, генерирали вълна от обществено недоволство. Проектът започва след събития на Орлов мост (София) във връзка с приетите корекции по Закона за горите и липсата на адекватно отразяване в българските „свободни медии“. Тези локални проблеми са всъщност глобални, всяка една от разгледаните теми е актуална и навън. Събирайки ги на едно място, „Нагледна” се опитва да ги игнорира като група от самостоятелни недоволства и да ги изведе като организиран шум. Този визуален метод за възприемане на политически заредени материали дава реален фокус на случилото се през 2012 година. Проектът включва и 12 кратки интервюта по темите от 12-те плаката, провокирайки дебат и създавайки по този начин колективна памет за случващото се.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари