Пандемията може да унищожи равенството между половете

Домашните задължения могат вече да се изпълняват и от мъжете
Обновена: 28 ное 2020 12:59 | 28 ное 2020 12:16, Петя Славова
170
Пандемията може да унищожи равенството между половете
Снимка: Pixabay

Пандемията може да унищожи 25 години нарастващо равенство между половете, показват нови глобални данни на UN Women, предаде BBC. Жените извършват значително повече домакински задължения и семейни грижи поради въздействието на пандемията.

"Всичко, за което работихме, което отне 25 години, може да бъде загубено за една година", казва заместник-изпълнителният директор на ООН за жените Анита Бхатия, цитирана от Bulgaria ON AIR.

Възможностите за работа и образование могат да бъдат загубени, а жените могат да страдат от по-лошо психическо и физическо здраве.

Тежестта на грижите представлява "реален риск от връщане към стереотипите на пола от 1950 г.", посочва Бхатия.

Още преди пандемията беше изчислено, че жените вършат около три четвърти от 16-те милиарда часа неплатена работа, които се извършват всеки ден по света.

С други думи, преди коронавируса за всеки един час неплатена работа, извършена от мъже, три часа се извършва от жени. Сега тази цифра е по-висока.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


170
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тая статия е интелектуално предизвикателство от самото начало.Имали сме значи "Нарастващо равенство"Ко речи!?!!?Може да има намаляващо неравенство, нарастващ паритет , но нарастващо равенство е "Дървено желязо"И като си изплака параноята и болката, така и не разбрах какво предлага дамата?Женски работи - измисляй проблеми и изисквай точно решения на неясни проблеми с искания "Виж там измисли нещо!"
50
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Ямболски цървулНе се знае може само ти да станеш. Ако вече не си станал.
49
5
 
13
 
! Отговори
Мегачеп Мачов преди 3 години
Аз нямам проблеми с жените. Феминистките имат проблеми с мен.
48
0
 
16
 
! Отговори
60 год.+ малко.. преди 3 години
Има добри жени.Има и лоши.И с това е казано всичко..
47
2
 
7
 
! Отговори
Пък се чудех преди 3 години
До До 39 Пък аз се чудех защо толкоз много жени развеждат кучета,от големи с големи пи.ки,та до дребосъци в джоб. Явно са нефелни и инфантилни за да се сдобият с деца.
46
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кроманьонецът влачи в пещерата убития мамут. Сяда да пие една медовина. Жената разфасова мамута и мета на скарата пържоли. Хапват. Жената измита пещерата. Мъжът му идва тонуса, качва жената и лягат да спят. Ражда им се кроманьонче. Така е от хилядолетия, защото такава е биологията. Какво още искате?
45
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 43Викни ме да ти шприцна тавана с винервайс. Ще останеш приятно изненадана от силата на струята и инструмента, както и от възможностите на майстора.
44
2
 
5
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 3 години
Ако това стане,то тогава всички ще станем транс-***.Хахахахаха
43
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По едно време от живота ми, бях стигнал до извода че живота смърди заради женската алчност!Те опитват да контролират мъжете с това че могат да се възпроизвеждат и ги заставят да работят, за да подържат "стандарта има на живот", като ресторанти - за да не готвят. Почивки и разходки по света, защото са би полярни повечето и комплексирани и смятат това за престиж. Моята "жена" не роди второ дете, защото и казах че няма да купя "джип".Очакват имоти, бизнеси, осигуреност и лесен живот от мъжа до с
42
8
 
14
 
! Отговори
До 39 преди 3 години
1. Мъжа не го вземаш ти. Той теб те взема.2. С това мислене има малка вероятност да си намериш истински мъж! 3. Дори да си намериш истински мъж, и някакък да мъ завъртиш главата това ще е само временно. Рано или късно ще влезеш в блатото и ще почнат драмите.4. Най вероятно ще стоиш сама още дълго време и ще си живееш в разни илюзии които нямат нищо общо с реалността. Вземи си поне едно куче че да не умираш от скука щото ти деца така или иначе няма да имаш. Карай си там кариерата.
41
7
 
8
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 3 години
аз съм твърдо за равенството между половете. но, ако мусаката е глетава и сандвичите не струват, ще играе каиша.
40
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 41Аз си шпаковах тавана на банята, ама за плочки бих си викнала майстор :))
39
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А защо тогава вируса убива повече мъжете?
38
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"жени лепят плочки и шпакловат"Я па ти! Какво шпакловат? Прати ми една за шпакловка.
37
2
 
8
 
! Отговори
Гого преди 3 години
мъж на 45: какъв лак за нокти ще ми подхожда? малиночервен бива ли?ТПОТИЯ!
36
12
 
15
 
! Отговори
Жена преди 3 години
До 33И защо така го реши това?! Ето например аз имам образование, работа, собствен дом и съм независима финансово. Ако си взема мъж естествено е да очаквам от него да допринася към семейния бюджет и към домакинската работа (наравно с мен). Защо ми е някой, на който ще трябва да угаждам и да слугувам?! Никой не е длъжен на никого. Ако искаш да ядеш ще си сготвиш, ако нямаш чистои дрехи ще си ги изпереш, без значение жена ли си или мъж.
35
7
 
20
 
! Отговори
Не ви ли е ясно? преди 3 години
От войната между половете нищо няма да излезе освен проблеми.Равенство не може да има. Всяка жаба трябва да си знае гьола. Има си мъжка работа и женска работа. И е съвсем нормално това което е по трудно, по тежко и по опасно да се заплаща по високо.
34
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Неравенството между половете одавна е унищожено.Щом толкова много мъже се занимават с готвене и правят кифлички и пастички,а жени лепят плочки и шпакловат,за какво неравенство говорите?
33
1
 
2
 
! Отговори
Тюх! преди 3 години
Ни думай!
32
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Под тази статия всичките писали мъже живеят в някакъв тяхен личен ориенталски рай, в който им прислужват и за тях се грижат. Нищо, че на повечете сигурно жените им изкарват повече пари от тях и са с по-добри професии.От друга страна нормалните хора в белите държави си споделят ПО РАВНО домакинската работа, работят и допринасят за семейния бюджет, грижат се за децата си без значение дали са мъже или жени. Мъжете там дори и не очакват, че някой трябва да им пере дрехите или да им сервира яденето.