Москва "внася" повече студенти, за да прокарва интересите си по света

"Комерсант": Това е нужно за формиране на проруски национални елити
Обновена: 24 апр 2015 14:02 | 24 апр 2015 11:32, Елка Василева
30
Москва "внася" повече студенти, за да прокарва интересите си по света
Снимка: архив, Reuters

Русия увеличава вноса на студенти, за да прокарва своите интереси в цял свят, пише "Комерсант".

Външното министерство в Москва, образователното министерство и федералната агенция по въпросите на ОНД, руснаците в чужбина и международното хуманитарно сътрудничество предложиха на руското правителство да увеличи съществено - с една трета, квотата за чуждестранни студенти в руските университети.

Ведомствата заявяват направо, че обучението на чужденци в Русия е необходимо за "формиране на проруски национални елити", които "по-ефективно да прокарват руските интереси, включително дългосрочни".

Допълнителните места за чуждестранни студенти, финансирани от руския бюджет, през 2016 г. ще струват на федерацията 206 милиона рубли, а до 2019 г. за този "инструмент на меката сила" се предвижда да бъдат отпуснати общо 4,5 милиарда рубли.

"Приятелската помощ" няма да излезе евтино на руската хазна, коментира "Комерсант". Подобна тактика прилагаше и ръководството на Съветския съюз - мнозина завършили в Москва впоследствие получиха постове в правителствата на държавите от социалистическия блок, напомня изданието.

Молби за допълнителни места в руски вузове според ресорната федерална агенция вече са получени от Ангола, Бангладеш, България, Бразилия, Бурунди, Венецуела, Виетнам, Германия, Замбия, Йордания, Иран, Йемен, Палестина, Сърбия, Сирия, Сомалия, Судан, Монголия, Южна Африка "и много други страни".

Вече е взето решение да се отпуснат нови 2200 места за студенти от Азия, още 1200 за Африка, 700 допълнителни за жители на ОНД, за близкоизточни страни - 500, за Латинска Америка - 200 и още 200 - за ЕС, пише всекидневникът.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още по темата: студентиРусия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
1
 
! Отговори
точно на място преди 8 години
България редом с : Ангола, Бангладеш, Бразилия, Бурунди, Венецуела, Виетнам, Германия, Замбия, Йордания, Иран, Йемен, Палестина, Сърбия, Сирия, Сомалия, Судан, Монголия, Южна Африка "и много други страни". Германия е в списъка от съвсем други (търговски) съображения.
22
0
 
1
 
! Отговори
Иди Амин преди 8 години
До Анонимен 13Един от най-известните студенти на Йейл и Харвард Бизнес Скуул е не кой да е, а самият Джордж Уокър Буш. Пичагата беше американският вариант на Димитър Пенев. По твоята логика това какво говори за тези учебни заведения ?
21
4
 
0
 
! Отговори
Шоп преди 8 години
При такава постановка на нещата, най-безсрамните ренегати ще получават пълни шестици от руския университет, за да се наместят на по-висока позиция в съответния Бантустан. След което да предават по ефикасно интересите на народа си. Всичко товаозначава само едно - трябва да се извърши лустрация на завършилите в СССР и Русия.
20
3
 
1
 
! Отговори
Шоп преди 8 години
Ето защо завършилите МГУ трябва да получават акуратен и силен шут в Г3 и да заминават да служат на ЕврАзЕС някъде в Киргизстан. Тези най-безсрамно си признават, че обучават шпиони.
19
4
 
8
 
! Отговори
майорски преди 8 години
Лошо няма ...браво на Руснаците ....нека се учат и чужденци в Русия ....защо не ? Само Англия Америка и Германия ли има добри университети !А относно прокарването на интереси.....това е пълна глупост ...означава ли че всеки завършил в в Америка, Германия , Англия е вече про американски/Немски/Британски настроен ? и ако е така каво лошо има да има и про руски настроени ....или Запада го е страх че ше му изтече мозтка мъм Русия ...хе хе СВОБОДА ...ДЕМОКРАЦИЯ ....нищо лошо не виждам !
18
2
 
9
 
! Отговори
ПАЗАРДЖИК преди 8 години
АЗ ВИЖДАМ ЕДНА ГЛУПОСТ ТОВА Е СТАТИЯ ЗА ПЕЧЕЛЕНЕ НА ПАРИ ОТ СЪЗДАТЕЛИТЕ НА САЙТА.И ОТЧУЖДЯВАНЕТО НА БЪЛГАРИТЕ ОТ РУСИЯ.НЕ ЗАБРАВЯИТЕ РУСНАКА НЕ ИСКА ВОИНА.
17
0
 
0
 
! Отговори
до 7 Патриот преди 9 години
Напълно сте прав !
16
2
 
4
 
! Отговори
Observer преди 9 години
Ами те се учат от американците, я вижте колко президенти и премиери на страни-васали на САЩ са завършили в САЩ.
15
0
 
0
 
! Отговори
st преди 9 години
Ei tez hamavi kazaci.
14
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ха! Нищо ново под слънцето! По същия начин преди 1989 са промивали мозъчетата и на нашите партийни другари и наследниците им.
13
17
 
12
 
! Отговори
До 3 Дядо петър преди 9 години
По-младите и заблудени просто не знаят КОЛКО СИ ПРАВ.Всички до един българи, учили в СССР и в момента предават интересите на България и по единили друг начин "работят" за Русия.
12
18
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Стойностно образование в русия"-това е най-новият и смешен виц!
11
17
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Мой много добър приятел завърши в СССР преди повече от 30 год. висше образование и ни е разказвал, че се е явявал на не-оповече от 15-20 изпита. Представям си сега какво е! От друга страна, това за което учи в Русия познанията са му като на самоук-любител. Друга позната, рускиня, завършила английска филология не можеше да си напише името без грешка. Правете си изводи за нивото на образованието в RUSSIA!
10
15
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 11Качеството на руските Вузове било високо ?! Самите руснаци наричаха изпитите "халява" или с други думи формалност. Важно бе да се отчете висока успеваемост. И ниска престъпност. В най-развитата държава на света СССР всичко трябваше да бъде 1. А самото образование бе подобно на руската кола - евтино и непригодно.За България обаче съм съгласен. Тук висшето не се даваше лесно.
9
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе вие топлата вода ли открихте ?! Че съветските Вузове, особено Московските си бяха много популярни още от 60-те години. Качеството на обучение беше много високо, както и нашето някога.А пък Западна Европа и САЩ хич, ама хич не обират най-доброто от България например. Та и по-елементарното.
8
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Най-много да увеличи раждаемостта. Чудех защо в 2014г. има малък прираст на населението. Мужиците не стават за тая работа. На тях има дай водка и калашник. А рускините са избирателни като пощенска кутия.
7
5
 
27
 
! Отговори
Патриот преди 9 години
България гъмжи от американски НПО-та чиято цел е прокарване на американски интереси и за сметка на националните ни такива,половината ни парламент е на хранилка на такива организациийки."Америка за България","Център за равитие на демокрацията","Отворено общество","Атлантичския клуб" и.т.н
6
10
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Така се прави политика-браво на руснаците!
5
3
 
26
 
! Отговори
Аз преди 9 години
Най-сетне руснаците разбраха, че не трябва да мислят, а просто да правят това, което отдавна правят Щатите и англичаните. Те щото не вербуват - племенника ми учи в Станфорд и още първи курс го наеха Пентагона...
4
8
 
19
 
! Отговори
РЕАЛНО преди 9 години
Цитат---Германия, Замбия, Йордания, Иран, Йемен, Палестина, Сърбия, Сирия, Сомалия, Судан, Монголия, Южна Африка "и много други страни".........и кои са тези страни.......или неискате да напишете че и сега има студенти в Русия от Англия, Швеция и Финландия,Дания и Австрия,Испания и Португалия.....не пишете,защото е против начертаната ви политика-наложена от Вашингтон.