Проф. Христова: Вирусолози и имунолози ще предложим затягане на мерките

Данните от цял свят показват, че ваксинираните прекарват Covid много леко
Обновена: 17 окт 2021 13:51 | 17 окт 2021 11:20, Красимир Ангелов
525
Проф. Христова: Вирусолози и имунолози ще предложим затягане на мерките
Снимка: БГНЕС

"Изискването за Covid сертификат е като филтър на входа, така че донякъде да се осигури протекция. В изискването на зелен сертификат има и нещо много важно - да се намали предаването на вируса, защото, ако могат всички да влизат, тези места ще станат като развъдник за коронавируса. Целта е да се ограничи събирането между хората, поне събиране между потенциални носители на вируса".

Още по темата
Това заяви в интервю пред БНР проф. Ива Христова, директор на Националния център по заразни и паразитни болести. Тя определи като много добро предложението на главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев достъпът до редица дейности и обекти с обществено предназначение да става чрез представяне на сертификат за ваксиниране, за преболедуване или за изследване с бърз антигенен тест или с PCR.

"Ще предложа (на заседанието на Експертния съвет към МЗ в понеделник - 18 октомври - б.р.) всичко, което води до събиране на хора и до спазване на мерките. Вирусолози и имунолози ще предложим затягане на мерките", посочи проф. Христова.

Тя отново посочи, че ваксинацията дава възможност за социални контакти и подчерта, че макар и да има вероятност да се заразяват отново, ваксинираните прекарват заболяването много по-леко, отколкото протича инфекцията при неваксинираните:

"Нищо общо няма - ваксинираните ще го изкарат като лека хрема и на крак. Дори сега се заговори за интраназална ваксина, т.е. като спрей да се впръсква в носа, да се създаде лигавичен имунитет и вирусът да се ликвидира още на входната врата. Доказателствата за ползите от ваксините са безкрайно много", посочи проф. Христова .

"Нямам отговор защо е толкова висока смъртността в България. Дали защото не се търси лекарска помощ или не се обявяват случаите, защото така от процента на потърсилите помощ се оказва много висок процентът починали“, посочи експертът.

А издаването на фалшивите ваксинационни сертификати проф. Христова определи като чудовищно и много тежко престъпление.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


525
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
332
1
 
12
 
! Отговори
БРЦК преди 2 години
Действа ме . Боят настана тупкат сърца ни.. .... ето ги близо наште душмани . Да забием ръждивия нож в тялото на проядената раскапана полит продажна ***. Живота Ви е във вашите ръце.
331
0
 
20
 
! Отговори
До 357 преди 2 години
Ваксините не са безплатни, купени са с парите от данъци, излезли от нашия джоб.***.
330
0
 
4
 
! Отговори
БРЦК преди 2 години
Тази ще затегне коитоса си
329
4
 
4
 
! Отговори
биолог преди 2 години
До Личен опитПримера ти няма нищо общо с ваксината,тя е само за за един два щама на Ковид не е мега панацея за всички микроби.Певмонията и преди си я имаше и зависи от човека дали ще я прескочи,Колега ловец като боримечка почина от пневмония (падна в реката заради едно прасе и после мокър го дра)
328
0
 
8
 
! Отговори
Хаха преди 2 години
До КЛОУНТи по-добре се поучи от вековната мъдрост на народа ни. Можеш да започнеш с народната поговорка "Увиснал клоун на клон".
327
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хайде сега сертификатите на Фандъкова, Нинова и Кунчев, да бъдат обявени за документи с невярно съдържание.Защото щом са болни, значи не са ваксинирани, след като сертфикатът ще служи като филтър срещу вируса.Ако не го направите си признавате, че сте лъжци.
326
5
 
25
 
! Отговори
Личен опит преди 2 години
Лекар съм. Работя в болница в Западна Европа, в държава с почти 70% ваксинирани. Преди 3 седмици в нашето Ковид отделение почти едновременно бяха приети две жени на възраст 74 и 77 г. Едната не беше ваксинирана. Другата имаше 2 дози от ваксината. И двете имаха пневмония. Неваксинираната е изписана. Ваксинираната прекара 1 седмица в инт. отделение. Още не е изписана от болницата.
325
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Времето на приказките мина. Или действаме или ставаме роби.
324
0
 
17
 
! Отговори
Падаря преди 2 години
И преди пандемията бяхме първи по смъртност "заради прекрасната ни здравна система и здравословното и пълноценното ни хранене"46% от домакинствата зимата стоят на хладно(настинки -ослабване на имунната система) заради сметките...
323
0
 
25
 
! Отговори
иванчо преди 2 години
Неваксинираните да си плащали лечението ....?!?!?А ваксинираните - тройно, щом въпреки ваксините си, за народна сметка, са стигнали все пак до болничното легло ...
322
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много квичиш тук, ама светът се усети. Казвай си молитвата и си пиши завещанието. Не е зле да посетиш малко чужди сайтове. Гном.
321
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
до 358 Тогава здравната каса да ми направи отделна партшда само за мен и да ми преведе там всички парифкоито съм внесъл и не съм използвал
320
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това което правят МЗ и другите компететни е да пишат мерки и аз написах едни мерки да ги публикувам ли
319
19
 
0
 
! Отговори
КЛОУН преди 2 години
Представям си вашия бунт! По голи бузи въоръжени с мотики, лопати, кирки, а най отпред настръхнало мангърчато! Русия XVlll век! Ще ми вземете зрителите от цирка! Ама това е само хипотетично! Просто си представих за момент!
318
26
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да си плащат неваксинираните. Има безплатни ваксини, като не искат да се ваксинират, да вадят кинти от техния джоб.
317
1
 
21
 
! Отговори
Баща ти преди 2 години
Ей смеш.ник , сигурен съм чи не си излизал от вас от 18 месеца и припадаш от страх , чакайки 100% ваксинирани та да излизеш навън хахахаха . Така че зазиждай вратата и прозорците щото мечтите ти ще си останат такива ...
316
0
 
13
 
! Отговори
Хаха преди 2 години
До Антиваксърски ЗатворТова вече се е случвало преди по-малко от век. Прочети историята, за да знаеш как свършва.
315
1
 
18
 
! Отговори
До всички ВАКСЪРИ преди 2 години
Как е ваксината другари? Работи ли?
314
0
 
22
 
! Отговори
Добре, но за всички! преди 2 години
Ами добре, ама нека тестовете да са за всички без изключение! Както видяхме тази седмица, другарите Ангел Кунчев и Йорданка Фандъкова се наложи да бъдат карантинирани с положителни PCR тестове, въпреки че са ваксинирани. Като щевъвеждате мерки, моля, без дискриминация!
313
24
 
2
 
! Отговори
Антиваксърски Затвор преди 2 години
Просто трябва да изолираме антиваксърите в отделни населени места, да сложим високи огради и да не им позволяваме да разнасят зараза. Може да построим малки селища с високи огради, километър на километър площ, ще построим къщички и там ще заселим всички антиваксъри.