Учени: COVID-19 е 6 пъти по-смъртоносен от грипа

Без мерките смъртността щяла да е по-висока
Обновена: 22 мар 2021 10:47 | 22 мар 2021 10:38, Петя Славова
62
Учени: COVID-19 е 6 пъти по-смъртоносен от грипа
Снимка: БГНЕС

Бившият генерален директор на Министерството на здравеопазването на Израел проф. Йорам Лас смая обществеността, когато през март 2020 г. заяви, че COVID-19 "е грип с отлични връзки с обществеността" и изрази възраженията си срещу здравните разпоредби, наложени от правителството за ограничаване на процента на заразяване.

Изглежда изследователите от Медицинския център Beth Israel Deaconess (BIDMC) в Бостън установиха, че Лас напълно греши: вирусът е шест пъти по-смъртоносен в сравнение с грипа, съобщава БГНЕС.

Проучването сравнява 1 052 пациенти с грип и 582 пациенти с COVID-19 и установява, че средно повече хора се нуждаят от болнична помощ, ако са заразени с новия коронавирус (582) в сравнение с тези, страдащи от грип (210). Приблизително 30 % сред страдащите от COVID-19 се нуждаят от механична вентилация, докато само 8 % от тези с грип се нуждаят от такова лечение. Броят на жертвите сред заразените с новия коронавирус е бил много по-висок, 20 %, в сравнение с 3 % смъртност сред заразените с грип.

Още по темата

Освен това пациентите с COVID-19, средно, са по-млади от тези, страдащи от грип и когато се нуждаят от механична вентилация, те обикновено остават на лечение по-дълго - средна продължителност от две седмици в сравнение с три дни, съобщава news-medical.net. Пациентите с COVID-19 също съобщават за по-малко съществуващи ранни симптоми, които биха изисквали такава интензивна форма на интервенция.

Почти всички смъртни случаи от COVID-19, 98 %, са пряк или косвен резултат от новия коронавирус, пише д-р Майкъл Донино, един от авторите на статията. Той подчертава, че това означава, че хората умират от COVID-19. Това е от решаващо значение, тъй като в Инернет пространството и по време на протести много хора твърдят, че процентът на смъртност е „изфабрикуван“ и че болниците се насърчават да съобщават неверни данни.

Изглежда, че фалшивото разбиране, че COVID-19 всъщност не е причина за смъртта, е възникнало в септемврийския доклад на Центровете за контрол и превенция на заболяванията, в който се посочва, че 6 % от смъртните случаи от COVID-19 посочват COVID-19 като пряка и единствена причина, посочи научният портал midaat.

Това е така, защото смъртните актове изброяват веригата от събития, довели до смърт. Пациент с COVID-19, който е починал в автомобилна катастрофа, няма да бъде описан в доклада като починал от новия коронавирус. Въпреки това, човек, който е починал поради грешка при интубиране, се подразбира че е боледувал от COVID-19, тъй като това е причината за лечението. Пряката причина за смъртта, обаче, ще бъде посочена като неправилна интубация.

Авторите на изследването също така отбелязват, че без мерките за социално дистанциране и носене на маски смъртността от COVID-19 би била много по-висока от тази, установена от тяхното проучване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
0
 
3
 
! Отговори
До 57 преди 3 години
Ами стани и ти от тези супердоходоносни прослойки, да видиш как се печели от ковид!!! Пожелавам ти мноооого доходи!! Ако оцелееш там, при доходоносните!
56
4
 
0
 
! Отговори
ДВЕПМ преди 3 години
Ковид измамници.
55
3
 
1
 
! Отговори
а според мен, преди 3 години
е 6,8 пъти по-смъртоносен от грипа и точно 680 пъти по-доходен от грипа за определени 'професионални' прослойки.ама кой ме пита мене, дето си мисля, че ковид и грип са едно и също ;)
54
2
 
1
 
! Отговори
На разбрал преди 3 години
От кой грип, бихте ли уточнили? Може би от този, който ще излезне от лабораториите след време ли? Кажете истината и точният брой починали , само от ковид, и например от свински грип, да се направи сравнение . Кажете, какви пари тогава( при свинският грип), загубиха производителите на ваксини и колко са спечелили до сега от насадената пандемия ! Защото много хора разбраха, че това е печалба на единици, за сметка на здравето на милиони хора от планетата.
53
1
 
5
 
! Отговори
Обективно преди 3 години
Като съдя по собственото си боледуване - да, в пъти по- тежък и по- смъртоносен е. Не се себезалъгвайте !!!. Мнооооого е гаден, направо е ужасен!!! Освен всичко - има и един неприятен мирис на гангренясала мазнина, също доста кръвни секрети от носа и накрая - силно сърбящ дребен обрив. Отврат е!!!
52
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Процент на жертвитеЗависи от какво е процентът. Може да е от влязлите в болнициа, а може да е и от влязлите в болници, които вече не се лекуват, т.е. или са починали или са изписани като здрави. Може да е процент от заразилите се или от тези, които са приключили със заразата. Накрая може да е процент от цялото население. В България близо 5% са починалите от заразилите се с ясен изход - починал или оздравял. Не знма колко е процентът на починалите от лекуваните в болница, може и 35% да е.
51
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Отново пълни глу_пости написани от някакви уж учени... "Броят на жертвите сред заразените с новия коронавирус е бил много по-висок, 20 %, в сравнение с 3 % смъртност сред заразените с грип." Има достатъчно много информация относно процента на смъртност от Ковид и той е по-малко от 1%. Все едно аз да твърдя, че в Бг хората са по-богати отколкото в Люксембург, защото 1000 българина (по-богатите сред нас) взимат средно примерно по 1 млн. на месец, а 500 от Люксембург само по 5000 евро...
50
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мда, и е поне 6 пъти по доходен.Може и да са 60 пъти. Някой математик да каже.
49
1
 
2
 
! Отговори
Учен преди 3 години
До Solar PowerТова не е точно така, защото за тези смъртни случаи от грип и сегашните смъртни случаи от ковид се използва тотално различна методология. Никога не сме брояли смъртните случаи от грип по начина, по който сега се прави от ковид. С това не казвам нито че са повече, нито че са по-малко реално, а че просто не можеш да сравняваш ябълки с круши. Аз продължавам да смятам, че 20-30% от смъртните случаи от ковид ще бъдат ревизирани на по-късен етап при изглаждане на данните.
48
4
 
8
 
! Отговори
Локдауни Ковидков преди 3 години
Да бе, да!Т.нар.Свински грип умори много повече........но тогава нямаше европарички за ПЛАНдемията.
47
4
 
6
 
! Отговори
Анкета преди 3 години
Който си мисли че е изкарал ковид моля да натисне плюс. Който не е да натисне минус.
46
3
 
4
 
! Отговори
Solar Power преди 3 години
До Анонимен: Какво да изследваш ? Нещата са си точно така. Можеш сам да погледнеш 10 години назад средна смъртност от грип - 500-700 хиляди човека годишно.От ковид-19 грип-а за миналта година 2.5милиона. Това са безпристрасните числа. Сега можеш да се конспирираш до дупка :)
45
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До българин"Ако това е вярно, то значи не е коронавирус а съвсем друг вирус. Няма как да не се хване с PCR"Не знам, откъде имате тази информация. PCR-ът не е универсален метод сам по себе си - предназначен е за определена нуклеотидна последователност на съответния щам/щамове. Ако мутацията е засегнала точно тази последователност, вирусът пак може да се хване с PCR, само че с друг комплект реактиви, а не стандартния. А понеже всички работят само със стандартния - не се хваща точно този щам.
44
1
 
4
 
! Отговори
регулировчик преди 3 години
"Мерките", по различни начини ще вземат повече жертви, отколкото "ковида" без мерки. Което е и целта на мерките. Жертвите на "мерките" ще ги пишем и тях жертви на "ковида" и така. Като има *** народ да се връзва...
43
1
 
7
 
! Отговори
пУзитивен преди 3 години
За сметка на това пък обикновения грип изчезна, "намаля" смъртността от инфаркт, инсулт, рак, далак... от тежки травми...
42
1
 
8
 
! Отговори
Еврейски съюз преди 3 години
Смъртоносен е единствено че докара масова безработица глад паника и всяване на изкуствен страх и подчинениеВсичко е Лява еврейска антиевропейска политика
41
0
 
1
 
! Отговори
Учен преди 3 години
Друго нещо, което пропуснах - същата научна общност беше калкулирала % смъртност в началото на пандемията от порядъка на 3.4%, тоест 34 пъти по-смъртоносен от грипа. Тоест по същото време, когато някои хора казваха, че според тях това е по-близо до грипа, те казваха, че е 34 пъти по-смъртоносен. Сега според техните собствени изчисления (надвишени) е 6 пъти по-смъртоносен, но някак си хората, които са подигравани са тези, които казваха, че е около смъртността на грипа? Как става това точно?
40
0
 
1
 
! Отговори
НОШТ преди 3 години
Първо това не е вярно и второ, какво е Испанския грип тогава?
39
2
 
14
 
! Отговори
Муахаха преди 3 години
самият факт, че го сравняват с Грип, а не примерно с Ебола, че дори и с Едра шарка, показва колко фалшива е тая пандемия...
38
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И при това е избирателен - умират главно стари и болни, което в същност е предимство за другите.