"Когато капят кестените"... Живот през комунизма

За лагерите, стремежът към свобода разказва Стефан Коспартов
18 окт 2018 13:15, Петя Славова
101

Историята, лагерите, комунизмът, любовта и стремежът към свободата са темите, над които разсъждава сценаристът Стефан Коспартов в своята книга "Когато капят кестените".

29 години след падането на режима, митовете и легендите около социалистическия рай все още хвърлят сянка върху сезоните.

"Когато капят кестените" е внушителен разказ за комунистическия терор и абсурдния живот в България от 1944 до 1989 г., както и за първите години на "демокрацията", сподели пред Bulgaria ON AIR самият автор на книгата и сценарист на филма "Мярка за неотклонение".

"Тази книга е резултат на 35 години мълчание. Преди време, през 70-те години на миналия век, бях решил, че няма публика за моите романи и се бях отказал от писането. След започването на промените в страната ни обаче, реших, че все пак мога да се опитам да сътворя нещо. В резултат на това мое желание се роди "Когато капят кестените", разказа още Стефан Коспартов.

Представянето на романа ще бъде на 24 октомври от 18:30 ч. в "Барът на кръпките", който се намира на столичния бул. "Прага" 23. Специални гости на събитието ще бъдат музикантът Васил Георгиев-Кръпката, проф. Николай Чернокожев, проф. Михаил Константинов, писателят Захари Карабашлиев и актьорът Юлиан Петров.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


101
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Едно време в училищата идваха антифашисти и ни разказваха, че са се борили за по-добър живот и за нашето благоденствие. Слушах ги токава и си мислех когато стана на годините им какво ще разказвам на учениците. Ето това време дойде и нищо не мога да им кажа. Или ако има нещо кажа ще предизвикам бурен смях. Обаче днешните ученици и без мен разбират света по-добре, и не вярват че някой се е борил за тяхното благоденствие освен роднините им.
31
19
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Човекът си го каза, че все пак някои неща се променят за добро. Въпреки ужасният вой на разни червени ***.
30
20
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По време на соц-а имаше концентрационни лагери, сега долколкото знам няма. Трябва да се радваме на малките неща
29
18
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За 0,09 лв. на коментар струва ли си? Да се излагате? Комунистите питам.
28
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 18Е да.............ама като не ги четем, те НИ ГИ НАВИРАТ ПО ТЕЛЕВИЗИИТЕ!!!!!!!!! А аз искам де гледам нещо, платил съм си и искам КАЧЕСТВЕНА журналистика, изкуство и култура! Не искам лъжи и фалшификации на пребоядисани партийни секретари, които са *** подметките на власта, а сега ми се правят на "дисиденти"!!! ПОЗОР!
27
18
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Комунистите си мислят, че от тях нещо зависи. Заканват се тук как щели пак да убиват. Вие сте най-голямата антиреклама на самите себе си.Когато някой младеж по погрешка е комунист, без и сам да знае защо, ние в нашата фирма го пускаме да работи с някой възрастен, с комунистически разбирания и младежът само след няколко месеца вече е убеден антикомунист.
26
8
 
24
 
! Отговори
До 22 преди 5 години
***, баща ти, целия български народ живееше много по спокойно защото такива като теб гниеха по затворите и работеха, не тролеха по сайтовете да пропагандират фашизма, капитализма, робството, все едно. Беше рай защото си бяхте където трябва
25
20
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Когато някой ми разказва колко хубаво било преди 1989-та ми е все едно. Минало свършено, след едно поколение ще отворят архивите и ще пишат историята когато вече не останат живи свидетели. Властта народна ли е била, или тоталитарна и т.н.Все пак за да поддържам разговора винаги питам такива хора, дали знаят какво е станало с 16-тата република на великата съветска страна. Вие знаете ли?
24
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До opetkov 22Докато такива "***" като тебе, които даже (от злоба, нищожественност и невежество) не могат да се изразяват по човешки, ХОРАТА ЩЕ ТЪГУВАТ ПО БИВШИЯ СОЦЛАГЕР! А такива недобити фа-ши-сти, може би като този коспартов или други такива, ще лаят НО ВЕЧЕ НИКОЙ НЯМА ДА ИМ ОБРЪЩА ВНИМАНИЕ!!! ИНАЧЕ НЯМАШЕ ДА ГИ РАЗКАРВАТ КАТО панаирджийски мечки по телевизиите!! ВСЕ ПАК НАРОДА ТРЯБВА ДА ПРОДЪЛЖАВА ДА СЕ ЗОМБИРА! Иначе ще прогледне на лъжите им!!!!
23
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е то е ясно кой е "народът" в "народният съд". Очевидци разказват, че от двете страни на улиците са били струпани хора от маалата, на които са дадени пари те са крещели с пълно гърло по минаващите по пътя и вървящи към "съда" хора "Смърт! Смърт!". Та това е "народът" на "народният съд", всичко е калъпено, съдът е един фарс.
22
21
 
10
 
! Отговори
opetkov преди 5 години
До КОМУНИСТ Кой народ ги осъди, бе предателско червено псе! Слуги на чужди държави и идеологии, това сте вие.
21
18
 
10
 
! Отговори
БГ преди 5 години
Да бе ...да!!! Особено за пенсионерите !!Бедни....гладни...и всеки ден хвърлящи десетки хилядарки през балкони ...до кофи за ***...по градинки.....Наближат ли повече от 2 почивни дни,стотици хиляди бедни просещи българи се изнасят с автомобилите си зад граница..я Турция...я Гърция...я по-далече.....Мрънкащ , мързелив и завистлив народ е Българския,колкото и на мен да не ми харесва тая истина......
20
16
 
8
 
! Отговори
opetkov преди 5 години
До стига бе За свинята добър режим е този, който я храни, без да има нужда да работи, да се грижи за себе си и децата си, без право на избор. Грухтяхте си на воля в ***, нали. То и на германците им е било добре при Хитлер, ама защо ли не ги оставиха да живеят както си искат. За руснаците и "световния комунизъм", какво да кажем? Първо избиха своите, после тръгнаха по света да избиват всички наред. Това е "социализъма и комунизъма" по ленински и сталински, по димитровски и полпотовски.
19
9
 
26
 
! Отговори
КОМУНИСТ преди 5 години
ДА БЕШЕ ТЕРОР ЗА ПРЕСТЪПНИЦИТЕ ВЯРНО Е ! СЕГА ТЕРОРЪТ Е ОТ ПРЕСТЪПНИЦИТЕ КЪМ ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ. Престъпници взеха и книги да пишат за народа който ги осъди.
18
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Никой не ви кара да четете
17
6
 
24
 
! Отговори
Българин преди 5 години
За някои е било терор, за други е било добър живот. Както и сега. За тарикатите, които с измами забогатяха, сега живота е рай. За пенсионери, лекари, учители е терор.
16
4
 
7
 
! Отговори
Кръстьо Костов преди 5 години
До extremistСакън, това е за добро !Ето, направихме и евро-атлантически избор ...
15
3
 
10
 
! Отговори
шматка преди 5 години
До ИванчоЧе ти от седемгодишен ли крадешБожееее
14
11
 
8
 
! Отговори
Иванчо преди 5 години
82 годишен съм.Първа среща с МВР на 15.9.44г.за това че сме крали шоколад и някой и друг пистолет от немския клуб в Берковица.Имаше и втора такава на24.9.44г.След това петно в автобиографията за незаконно притежание на оръжие,ама не се споменава че съм 7годишен.Последствията са ясни.Имаше добри и лоши неща и хора.Но нека тези които пишат против книгата си представят ако могат,какво би станало с тях ако така пишеха преди 89г.за някоя партйна книга.
13
11
 
26
 
! Отговори
ни са знай преди 5 години
Мислех си че съм живял в България , а то се оказва, че не съм живял в тази държава...........Не беше чак много добре, но чак пък толкова зле не е било..........