Кино сатори идва с есента

За втора поредна година далекоизточно кино на фестивала „Сатори в утрото на есента”
10 сеп 2010 11:46,
7
Кино сатори идва с есента
Снимка: Сатори в утрото на есента

Лятото бавно си отива, но отново предстои второто издание на фестивала за далекоизточно кино „Сатори в утрото на есента”.

От 21 октомври до 4 ноември в Дома на киното, Евро синема и Червената къща ще видим най-добрите филми от Азия, представени и селектирани от Позор.

Тазгодишното издание на фестивала ще бъде открито на 21 октомври с китайската суперпродукция "Живот в грим" (Forever Enthralled) на носителя на "Златна палма" Чън Кайгъ („Сбогом, спътнице моя”, „Обещанието”).

„Живот в грим”, който бе сред номинираните за „Златна мечка” на фестивала в Берлин, представя живота на най-известния изпълнител в Пекинската опера Мей Ланфан.

Веднага след европейската му премиера на фестивала в Цюрих българските зрители ще могат да видят и провокативния „Пънк от Пекин” (Beijing Punk). Австралиецът Шон Джефърд представя пекинския ъндърграунд така, както никой местен не би посмял – бръснати глави, татуировки, тонове алкохол и шумна музика.

Специален акцент ще бъде поставен върху киното на Малайзия и най-известните имена от неговата нова вълнà.

Зрителите ще могат да видят дебютния филм на Тан Чуй Муй „Любовта побеждава всеки” (Love Conquers All), предизвикал фурор както сред публиката, така и сред критиката на фестивала в Ротердам и отличèн с престижната награда „Тигър”.

Два от най-успешните филма на Джеймс Лий – „Незаменимата перална машина” (My Beautiful Washing Machine) и „Преди да заобичаме отново” (Before We Fall In Love Again) също ще имат своята премиера пред българска публика. Джеймс Лий е един от най-любопитните творци на Малайзия, бивш графичен дизайнер, в момента той режисира театрални постановки, създава впечатляващи инсталации, с които е чест гост на Музея за модерно изкуство в Куала Лумпур и пише сценарии за филми, които сам режисира.

Още по темата

В програмата на фестивала е включен и един от най-успешните японски филми през последните години „Глътка чай” (The Taste of Tea) на режисьора Катсухито Иши – задълбочен портрет на едно нетрадиционно японско семейство. В него майката съвместява домакинската работа със създаването на анимационни филми, дядото помага на майката с различни ексцентрични идеи относно филмите и в същото време се опитва да запише своето първо парче, а на внучката постоянно й се привижда уголемена версия на самата нея.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
0
 
! Отговори
Gos преди 13 години
R.I.P Punk
6
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
nema li nesto po-interesno
5
0
 
1
 
! Отговори
Илиана преди 13 години
Откога не съм гледала някой хубав костюмен филм. С удоволствие ще видя "Живот в грим".
4
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Punk forever!
3
0
 
5
 
! Отговори
Gogo преди 13 години
Toq na pic e ultra ***!
2
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
great!
1
3
 
4
 
! Отговори
anarchy преди 13 години
punks not dead