Тялото като висш инструмент на реалността

Показва ни го Кирил Кацаров в самостоятелна изложба
9 окт 2013 16:26, Петя Славова
1

Снимка: Клуб-Галерия Антракт

12
Тялото е най-висшият инструмент на реалността. А неговото състояние на свръх-форма е нирваната, към която всички ние се стремим. Това свое вярване Кирил Кацаров визуализира в експозиция Sport 2-unlimited в Клуб-Галерия Антракт.

Арт проектът му се интересува от спорта като свръх проявление на човешката същност, като надскачане на себе си, като живот на максимум. Защото точно там, на предела на възможностите, човек се докосва до Бога, в онзи пиков момент когато мечтата се сбъдва.

Експозицията представя десетина платна живопис, фокусирани върху определен спорт: плуване, футбол, халки, таекуондо, художествена гимнастика, тенис, лека атлетика, кънки на лед и др. Акцентирано е както върху известни български и световни спортисти от съвремието ни, така и върху чисто визуално въздействащи композиции, които не търсят сходство с конкретна спортна звезда.

Фокусът в картините е импулсът към нов рекорд и онзи специален миг, в който почти си докоснал другото измерение и си в една своеобразна „ничия земя“. Волята за победа е толкова силна, че буквално трансформира реалността около себе си и спортистите попадат в едно променено битие, пълно с невероятни форми и цветове. Усеща се почти нереална атмосфера и безтегловност, съществуващи по други правила.

Кирил Кацаров е изследовател на модерните времена. Той създаде нов арт формат като превърна картината в алтернативен рекламен носител, за да изследва границите на изкуството и комерсиалното начало, отбелязват от галерията.

Серията изложби под името „Място за вашата реклама” представиха автора като авангарден творец, който смело експериментира с модерното изкуство.

През последните пет години авторът реализира редица самостоятелни изложби живопис в столични галерии: в художествена къща “Триадис”, Национален арт център „Форум”, галерия 1908, клуб 365, галерия Анима Хилтън и др.

Негови картини притежават Левон Хампарцумян, Красен Станчев, Калин Врачански, Нешка Робева, FOX International Channels, както и частни колекционери от Сан Франциско, Маями, Париж и Ню Йорк.

Изложбата се открива на 9-ти октомври и ще продължи до 22-ри октомври. Това е седми самостоятелен проект на художника.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
FIDOSOVA I PEEVSKI SA NAI IAVNIAT PRIMER ZA SVRUH VUZMOJNOSTITE NA CHOVESHKIAT STOMAH