30% от заведенията са фалирали, кръчмарите се отказаха да отворят протестно

Ако скочели болните, щели да ги сочат с пръст
409
30% от заведенията са фалирали, кръчмарите се отказаха да отворят протестно
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Около 30% от заведенията са фалирали и въобще няма да отворят, а с всеки изминал месец този процент се увеличава, каза Ричард Алибегов, председател на Българската асоциация на заведенията, пред bTV.
Асоциацията заедно със Сдружението на заведенията в България поискаха оставката на здравния министър, защото по думите им „води война“ с тях.

Още по темата

 
„За нас е неприемливо здравните власти да разделят бранша по този начин и да казват - в ресторанта на хотела може да се храните безопасно, а в този срещу хотела има опасност да се заразите с коронавирус“, заяви Алибегов.
На този етап заведенията се отказват от идеята за масово протестно отваряне.

По думите на Ричард Алибегов, тъй като здравният министър „се е заял с тях“, ако направят това и броят на заразените се увеличи, те ще бъдат посочени с пръст като виновници за това.

„На протеста имаме икономически искания – да бъдат изплатени обезщетенията на служителите и на бизнеса и да работим. Дистанцираме се от всякакви партии и политици. Вчера обсъдихме как ще протече протестът със СДВР, така че се надяваме да бъдем чути“, заяви Алибегов.

Той каза още, че бизнесът все още не е започнал да взима помощ. Тя се очаква да тръгне едва тази седмица.
 
„Директни помощи за бизнеса не са получени, освен тези по мярката „80/20“ за заетост на персонала. Вече осми месец чакаме изплащането да започне. Ситуацията е много зле и сме на ръба. Затова смятам, че на протеста ще се съберат много хора“, допълни Ричард Алибегов.

„Наясно сме, че дори да ни пуснат на 50% капацитет, повече от 25% заетост няма да имаме. Но е добре да завъртим малко по малко колелото. Февруари по принцип е много тежък месец и можеше да се ползва за адаптация“, на мнение е той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


409
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
310
2
 
7
 
! Отговори
Точна сметка преди 3 години
Отваряме-бизнесът доволен и ще млъкнат да протестират ,после -затваряме преди избори и управляващите -доволни ,че да не изпуснат кокала.Ех, че сметки!!!
309
5
 
8
 
! Отговори
! преди 3 години
И Ричи за едно е много прав. Здравният министър е виновен, че след като затвориха кръчмите и въведоха мерките броят на заразените се стопи в пъти. Той и другите експерти са виновни, че удържаха на напъна на Бойко нищо да не се затваря, да се отваря по Коледа...Няма да е нужно да сочи с пръст собствениците на заведения, хората сами могат да видят. Има една суха статистика, която показва над 13 000 направени теста и под 6% позитивни...преди "виновните" да надделеят над Боко процентът беше около 50
308
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Протеста утре трябва да е мощен.Дано сте го организирали както трябва.Аматьорски прояви повече вредят.
307
0
 
27
 
! Отговори
! преди 3 години
Държавата е на място и чака, да не й се надяваш, но сега ясно лъсна алчността и наглостта на голяма част от работодателите....Няма ли някой в тази държава да въведе минимално заплащане за всяка професия....не да си професионален шофьор и да взимаш 2500 евро, а да си на 610 лв по документи (само за пример). После всеки чака на тая държава, ама всеки гледа да я прецака.....сега викат дай!
306
0
 
17
 
! Отговори
! преди 3 години
И почват едни сериозни проблеми с персонала, който разбра колко е зле да си на минимални осигуровки много преди пенсията. Затова реват да отварят, нито искат да осигуряват на 100%, нито искат да доплатят разликата. А много от тях си живеят на кредит и тия вноски на джипове и лимузини не чакат да свърши пандемията.
305
2
 
25
 
! Отговори
Ужас преди 3 години
Ами те 2/3 отдавна са за фалит-мръсотия ,лоша кухня ,ужасно обслужване и за разкош надути цени.Въобще не ми пука за тези-да се научат как се работи качествено.В Ст. Загора има точно 3-4 заведения които стават, които и сега си работят на пълна пара с доставки по домовете. Останалите да ходят на село да работят ,че има достатъчно пустеещи земи, а не да ми се правят на "бизнесмени".
304
0
 
7
 
! Отговори
! преди 3 години
Сега....тоя май само говори. Ето ви и пример - обезщетенията са изплатени още вчера. Ето ви го и големия въпрос. На всеки работник в България се удържат 23% от брутната заплата за осигуровки. Нетната заплата е 77% от брутото. В момента държавата дава 75% от брутото. Ето ти го големия проблем на кръчмарите и всички като тях - масово осигуряват служителите на минимална ставка и имат задължения към бюджета. Така, ако изобщо получат някакви пари, техните служители може да очакват 456,50 лв
303
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тези тепърва има да се притесняват, освен няколко пицарии, които наистина правят добри пици и където на човек може да му е кеф да си плати. Ама смачканите салати на Сандокан от 25 лева, пържоли 10-15 лева - ще имат да вземат.
302
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не забравяйте, че се плаща на *** за да настройват хората един срещу друг. Не им се вързвайте!
301
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Никакво отказване. Европа сега започва да ври и кипи.
300
3
 
17
 
! Отговори
ОЩЕ преди 3 години
Този , дето не знае да си измие главата , ще ми сервира храна , как пък не ! Повечето са като него , а така наречените "ресторанти" са потънали в мърсотия и фризерите им са пълни със стара негодна "храна"! Ейде БЕ !
299
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На България не й трябват външни врагове
298
3
 
20
 
! Отговори
123 преди 3 години
Да фалират, тарикати в сивата икономика. Единственно ми е жал за персонала, който естественно не е осигуряван на реални доходи, нити има мозък и възможност за преквалификация.
297
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От няколко години не мога да намеря в София добра пицария, или заведение, което да готви вкусно. Така че хич не ги съжалявам готвеха с долнопробни продукти, а продават на високи цени. Ям си в къщи и хич не ми дреме кога ще отворят.
296
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Джебчиите искат отмяна на дистанцията от 2 метра, а крадците хоум офиса. Иначе излизат на протест.
295
0
 
2
 
! Отговори
до морски преди 3 години
Прав си , още по-зле тогава!
294
0
 
6
 
! Отговори
морски преди 3 години
До от менЗа супичка по морето лятото взимат почти двойно.А за останалото - забрави подобни цени ...
293
3
 
31
 
! Отговори
от мен преди 3 години
Сандокан с мазната коса - ха ха ха ! Да ви имам измисления безнес ! Който за нищо не става , става пицар , барман или още по-яко - сервитьорка. Неграмотни , даписват и без това големите сметки. Супичка 8 лв. , пържолка 15 - на ВИ ! Всичките фалирайте , аз мога да си сготвя.
292
0
 
4
 
! Отговори
АНТИ преди 3 години
До ЧебурашкаEдин път и ти да кажеш цялата истина.
291
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тези така си постлаха последните години, че на никой не му пука, дали ще живеят или не. Алибегщини...