Кои са били "Наши хора по класификацията на БКП"?

Проф. Вили Лилков с документален разказ
23
Кои са били "Наши хора по класификацията на БКП"?
Снимка: Издателство "Сиела"

Проф. Вили Лилков търси кои са били "Наши хора по класификацията на БКП" в новата си книга. Документалният разказ, базиран на около 1400 документа, разкрива кой работи срещу България между двете световни войни и кой поема властта в България в периода 1944-1989 г.

Книгата, която излиза в каталога на "Сиела", е своеобразно продължение на "Бивши хора по класификацията на Държавна сигурност".

Кой всъщност буни държавата в продължение на 20 години и идва на власт след 9 септември 1944 г.? Откъде се появяват тези хора и ръководните кадри в държавата? Как БКП от 7-8 хиляди членове към „девети“ за броени месеци достига до 200 хиляди? Кой овладява ръководните длъжности в армията, МВР, с какви хора се напълват министерствата и посолствата ни в чужбина? Що за личности са били лицата от президиумите на събранията и конгресите на БКП, от трибуните на манифестациите? Това са част от темите в изданието.

Вили Лилков работи със стотици документи от Комисията по досиетата и държавната агенция „Архиви“, за да изгради достоверна картина на действителността преди и по време на социалистическия период в България.

В близо 600 страници, пред очите на читателя, рухва образът на така дълго издигания в култ комунистически рай в Републиката на народа, а наяве излизат секретността, в която българската власт живее, и цинизмът, с който тя се отнася към обикновените хора, докато бавно и методично задушава свободните воля и дух в паяжината на класова омраза, бруталност и терор, допълват издателите.

По думите им „Наши хора по класификацията на БКП“ е безпощадна хроника, която разбива напълно митовете за героичната БКП, за стотиците хиляди невинни жертви на „българския фашизъм“, за робското тегло на българина преди 9 септември 1944 г., за законността на „народния съд“ и справедливата конфискация и национализация на собствеността „в името на народа“.

Вили Лилков е професор по физика, доктор на науките. Женен, с трима сина. Дългогодишен ръководител на катедра „Физика“ в МГУ „Св. Иван Рилски“. Проучва в архивите на ДС документите, които са пряко свидетелство за репресивната политика на БКП след „девети“ срещу националния елит и неговото ликвидиране. Автор е на книгите „Стопанските абсурди на българския комунизъм“ и „Доблест и наказание“, и е съавтор с Христо Христов на книгите „Бивши хора“ и „Погубената България“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
ВИЛИ ЛИЛКОВ - НАШ ЧОВЕК, ДЕ ЩЕ ПРАИМ МАВЗОЛЕЙ ДА ГО ГРОБИМ??...
21
0
 
2
 
! Отговори
от 7 на 200х преди 7 месеца
ами стават толкова и за много кратко време,щото за българина интереса е най-важен,без да има интерес и добър ден няма да ти каже
20
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
до 20 - знаем, че центърът на София е разрушен от американските бомбардировки, но явно на теб не ти харесва истината
19
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Китай , Русия , С.Корея , Куба , Венесуела -комунистически страни
18
1
 
3
 
! Отговори
Престъпно преди 7 месеца
А знаете ри че комунярите разрушават исторически сгради по центъра за да построят мордорския триъгълник на властта който прилича на Заддунайски Ке не ф
17
1
 
2
 
! Отговори
Mckennedy преди 7 месеца
Комунистите са сатанисти отнасят се лошо с народа крадът го репресират го потъпкват му свободната воля насаждат страх Класова омраза и терор с цел той да им бъде роб.
16
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Този си заработва паричките с такива измислици. Издигна се с партийна протекция.
15
2
 
4
 
! Отговори
До Само питам 12 преди 7 месеца
Научният потенциал ще го търсиш пенсиониран и ще го интервюираш да ти каже как са му отнемали не само събрани, но и обработени материали, подготвени за дисертация на самостоятелна подготовка, за да ги дадат на децата на "свои хора", настанени на редовни докторантури. Ще търсиш този потенциал и сред младите хора - разбирай тези под 40 г. - които напускат БАН разочаровани заради това, че години наред са ги залъгвали и разигравали, за да работят ангария, а славата да я обират некадърници с връзки
14
3
 
2
 
! Отговори
В. преди 7 месеца
Не знам някой репресиран, който през 89-та да е бил зле! Напротив, всички добре се реализираха и много от тях без скрупули забогатяха след това. Лошото бяха привилегиите и големият брой техни носители. Сега е същото
13
6
 
4
 
! Отговори
Само питам преди 7 месеца
Ама то много лесно да се цъкат палчета надолу и да викаме комунистите са виновни. По лесно от това няма. Обаче после като излезеш от виртуалната кошара навън да погледнеш няма нищо! Кръгла нула. Всичко което има значение в тая държава е построено от лошите комунисти! Сегашните не могат дори да го поддържат. Бай Тошо правилно им каза накрая че това което е построено, новите не могат дори да го боядисат! И така и стана. Събориха фабриките и ликвидираха и крадоха всичко дето работеше.
12
2
 
4
 
! Отговори
И кой преди 7 месеца
До Само питам Построи всичко това преди. Някой партиен секретар лани, или потомците им-директори на водопади, или чаламбите им, които бяха удостоени с приватизираните ресурси на неарода. Построи го безпартийният ти Дедо.
11
10
 
6
 
! Отговори
Само питам преди 7 месеца
Какво построиха великите демократи и капиталисти за 33 години? Къде ни е модерната инфраструктура? Къде ни е индустрията? Къде са фабриките? Къде ни е селското стопанство? Къде е научният потенциал и къде са училищата дето трябва да произвеждат специалисти и работници за индустрията? Дайте да видим! Какво е построено? Къде са магистралите, къде са ядрените мощности....къде са ни газопроводите, нефтопроводите, рафинериите.....Едно нещо ми посочете което да е направено и развито както трябва!
10
9
 
6
 
! Отговори
Само питам преди 7 месеца
Сега след като всичко е "много добре" и е свобода и демокрация и пазар....ЗАЩО сега абсолютно всички икономически показатели вървят надолу??? Защо България е най бедната държава в ЕС? Защо нямаме индустрия? Защо нямаме селско стопанство? Защо имаме демографска криза и тотална липса на обучени хора които да могат да свършат работа? Айде де, кажете ми защо държавата ни върви надолу? Къде са великите демократи капиталисти? Какво построиха и какво развиха за 33 години? Кажете ми един сектор развит!
9
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Същите тяхни хора са сега пак същите - децата им.Тогава са вкарвали в Белене, а сега синовете и дъщери пишат книги против комунизма.
8
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Takивa kaтo ДeCapckия peнeraт geтo nocoлcтвoтo тecлими зa kмeт..
7
3
 
14
 
! Отговори
Тонката преди 7 месеца
Сега да неби да е по различно.Пак си е сьщтото само хората са други.
6
16
 
12
 
! Отговори
анаЛизатор преди 7 месеца
Мухл'ьо четящ архивите на ДС и съчиняващ приказки за ***.
5
4
 
13
 
! Отговори
@ @ @ преди 7 месеца
Другарката Нинова сигурно заема почетно място към края на книгата.
4
6
 
6
 
! Отговори
баба мара преди 7 месеца
чакаме подробна информация кои са бабите и дядовците му след като се натисказа кокала да бъде любезен да ни светне с кого имаме работа
3
14
 
20
 
! Отговори
Реалист преди 7 месеца
Занимават обществото с глупости, а не с истинските проблеми - това са всички продажници от СДС!