ЕМА: Може да има връзка между ваксини и появата на миокардит и перикардит

Възможните реакции са след дози на Pfizer/BioNTech и на Moderna
Обновена: 9 юли 2021 18:15 | 9 юли 2021 18:15, Александър Попов
64
ЕМА: Може да има връзка между ваксини и появата на миокардит и перикардит
Снимка: БГНЕС

Миокардит и перикардит могат да се появят в много редки случаи след ваксинация с ваксините срещу COVID-19 на Pfizer/BioNTech и на Moderna. До такова заключение достигна Комитетът по безопасност (PRAC) на Европейската агенция по лекарствата (ЕМА), което бе публикувано на сайта на агенцията.

Комитетът препоръчва миокардит и перикардит да бъдат вписани като допълнителни странични ефекти в информацията за тези продукти заедно с предупреждение за повишаване на осведомеността сред здравните специалисти и хората, получаващи тези ваксини.

Миокардит и перикардит са възпалителни реакции на сърцето. Симптомите могат да варират, но често включват задух, силен сърдечен ритъм, който може да бъде неравномерен (сърцебиене) и болка в гърдите.

При достигане на заключението си Комитетът е взел предвид всички налични в момента доказателства, се подчертава в съобщението.

Разгледаните случаи са възникнали предимно в рамките на 14 дни след ваксинацията, по-често след втората доза и при по-млади възрастни мъже. В пет от случаите се е стигнало до летален изход, като пациентите са били в напреднала възраст или са имали съпътстващи заболявания. Наличните данни показват, че ходът на миокардит и перикардит след ваксинация е подобен на типичния ход на тези състояния, като обикновено се подобрява с почивка или лечение.

Призовават се здравните специалисти да внимават за признаците и симптомите на миокардит и перикардит. Те трябва да предупредят лицата, на които се поставят тези ваксини, да потърсят незабавна медицинска помощ, ако се появят симптоми на миокардит или перикардит.

Здравните специалисти трябва да се консултират с приложимите насоки и/или да се консултират със специалисти (напр. кардиолози), за да диагностицират и лекуват тези състояния.

Към този момент не може да бъде установена причинно-следствена връзка с миокардит или перикардит с други две от разрешените ваксини срещу COVID-19 - Janssen и Vaxzevria1, като Комитетът е поискал допълнителни данни от компаниите производители.

EMA потвърждава, че ползите от всички разрешени ваксини срещу COVID-19 продължават да надвишават рисковете от тях, тъй като научните доказателства показват, че те намаляват смъртните случаи и хоспитализациите, причинени от COVID-19./БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
0
 
0
 
! Отговори
БЪЛГАРКА преди 2 години
НЕ СТАНАХА ЛИ МНОГО СИМПТОМИТЕ НА ТАКА "НАРЕЧЕНИТЕ ВАКСИ"---ЧЕ НИ ЛЕКУВАТ, ТЕ МАЙ ПОВЕЧЕ НИ РАЗБОЛЯВАТ И НИ МОРЯТ, ОТКОЛКОТО ДА НИ ПОМАГАТ !!!
58
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е как не,нали са с нано частици тези ваксини.А живота на по-млади мъже се удължавал,но пък ваксата ги кастрирала... Ветеринарния.
57
2
 
10
 
! Отговори
епидемиолог преди 2 години
: Александър Попов да си научи урока преди да пише такива статии. Щото е доказано вече, че миокардит и перикардит се получава само при млади и здрави хора и деца, които въобще нямат нужда от ваксини. И нито разпространяват вируса както ваксинираните.
56
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"по-млади възрастни мъже" Да ви имам преводача. Превод мотамо не е винаги най-точния и най-удачния.
55
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
БОГ да пази всички и ваксинирани и неваксинирани! Амин
54
3
 
12
 
! Отговори
Спасение преди 2 години
Ваксините са за да ви спасят. И спасение дебне от всякъде. Отървавате се от ежемесечните сметки, от кредитите, от досадната работа, от задръстванията и гъчканицата, от съдия изпълнителя и... отивате на едно по-добро място и по-спокойно сред природата- парка... гробищния...
53
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ОСТАВЕТЕ МЕ /НИ/ С ТОЯ ИЗМИСЛЕН УМИШЛЕНО СЪЗДАДЕН ВИРУС !колко глупави и спрели развитието си са хората има такива *** които вярват на това което се прави с цел НОВ СВЕТОВЕН РЕД И МАСОВА ВАКСИНАЦИЯ ЧИПИРАНЕ И 5 G МРЕЖИ!ОТНЕХА ИМ СВОБОДАТА ДАДЕНА ИМ ОТ БОГ! ДА ВЯРВАШ В ЕДИН ВИРУС А ДА НЕ ВЯРВАШ В НАЙ-МИЛОТО ТВОЯ СЪЗДАТЕЛ БОГ! ...
52
3
 
23
 
! Отговори
Щерю преди 2 години
До Анонимен - И защо да са глупави антиваксърите? Че не искат да са опитни мишки ли?
51
29
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Прогнозите на глупавите антиваксъри не се сбъднаха и сега само чакат да ве хванат за най-малкоя проблем , свързан с ваксините. И тук пак удрят на камък, вече глупавите им прогнози са за години напред хахаа. Глупави и нискоинтелигентни аборигени. Всеки интелигентен човек се ваксинира и обратното- за справка- учените и интелигенцията са ваксинирани, ромските махали - не хахаа
50
6
 
0
 
! Отговори
До 49 преди 2 години
По-голява глупост не бях чувал! Много ли време ти отне да го измислиш!
49
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 47 Айде пък сега съвпадение ще го изкараш... То ако ставаше само то "разрушителния начин на живот" и някой и друг килограм отгоре, тогава половината свят щеше да си е постоянно с миокардит. Абе ква е тая пропаганда сега да изкарате миокардита нищо работа? Кофти опорка е това. Никой няма да ви се върже.
48
0
 
6
 
! Отговори
Сата НАТО преди 2 години
След като се получават от грип, логично е да се получат и пт ваксина.
47
5
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ваксините не са създадени, за да ви спасят от пандемията. Пандемията е създадена, за да ви ваксинират. Много хора ще разберат това, но за някои ще бъде твърде късно.
46
2
 
3
 
! Отговори
Хаотично-агресивен преди 2 години
Знаех си! Сред спортистите пък има по-голям процент прекарали сърдечни удари. За това никога не спортувам, защото статистиката е еднозначна.
45
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В интерес на истината карах миокардит след втора доза Пфайцер. Добре, че личния настоя да ме прегледа, защото нямаше и да забележа. Така де, карах го много леко. Продължи около 2 месеца. Честно казано предвид застояването ми покрай тия ограничения вече над година, колосалните количества кофеин които пия и вдигнатите килограми не ме учудва въобще. Съвпадна се с втората доза иначе щях да предположа, че си е състояние породено от самоунищожителния ни начин на живот последната година.
44
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 41 Вземи ти се поограмоти малко, полезно ще ти бъде... Ако пък си толкова неспособен да четеш по-дълги текстове, ето по-надолу един кардиолог ти казва накратко как стоят нещата. И не заблуждавай хората! Може да yбиеш някого така, а не си струва само за паричките, които ще вземеш за тролене и пропагандиране на ваксинацията...
43
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тъй де , аз кво думам.Миокардита е като короната, щот повтаря.Демек, повечето го преживяват, някои не успяват.Такъв е живота. Няма място за излишна паника.Ама някои се опитват да ни внушат обратното.
42
4
 
2
 
! Отговори
ЧЕРЕН ДЯВОЛ преди 2 години
Хора! Не ги слушайте тия от Европейската Агенция по Лекарствата!!! Те са войни на Бога, на Исус Христос! Елате при мене да ви набоцкам с моята дяволска ваксина!
41
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Постепенно ще се появяват още и още странични ефекти. Овцете не са се ваксинирали докрай. След третата доза не ми се мисли какво ще е. Но това е нищо, важно е да не изтече срока на ваксините.
40
1
 
5
 
! Отговори
Истанбулец преди 2 години
Щом засяга предимно мъже не е проблем, ако засяга жени, тогава ще стане голяма дъндания!