Най-добра книга на всички времена - "Война и мир"

Класацията на "Нюзуик" даде второто място "1984" на Джордж Оруел
7 юли 2009 14:40,
71
Най-добра книга на всички времена - "Война и мир"
Илюстрация: elibrary.com

Романът "Война и мир" на Лев Толстой беше обявен за най-добра книга на всички времена и народи от авторитетното американско списание "Нюзуик".

В първата десетка на най-добрите книги влизат:

- "1984" на Джордж Оруел;

- "Одисей" на Джеймс Джойс;

- "Лолита" на Владимир Набоков;

- "Шум и ярост" на Уилям Фолкнър;

- "Невидимият човек" на Ралф Елисън;

- "Към фара" на Вирджиния Улф;

- "Илиада" и "Одисея" на Омир;

- "Гордост и предразсъдъци" на Джейн Остин и "Божествена комедия" на Данте Алигиери.

При съставянето на класацията са били взети под внимание редица фактори – влияние върху хода на историята, интелектуален принос в световната култура, значение, което книгата има в днешно време, нейната популярност сред съвременните читатели, отбелязват от "Нюзуик".


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
0
 
0
 
! Отговори
Остап Бендер преди 14 години
Идеята е добра до толкова, до колкото да ни напомни за съществуването на Толстой, на Оруел, на Набоков - да, това не го отричам. Оспорих нуждата от това да има класиране между тях. Забележката ти за заяждането и нападането също до мен ли се отнасяше? Ако да - странно ми е, защото никого не съм нападнал, най-малко пък теб. В спора се ражда истината.
49
0
 
0
 
! Отговори
voland преди 14 години
ideqta e mnogo dobra az predlagam da se svede do tova da ne se zaqjdame i napadame samo za6toto vkusa na drug ne ni haresva ina4e kakto e trudno da se kaje koi e po-velik mozart ili beethoev rahamninov ili chaikovski taka e trudno da se sravnqt i pisatelite vupreki 4e kat ob6to vliqnie nad horata moje da se napravi klasaciq imam mnogo lubimi pisateli no nai-lubimiqt mie tolstoi koeto ne zna4i 4e smqtam kalsaciqta izcqlo vqrna za sebe si
48
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
много ми е чудно как не са класирали автобиографията на Хр. Стоичков
47
0
 
0
 
! Отговори
Ема преди 14 години
Връщам оценката :) Съгласна съм, че всичко, изброено от теб прави алеатоарна класация за най-добра книга, както е и трудно да се прецени коя е най-влиятелната, с най-голям принос и т.н. все външни на всеки от нас, съответно и на правещите класация фактори.Но точно защото всеки си има любима книга и това е единствено и само субективна оценка ми се струва, че не е невъзможно да се определи любимата творба на всеки от нас. Защото за мен няма значение кога и кой я е писал, само колко я обичам аз.
46
0
 
0
 
! Отговори
Ралица преди 14 години
Книгата на Фокнър на български е преведена като "Врява и безумство", а не "Шум и Ярост"
45
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
ееее,педофилите читатели ич не са малко/лолита-набоков/
44
0
 
0
 
! Отговори
Остап Бендер преди 14 години
+1 глас от мен ;)Идеята ми като цяло беше, че книгите са несъпоставими, защото са писани от различни хора, живели на различни места по света, в различно време. Всеки е голям за времето си и публиката си, а една такава класация създава впечатлението, че примерно Толстой е "по-добър" от Оруел - и това състезание между писателите е леко безсмислено. Тоест - четете, но не сравнявайте несравнимото, това беше моята идея :)
43
0
 
0
 
! Отговори
Ема преди 14 години
Не мисля, че си противоречим, просто си говорим.Според мен тайната да определиш коя книга ти е любима е именно в думичката "любов". За себе си мога да кажа най-много две или три книги, които обичам, при спомена за които или разлиствайки ги ми става хубаво, топло, приятно, които да са ме белязали, които да са ми дали, но и да са ми взели може би нещо. Любима книга? Представи си, че отиваш завинаги на необитаем остров. Любима е тази книга, която ще вземеш със себе си там.
42
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
- "1984" на Джордж Оруел; - волен сидеров бил писал ренцензията предговора
41
0
 
1
 
! Отговори
Остап Бендер преди 14 години
И да се включа и аз в хора на недоволните от превода на статията - пише се ФоЛкнър, чете се Фокнър. Аналогично - Джони Уокър, а не Джони УоЛкър, да профанизирам темата още малко :)
40
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Загубени американци , искам да доживе империята ви да рухне
39
0
 
0
 
! Отговори
Остап Бендер преди 14 години
Ема, извинявай, че ти противореча, за мен "най-любима книга" изобщо не е критерий. Любимите ми крилинални романи са на Чандлър, любимите фантастични на Хърбърт Уелс, любимите ми книги на военна тематика са на Ремарк. Под Игото е историческа книга, Малкият Принц, която също споменах - си е чисто житейска и философска. От ника ми се разбира че съм фен и на още две велики книги, които са по-скоро сатира... Хайде кажи ми как да ги сравня, че да си избера най-любимата
38
0
 
0
 
! Отговори
гениталий преди 14 години
в уйня и мор да ви преведа на български
37
0
 
0
 
! Отговори
Ема преди 14 години
В тази класация поне критерият беше ясен - най-любима книга.Това, че се разводни и се криворазбра беше вече индивидуална грешка на всеки читател, гласувал по-друг принцип.Не искам да обидя никой, но и никой не може да ме убеди, че "Под игото" е любима книга на някой. Най-българска със сигурност, най-позната определено, най-родолюбива - вероятно, но най-любима твърдо не.Но за съжаление както и за други неща, и тук е намеси гласуване не точно спроед задедените критерии, а по патриотизъм.
36
0
 
0
 
! Отговори
123456 преди 14 години
"Шум и ярост" на Уилям Фолкнър e "Врява и безумство" Уилям Фокнър - имате 3 грешки, как може да пишете глупости!!! The Sound and the Fury е оригинала, нещастници!
35
0
 
0
 
! Отговори
Остап Бендер преди 14 години
Поредната класация без особен смисъл... Почти ми напомни съвсем скорошната класация за любимата книга на българина , в която трябваше да избирам между Под Игото и Малкият Принц.И по какъв критерий да ги класирам?
34
0
 
0
 
! Отговори
Ема преди 14 години
толкова много книга, написана преди 50 или 100 години?Тук ми липсва Сервантес, Шекспир, дори "Майстора и Маргарита" я няма, защо не и "Швейк". Абсурдно е "Божествена комедия" да е толкова назад, да няма един френски или немски автор...Но това е американска класация, предполагам те имат право на своето право :)
33
0
 
0
 
! Отговори
Ема преди 14 години
Класацията е интересна, но дори с критериите, които са посочени е доста странна.Ако се съди спрямо "влияние върху хода на историята", както и " значение, което книгата има в днешно време", без да забравяме "популярността и въздействие върху читателите" едва ли може да отречете, че "Илиада" и "Одисея", класика и настолни книги за цели епохи, трябва да са много по-напред.Изненадана съм да видя и толкова много съвременни книги - какво влияние върху хода на историята може да има чак толкова много
32
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Библията е една от най-великите книги за всички времена бе! Има изключителна стойност в хода на историятанезависимо дали си вярващ или не!
31
0
 
0
 
! Отговори
voland преди 14 години
хаха аз пък мисля че е мики маус ако говорим за фентъзи(което няма нищо общо с калсацията) най-добрата книга за мен е донеси ми главата на прица на зелазни и шекли