"Когато капят кестените"... Живот през комунизма

За лагерите, стремежът към свобода разказва Стефан Коспартов
18 окт 2018 13:15, Петя Славова
101

Историята, лагерите, комунизмът, любовта и стремежът към свободата са темите, над които разсъждава сценаристът Стефан Коспартов в своята книга "Когато капят кестените".

29 години след падането на режима, митовете и легендите около социалистическия рай все още хвърлят сянка върху сезоните.

"Когато капят кестените" е внушителен разказ за комунистическия терор и абсурдния живот в България от 1944 до 1989 г., както и за първите години на "демокрацията", сподели пред Bulgaria ON AIR самият автор на книгата и сценарист на филма "Мярка за неотклонение".

"Тази книга е резултат на 35 години мълчание. Преди време, през 70-те години на миналия век, бях решил, че няма публика за моите романи и се бях отказал от писането. След започването на промените в страната ни обаче, реших, че все пак мога да се опитам да сътворя нещо. В резултат на това мое желание се роди "Когато капят кестените", разказа още Стефан Коспартов.

Представянето на романа ще бъде на 24 октомври от 18:30 ч. в "Барът на кръпките", който се намира на столичния бул. "Прага" 23. Специални гости на събитието ще бъдат музикантът Васил Георгиев-Кръпката, проф. Николай Чернокожев, проф. Михаил Константинов, писателят Захари Карабашлиев и актьорът Юлиан Петров.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


101
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
2
 
! Отговори
До 6 преди 5 години
1
11
13
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Айдееее, още един, който се бори със скелетите в гердероба, защото няма смелост за нещо по-смислено! Ама така ще е, като никой от творците или политиците нямат визия или каквото и да било предложение за бъдещето на държавата. Ровят в миналото, защото е най-лесно и се мислят за много вървежни. Няма полза от такива!
10
16
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Поредния български бестселър за това кое прасе изяде лагерниците на остров Белене и кой утрепа Георги Марков.
9
11
 
28
 
! Отговори
стига бе преди 5 години
Сигурно т.нар. репресирани от "режима" станаха като партизаните, нароиха се в геометрична прогресия.Пък и все още има живи, които помнят живота по време на "режима".Само лагери ли е имало тогава? Ако се описват нещата, добре е да се кажат безпристрастно плюсовете и минусите тогава и сега. Никой "режим" не е само бял или само черен, нюансите на сивото са много.Хубаво е да се четат книги, ето още една:23 неща, които не се казват за капитализма на южнокорейския икономист Хаджун Джанг
8
17
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аман вече от "репресирани демократи". Това са си чисто и просто едни фашисти, чието място не е в медиите и сред обществото, а на бесилото.
7
7
 
6
 
! Отговори
Има решение на спора преди 5 години
Всеки може да си води дневник или периодично да записва своята преценка за конкретен период от време, като отбележи най-ярките си преживявания, включително и как според него държавната власт е повлияла на съдбата му. Подобни материали се съхраняват в архивите, където ги предават наследниците. В някои държави има и частни архиви.Винаги се намират хора, които издирват такива дневници и мемоари и след време правят обобщения за историческия период, в границите на който са живели авторите им.
6
7
 
37
 
! Отговори
extremist преди 5 години
КОГА ЩЕ ИЗЛЕЗЕ КНИГА: " КАК ОКРАДОХА БЪЛГАРИЯ СЛЕД 1989"
5
14
 
29
 
! Отговори
абсурдистан преди 5 години
Хората Трябва да Знаят и Помнят Истината и Историята за комунизЪма! - абсурден живот,тоталитаризъм и мракобесие.След 1989 същите комунисти заграбиха Всичко и се пребоядисаха на жълти,сини,зелени и с икономическа власт управляват и до Днес !
4
17
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Май въпросните "лагери" са митове и легенди, легитимиращи падението и чалгаррщината в една държава след 1989
3
12
 
14
 
! Отговори
До Анонимен 1 преди 5 години
С други думи предлагаш да напише Трилогия проследяваща живота на три поколения червени разбойници и техните жертви.
2
10
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе *** ,хората помнят как са живели .Много станахте "писателите ",ти колко си прочел ."Чукча писател ,чукча не писател "
1
13
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Когато капят кестените" е внушителен разказ за комунистическия терор и абсурдния живот в България от 1944 до 1989 г.Предлгам му да напише и "Когато бият мутрите" за периода от 1989-2005, а после "Когато мутрите завземат властта" за периода 2005-2018. После като направим едно сравнение, ще излезе че през комунизма е било само подготовка за страшната реалност в която живеем сега...