Отново в подем: Китай става големият победител от пандемията

Ще се свие разликата между двете най-големи икономики - САЩ и Китай
20 окт 2020 22:15, Елка Василева
201
Отново в подем: Китай става големият победител от пандемията
Снимка: архив, БГНЕС

Китай беше първата държава, засегната от коронавируса. Но след месеци на тежки рестрикции и сериозен икономически спад страната отново е в подем.

Китай първи беше засегнат от коронавируса. Локдауните и сериозните рестрикции, които Пекин въведе, за да ограничи разпространението на COVID-19, удариха тежко търговията в страната.

За първи път от началото на официалната статистика през 1992 г. втората по големина икономика в света отчете спад от 6,8% през първото тримесечие. След избухването на епидемията от коронавирус в Ухан на практика цялата страна беше затворена. Стотици милиони хора нямаха друг избор, освен да спазят строга карантина в продължение на седмици.

Тези строги мерки очевидно са се отплатили не само от епидемиологична, но и от икономическа гледна точка, пише Дойче веле. От месеци в Китай почти не са регистрирани нови случаи на заразени. Според официалните данни от Пекин на ден има не повече от 20 позитивни тестове, които обикновено се откриват само при влизащите в страната. Пристигайки в Китай, те така или иначе трябва да останат в карантина в специално обособени за целта хотели в продължение на две седмици. По този начин рискът от разпространение се предотвратява.

Китайската икономика отново е в подем

Китайската икономика отново набира скорост. След ръст от 3,2 процента през второто тримесечие през третото тримесечие той достигна 4,9 процента, съобщи в понеделник статистическата служба в Пекин. Представеното число е малко по-ниско, отколкото анализаторите прогнозираха. Те очакваха увеличение от 5,5 процента. Резултатът обаче позволява на Китай да компенсира спада през пролетта.

Още по темата

Според официалните данни икономиката на Китай е нараснала с 0,7 процента през първите девет месеца на годината, съобщава "Шпигел". Хората на Запад с учудване виждат как в Ухан отново се организират партита с десетки хиляди участници и че в Китай са извършени над 600 милиона пътувания по време на празниците в началото на октомври.

Китайската статистическа служба обяви, че други показатели също са показали подобрения през третото тримесечие: промишленото производство се е увеличило с 5,8%, а продажбите на дребно са отчели ръст от 0,9% в сравнение с предходната година.

Данните за външната търговия миналата седмица отново задминаха очакванията. Въпреки че много от търговските партньори на Китай се борят с вируса, износът е нараснал с 9,9% през септември в сравнение с предходната година, а вносът е скочил с 13,2%.

Пекин се доближава до Вашингтон

Икономистите очакват Китай да бъде единствената голяма икономика тази година, която да завърши годината с положителен растеж. В настоящата си прогноза Международният валутен фонд (МВФ) изчислява, че Китай ще излезе като победител в световната надпревара за икономическо възстановяване.

Според МВФ китайският брутен вътрешен продукт ще се увеличи с 1,9 процента тази година, с 0,9 процентни пункта повече от прогнозата за юни. През 2021 г. валутният фонд очаква ръст от 8,2%.

За сравнение: За Германия тази година се очаква спад от 6,0%, последван от увеличение с 4,2%. Според прогнозата американската икономика ще се свие с 4,3% през 2020 г. и след това ще нарасне с 3,1% през следващата година. В краткосрочен план пандемията от коронавирус ще свие разликата между двете най-големи икономики - САЩ и Китай.

Страхът от следваща вълна остава

Въпреки че възстановяването изглежда добре на хартия, Китай също се бори с различни проблеми. Както и в други страни, пандемията засегна силно бедните слоеве от населението. Средният месечен доход на работниците мигранти е спаднал с почти 7 процента през второто тримесечие в сравнение с предходната година, според изчисленията на Световната банка. Милиони хора са загубили работата си. Безработицата е 5,4 процента, съобщава "Файненшъл Таймс". В САЩ тя е 7,9%.

Сериозна са и опасенията, че пандемията ще се завърне. Страхът на правителството от нова мащабна епидемия беше демонстриран ясно през последните няколко дни в крайбрежния град Циндао. След като в болница се появи локално огнище на COVID-19, властите веднага подложиха повече от 100 000 служители на тестове. В рамките на четири дни цялото население от почти десет милиона души също беше тествано. В крайна сметка стана ясно, че огнището на 13 инфекции е ограничено до болницата и не е разпространено сред широката общественост. С подобни масови тестове и локални локдауни Китай успя да задържи под контрол и други локални огнища, например в Пекин и на границата с Мианмар.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


201
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Китай инвестира капитал си в индустриални предприятия, оборудване и полезна инфраструктура. Западът инвестира във финансови инструменти.
32
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За българските пенсионери може и да няма купички с ориз, но за това пък при демокрацията свободно ровят в кофите за огризки от храната на богатите.
31
5
 
2
 
! Отговори
С КОМУНИЗЪМ преди 3 години
към светло БЪДЕЩЕ. С БОКОВИЗЪМ към бунището на ЕВРОГЕЙСКИЯ СЪЮЗ
30
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Шведите отрязаха Китай от 5G. Явно хората вече предпочитат да е по-скъпо, само и само да не е китайско :)
29
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 21Точно така. Българите никога няма да бъдем кошерни/колективни полухора като китайците.
28
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Китайците търсят увеличаване на индустриалната и земеделска продукция за да задоволяват нуждите на хората. Доларовата империя краде богатството на нациите за да създава спекулантска печалба.
27
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Добре, *** в Китай и потребявай стомана. Аривидерчи.
26
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Китайската система създава реален капитал - реални блага и стоки. Западната система унищожава капитал и създава от него спекулативни борсови акции.
25
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тези ще бъдат смачкани от японците, за пореден път. В момента Япония се въоражава от САЩ с усилени темпове. Умирам от кеф като си представя самураите как ще размажат клонираните. Пак ще има чували с бълхи заразени с бубонна чума. Газ, газ за тези клонирани!
24
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Китайската система никога няма финансови сривове. Западната система страда от непрекъснати финансови сривове, които се спасяват с нови бремета върху западните народи.
23
4
 
10
 
! Отговори
до 15 преди 3 години
Китай надмина САЩ по БВП по ППС още преди 5-6 години. А ако говорим за реална икономика, Китай превъзхожда САЩ няколко ПЪТИ. За сравнение ще ти дам следната статистика. Китай потребява над 50% от стоманата в света, тоест повече от всички останали държави в света взети заедно. Ти си направи сметката за каква икономика става въпрос
22
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ковид-кризата беше предизвикана не от Китай, а от онези, които биха искали да видят от 2021 г. в Белия дом г-н Джон Байдън. Разбира се, президентът Доналд Тръмп знае това, но няма как да го каже, защото не може да го докаже без да това да доведе до тежки последици за страната му, на първо място, в икономиката и в сферата на националната сигурност. Затова Тръмп обвинява Китай, а демократите отхвърлят тези обвинения.
21
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е, няма да има бедни. То там да имаш две купи ориз, а не една, вече си средна класа.
20
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В света няма по капиталистическа страна от Китай! Тия приказки за комунизма са си чиста западна пропаганда. Западните държави загубиха войната и сега промиват мозъците на собствените си народи че уж китайците били комунисти. Правят го за да скрият собствения си провал. Запада се провали! Китай спечели. Китайците са най големите капиталисти. Това са фактите.
19
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Китайският индустриален капитализъм вдига жизнения стандарт на населението. Западният финансов капитализъм снижава жизнения стандарт на своето население.
18
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Индустриален капитализъм имаше и в България преди 1989 г. Имаше само един капиталист - държавата. Но българите искаха и те да станат капиталисти, да забогатяват а пролетариата да им работи и да им слугува. И желанията им се изпълниха благодарение на Русия и Горбачов - получиха частен капитализъм да забогатяват и сега забогатяват вече 30 години.
17
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И това доживях. Прокитайски ***. Какви времена :)Не се хабете, пичове. Китайският мироглед и начин на живот няма как да изкушат някой западняк, еле пък българин. Тия приказки за дисциплина и тотален контрол трудно ще дръпнат струна.
16
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бойко Методиев ще пълни чекмеджета с ???. И няма да се пречка ни на САЩ, ни на Китай. Той е научил от Бай Тошо да крадне и да не се набива на очи на великите сили
15
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Западната система не може да се съревновава с Китай, а само да пречи на рестжа му.
14
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
След 30 години демокрация 80% от населението в България живее в бедност.