Болните с COVID се редят на опашка със здравите за лекарства

В 8 области в страната няма специални Ковид зони
50


70 Ковид зони в медицински центрове и поликлиники са обособени в цялата страна. Там се преглеждат безплатно пациенти с доказан коронавирус в леко и средно тежко състояние. В Ковид зоните ще се изписват и безплатни лекарства. В 8 области в страната обаче, няма нито една такава зона.

Благоевград е една от тях. Причината за това е липсата на персонал. Тази функция в момента е поета от Спешното отделение към болницата в града.

"Както и за всяка медицинска дейност, и за Ковид зоните е нужен персонал, той е кът. Няма го. Що се отнася до прегледите, в нашето Спешно отделение приемаме всякакви случаи, правим тестове, изписваме. Голяма част от прегледите, които се правят в тези Ковид центрове се извършват от нашето спешно приемно отделение. То е едно и също, но идеята е да се облекчи нашата работа, за да могат там да се приемат по-тежките случаи", заяви директорът на МБАЛ Благоевград д-р Огнян Митев.

Във Втора поликлиника в Русе Ковид пациентите в леко и средно тежко състояние вече могат да бъдат прегледани безплатно и да им бъдат изписани безплатни лекарства.

"Пациентът идва при нас с направление от личния лекар и с доказана инфекция. В нашия кабинет се преглежда от двама специалисти и след това го насочват към рентген или лабораторни изследвания. Едва тогава се изписват медикаментите", уточни директорът на УМБАЛ "Медика" Алисе Муртезова.

Според управителя на поликлиниката обаче има опасност за по-голямо разпространение на вируса при посещение на аптеките, откъдето ще се получат безплатните лекарства.


"За мен не е известно да има аптека с часове, в които да се обслужват само пациенти с Ковид-19 и е много трудно да се опазят останалите клиенти в аптеката от това да бъдат заразени", коментира Муртезова.

Все още от Министерството на здравеопазването не са осигурили пулсоксиметри на поликлиниката, които да бъдат предоставени след преглед на пациентите за домашно ползване. Не е ясно и как те ще ги получават и връщат след лечението.

Вижте повече в репортажа на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още по темата: аптекакоронавирус
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
5
 
! Отговори
Поредната ГЛУПОСТ преди 2 години
ТАКА СА ГО направили, че ДА СЕ РЕДЯТ хората НА ОПАШКИ и ДА СЕ ЗАРАЗЯВАТ. Никаква организация в тая държава и то нашите пари по същия принцип като управляват освен кражбите на държавни пари също играе и роля калпавото управление и пилеене на пари и лоша организация. Затваряне на бизнеса помпане на пари, а пък пущат децата на училища и карат хората да се редят на опашки за лекарства ЕГА ТИ МЕРКИТЕ ***
41
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В повечето аптеки се пускат до двама човека задължително с маски.Айде стига сте търсили под вола теле.Ако маските и дистанцията не помагат,защо ни карате да ги носим и да я спазваме.
40
1
 
3
 
! Отговори
Буксата Рамбо преди 2 години
Отоверете всичко Еййй НИКАКВИ МЕРКИ старада БИЗНЕСА МИ от МУТРО ФИТНЕС КЛУБОВЕТЕ требе да ми текат парите от абонаменти на хората и братлетата.
39
2
 
7
 
! Отговори
Алибегов Наркоманов преди 2 години
Важното бизнеса с нощните клубове да върви. Да работят всички заведения хората докато имат спестена пара да си я дадат до последната стотинка в нашите бандитски заведения. ЗАЩОТО като дойде Жанвиденовата зима ние ще си къткаме пари и оборотите докато хората ще бъдат без пари на опашки с купони вместо пари за храна. Сега е времето да оберем парите на хората за алкохоли, цигари, нарко, парцуца
38
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мерки мерки
37
6
 
5
 
! Отговори
Жан Виденова Зима преди 2 години
Иде и се задава жестока и свирепа Зима. Хората няма да редят на опашки за ваксини и лекарства, а ще се редят с купони за храна пред празните витрини на магазини за храна, вода и хляб.
36
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ковид по неопасен или опасен от ваксините? не сте си пили млякото на лягане. искам да видя данни които показват че ваксините са опасни - всичко което имам е няколко си на милион... това не е по опасно от вирус при който 20% влизат в болница и 5% умират. оправете си математиката...и се ваксинирайте...или още дълго ще е така
35
0
 
1
 
! Отговори
Вакса за 2 цигари преди 2 години
На едно да се омешат и живи и умрели , като не видели
34
12
 
11
 
! Отговори
епидемиолог преди 2 години
Пак да попитам, какви са тия страхове от разпространението на вируса? Колкото повече се разпространи, толкова по-добре.Това означава че повече хора ще имат истинска имунна защита, с пъти по-надеждна от ваксините. За здрави млади хора и деца заразяването с ковид е по-безопасно от ваксините и създава най-надеждната защита и за обществото. И това трябва да стане най-бързо. Но някои нямат интерес от това. Разбира се стари и болни трябва да се вакинират, защото за тях ковид е по-опасен от ваксините.
33
12
 
8
 
! Отговори
Ваксър преди 2 години
Всеки ден по 10 000-12 000 се ваксинират в България! Пукате ли се от яд антиваксъри, че намаляване прогресивно?
32
6
 
14
 
! Отговори
Стамат преди 2 години
Убил съм,мозъчните гънки на някой хипохондрик :)
31
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кой знае колко хора си убил с егоизма и безхаберието си! За това замислилял ли си се? Явно и жена ти е същата стока, щом не те е спряла .
30
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Отврат!
29
10
 
18
 
! Отговори
Стамат преди 2 години
Ти слушаш ли какво ти говоря,не съм спирал да работя.И в болест и несгоди нямам нито един ден болничен за 17 години трудов стаж!Точно така ще се оправим,с работа! Мрънкащите хипохондрици сте вредни.Зорлем натискате за мерки и ограничения с черногледство и страх от утрешния ден.Няма да стане!
28
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
После такива като стамат искат държавата да се оправи, да имаме европейски доходи и т.н. С такива като него няма да стане.
27
4
 
7
 
! Отговори
Леша преди 2 години
До Вместо Твърдиш ли, че "ваксината" ще ги предпази?
26
8
 
14
 
! Отговори
Стамат преди 2 години
Как застрашавам някой с таа страшна болест бе,компир?!Кое е страшното,минах с 7.80 за една ипаковка Нурофен стоп колд.Е за тва никой с малко пипе между ушите не вярва в тая глупост гръмко наречена,ПАНДЕМИЯ!Ако е Делта,никой не се е разболял след мен вече трета седмица,а беше адски заразна,ако е обикновен или английски или какъвто се сетиш,освен дразнещата липса на мирис забравих че съм бил болен.Кви мерки кви пет лева?!Заради една настинка искат да направят хората на маймуни,ае бегай от тука!
25
10
 
10
 
! Отговори
Вместо преди 2 години
Да се ступват по опашки за лекарства и да разпространяват заразата, да се се бяха ваксинирали.
24
12
 
9
 
! Отговори
до Стамат преди 2 години
Стаматее ти си просто за отстрел като вреден дивеч
23
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
поредна глупост застрашаваща здрави хора.