Понеделник с маска, вторник без маска. А сряда и четвъртък?

Повечето софиянци и без заповед се опитват да се предпазят
259

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Наистина ли е нужно да ходим със защитни маски по улиците? Мнението затова не е единодушно сред експертите, но здравният министър Кирил Ананиев издаде заповед всеки, който е на обществено място като магазин, аптека, поща, административна служба да бъде със защитна маска или ще бъде глобен с 5000 лева.
Още по темата
Заповедта влезе в сила в понеделник, но пък тази сутрин шефът на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски обясни, че имало гратисен период до събота, защото маските в аптеките не били достатъчно.

В същото време официални представители на Световната здравна организация (СЗО) съобщиха, че все още препоръчват на хората да не носят маски за лице, освен ако са болни от COVID-19 или се грижат за пациент, който е болен от коронавируса.

Ако се носят неправилно, маските могат да увеличат здравния риск, предупредиха от СЗО.

У нас пък за часове десетки жалби заваляха към Върховния административен съд заради въведеното от Ананиев задължение.

Така че се стигна до много бърза отмяна на заповедта.

Здравният министър призна, че сред обществото няма единомислие за носенето на защитни маски, така че използването им остана препоръчително, а не задължително.

А докато са чакали инструкции как точно да действат в тази ситуация, полицаите не са наложили нито една глоба на хора без маски, обясни МВР шефът Младен Маринов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


259
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
168
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От сряда и четвъртък за напред ще си ще си любя жената всеки ден,защото от днес не е на работа и тя! Ураааааааа
167
1
 
0
 
! Отговори
Lilith преди 4 години
До Анонимен"Кое е лошото на такъв тип имунитет."Няма лошо в такъв имунитет. Доказахме го при прединия грип, заради който 4 000 млади хора изгубиха живота си, без никой никакви мерки да вземе, камо ли такива. Проблемът е, че трябва да си изберем какво искаме- това, или всички да пазим. И да го съчетаем с плавно натоварване на НЗОК. И не, няма как да стане с "мерките" които се налагат в момента. Но когато не знаеш какво искаш, няма кой какво да ти даде.
166
0
 
0
 
! Отговори
gf hf mf :> преди 4 години
До wtf,Стивън Гриър постоянно говори, че следващото big thing" е "interplanetary war" Можем ли да очакваме такъв фаулс флаг?От рода на Син Лъч? :)
165
0
 
2
 
! Отговори
Lilith преди 4 години
До Анонимен"Pei sarce, jegata pak doide"Правилно ! и понеже " веселб ане може без бой", боят ще се състои с пляскане през лицето с латексови ръкавици....П.П. Колко ли хора ще спрат да играят на " чичо доктор и палавата медицинска сестра" след толкова носене на маски - не ми се мисли... :):):)
164
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Pei sarce, jegata pak doide...nova versia s maski... :-)))
163
0
 
0
 
! Отговори
wtf преди 4 години
До 178Няма измамно щастие. Точка. :]]
162
1
 
2
 
! Отговори
Lilith преди 4 години
До АнонименСлужителите на ЦКБ могат да изискват лични предпазни средства от своите клиенти само ако им ги раздават на входа на банката. В условия на невъзможнос да се купят маски от населениет- това, което могат да правят е да пазят своите служители, не и да изискват невъзможното.
161
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сй,стига плямпахте с тея маски бе!Ще ви е-- в мрънкалата противни!Голямо чудо,че ще сложиш маска в магазина!Непокорен народ,но пък иначе държавата да му даде!Имайте малко сдържаност в критиката!Голямо цвилене! За всичко!Къде ще отидеш бе,***?Какво ще загубиш за месец!?Много изведнъж ти долибсваха правата,а? А ти като не си спазваш задълженията?! Репресин бил ***! С какво бе,че те молиха да останеш асоциализиран за две седмици,а ти се юрна като невидял.Щабът ли спря Евро,Олимпиада,ШЛ,Евровизи
160
1
 
0
 
! Отговори
Lilith преди 4 години
До Анонимен"Ще ме стопли това, че ако кихна, няма да се чувствам виновен пред околните"Какво ви дава гаранция, че няма да ви гледат на кръв, ако сте с маска и кихнете? Народът, независимо от това какво мислят хората, които смята, че го " управляват", не е ***. И е запознат, че ако 2 часа сте дишал в маска за еднократна употреба и кихнете- не го пазите. Даже може да го заразите с нещо по-лошо от този вирус. И да,гоним личностно оцеляване. На болните и слабите. Иначе-групов имунитет.
159
0
 
6
 
! Отговори
Споко преди 4 години
Споко депутатите и останалите управляващи са предпазени. За тях има маски с n95 филтър и дезинфекция по няколко пъти на ден.Вие се блъскайте в метрото и по свтобусите без предпазни средства.
158
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
стига сте писали глупости, навсякъде по света е забранено да се влиза в банки с частично или изцяло прикрито лице.
157
0
 
3
 
! Отговори
wtf преди 4 години
До gf hf mf :>Минимум година.Истината е, че никой не иска да навреди на хората физически и да ги убие. Винаги става въпрос за контрол.На всеки 100 години хората съумяват да се освободят от капана и да заживеят щастливо, и тогава идва "вируса"Как да кажат "Този свят и строй приключиха, петрола свърши"? След предишната пандемия вкараха индустриализацията, сега ще са умните градове с гмо храни. Това отнема време и ще се мине през много етапи, за да се обезсили всяка съпротива.
156
1
 
2
 
! Отговори
Lilith преди 4 години
До Анонимен"Значи лекарите могат да ходят с маски по цял ден и да си рискуват живота.Разни дриш.льовци не.."Вие лекар ли сте? Спазвате ли, при носене, слагане и свалане, хигиенните правила, които спазват лекарите? Изхвърляте ли си отпадъците в специални контейнери?Ползвате ли маска съгласно препоръките за нея? И какво ви грее кой каква маска носи, като, не дай Боже, отидете в болница, а лекаря е без маска, защото няма? Ще ви стопли ли това, че Вие "носите" маска?
155
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами то банки колкото щеш, ама ако искам да изтегля пари от сметката си в ЦКБ, трябва да ходя си купувам маска ли?-------Купи си една еднократна маска, влез и си прехвърли парите на друго място и повече не стъпвай там.
154
1
 
7
 
! Отговори
Lilith преди 4 години
До Анонимен "И как да знам дали съм болен от COVID-19..."Някой около вас болен ли е? Като сте ходил в магазина някой кашлял ли е в лицето Ви? Да сте си бъркал в устата след като сте се возил в градски транспорт? Признаци на заболяване имате ли? Ако не- ползвайте маската само за хигиенни нужди. За друго не ви трябва. И не, няма да Ви предпази.И, моля, не я натрапвайте на разумни хора, спазващи разумни мерки за безопасност, миещи си редовно ръцете, и неистерясващи ако някой кихне.
153
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 169 Ами то банки колкото щеш, ама ако искам да изтегля пари от сметката си в ЦКБ, трябва да ходя си купувам маска ли? Тия са за бесене, ако наистина не пускат клиентите си без маски.
152
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вирус НЯМА.Вие си го знаете. Но никога няма да си признаете, че ви из насилват. Ще се правите, че ви е приятно.
151
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ЦКБ като не пускат без маски, има други банки, които си уважават клиентите.
150
1
 
2
 
! Отговори
Lilith преди 4 години
До Анонимен"В ЦКБ не пускат без маски."Мдам, противозаконно. Но това си е проблем на ръководството на ЦКБ. Ще ми е интересно да видя отговорите им на запитвания от КЗП, общината и персонални въпроси на адвокати, на какво основание отказват достъп на хората до личните им сметки.
149
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като се разреди населението ще живеем охолно и ще има за всички.