30% от заведенията са фалирали, кръчмарите се отказаха да отворят протестно

Ако скочели болните, щели да ги сочат с пръст
409
30% от заведенията са фалирали, кръчмарите се отказаха да отворят протестно
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Около 30% от заведенията са фалирали и въобще няма да отворят, а с всеки изминал месец този процент се увеличава, каза Ричард Алибегов, председател на Българската асоциация на заведенията, пред bTV.
Асоциацията заедно със Сдружението на заведенията в България поискаха оставката на здравния министър, защото по думите им „води война“ с тях.

Още по темата

 
„За нас е неприемливо здравните власти да разделят бранша по този начин и да казват - в ресторанта на хотела може да се храните безопасно, а в този срещу хотела има опасност да се заразите с коронавирус“, заяви Алибегов.
На този етап заведенията се отказват от идеята за масово протестно отваряне.

По думите на Ричард Алибегов, тъй като здравният министър „се е заял с тях“, ако направят това и броят на заразените се увеличи, те ще бъдат посочени с пръст като виновници за това.

„На протеста имаме икономически искания – да бъдат изплатени обезщетенията на служителите и на бизнеса и да работим. Дистанцираме се от всякакви партии и политици. Вчера обсъдихме как ще протече протестът със СДВР, така че се надяваме да бъдем чути“, заяви Алибегов.

Той каза още, че бизнесът все още не е започнал да взима помощ. Тя се очаква да тръгне едва тази седмица.
 
„Директни помощи за бизнеса не са получени, освен тези по мярката „80/20“ за заетост на персонала. Вече осми месец чакаме изплащането да започне. Ситуацията е много зле и сме на ръба. Затова смятам, че на протеста ще се съберат много хора“, допълни Ричард Алибегов.

„Наясно сме, че дори да ни пуснат на 50% капацитет, повече от 25% заетост няма да имаме. Но е добре да завъртим малко по малко колелото. Февруари по принцип е много тежък месец и можеше да се ползва за адаптация“, на мнение е той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


409
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
270
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 271Чакай бе!Аз като бях студент Станишев да не ми е давал нещо?С какво е длъжен Баце пък и на студентите?
269
0
 
13
 
! Отговори
ЩЕ ОЦЕЛЕЕ ЛИ НЯКОЙ? преди 3 години
Мерките ги удължиха с 4 месеца до края на април направо до месец Май. Явно тези хора трябва да си фалират бизнеса и да почнат нещо друго.
268
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 275 / В Хепи също си осигуряват персонала на минималните осигуровки.
267
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 275 / В Хепи също си осигуряват персонала на минималните осигуровки.
266
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Както неколкократно написах- воят на сервитьора (или общака) със заплата в плик не ме интересува грам! Да е внасял осигуровки- има предостатъчна помощ, защото тези хора така и така имат нисък доход. Доста по-загрижен съм за хора, които цял живот са взимали големи заплати и са плащали плосък данък (кадърни, образовани, честни, квалифицирани) и сега взимат жълти стотинки помощ (процент от жалкия праг). За какво е плоският данък? Защо го плащаме?
265
2
 
14
 
! Отговори
от СТАРИЯ НЕСЕБЪР преди 3 години
Кои ресторантьори реват ?!Тези дето още искат парички за тоалетна, от наивните си клиенти ли?
264
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вертепи(кръчми) не ни трябват, заводи и фабрики дайте!
263
3
 
28
 
! Отговори
престъпници са преди 3 години
А когато не пускахте касови бележки не ревахте нали? Айде сега целия в г...
262
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами да фалират...Толкова години масово се криеха огромни обороти и се плащаше под масата. Тогава всичко беше точ! Сега, изведнъж ситуацията стана няма пари, държавата да ни плаща!. Лично знам за няколко случая на гореописаната картинка. И сега тези тарикати не са пускали искания за помощ, защото почти не са плащали данъци през годините. И повечето такива са милионери, на които сега държавата им е длъжна.
261
1
 
11
 
! Отговори
от СТАРИЯ НЕСЕБЪР преди 3 години
Тези със `живата музика` дето вие цяла нощ, нали знаеш, че полицията вече ги ограничава, след оплакване от съседи.А пък и стъклата/джамовете им не са бронирани ...
260
1
 
3
 
! Отговори
Програмист преди 3 години
До Анонимен 278PL/1, Фортран, Кобол, Бейсик, Асемблер...... това говори ли ти нещо? Май не.......Толкова си и работил тогава.
259
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Никой никого не кара насила да ходи на ресторант.
258
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо всяка теме се превръща в " Ай тита срещу протестиращите?" Станахте преторианците на боко
257
5
 
22
 
! Отговори
Заведенията преди 3 години
и без друго са прекалено много. На всяка крачка кръчми, кафенета, барове, казина. Вижте студентски град на какво мяза. Поне 50% дано фалират и тази нискоквалифицирана работна ръка се пренасочи към нещо градивно.
256
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 254Какъв ИТ сектор по Бай Тошово време? Правец ли? Бейсик, двоична бройна система? Или АСУ в изчислителния център, дето работи само 1 човек?
255
1
 
12
 
! Отговори
абоната е на ~~~~~~~ преди 3 години
до ДО СТАРИЯ НЕСЕБЪРСъгласявам се с теб, но и ти се съгласи, че някои ресторантьори се ориентираха към друг бизнес.Например има фирма със склад, предлагаща разнос на зеленчуци, плодови(и изсушени), ядки и др. по домовете.Винаги любезни, винаги коректни !Значи може...но на пишман-ресторантьори, свикнали на лесни и бързи пари, НЕ ге устройва нещо!Защо ли ?!
254
5
 
18
 
! Отговори
15 преди 3 години
Последните 15 години, като изключим Хеппи и заведение на един приятел който си е поставил за цел да докаже, че може да прави този бизнест честно, в нито едно друго заведение не са ми дали касова бележка като си плащам сметката! Хваарчащи листчета и временен отчет ... толкова! Е сега и държавата с тях така!
253
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Стига злоба!
252
5
 
5
 
! Отговори
до 263 преди 3 години
Оптимист. В момента, в цял свят недостигат кадри. Не качествени, а всякакви кадри. А качествените живеят около Сан Франциско и взимат по 200к и нагоре в долари годишно. Покрай короната липсата на кадри е още по- голяма. С индийци не можеш да ме уплашиш.
251
5
 
18
 
! Отговори
NimalSS преди 3 години
Всички знаем , че кръчмите кафенетата и дискотеките са перални на пари ! Нека са затворени !!!!!