СЗО: Пандемията се завръща, намираме се в критична точка

Ханс Клуге призова повече хора да се ваксинират
4 ное 2021 21:47, Нели Христова
83
СЗО: Пандемията се завръща, намираме се в критична точка
Снимка: БГНЕС

"Европа отново е епицентърът на пандемията“, предупреди регионалният директор на Световната здравна организация за Европа Ханс Клуге. Процентът на хоспитализация е по-висок в страни с по-ниски нива на ваксинация, подчерта той.

Вече шеста седмица поред броят на новите случаи в Европа расте всеки ден. Ръстът е във всички възрастови групи, сочат данните на Световната здравна организация. Тревожно се увеличават и смъртните случаи.

Критично остава положението в съседна Румъния, но най-много починали регистрират Русия и Украйна.

„Пандемията се завръща, намираме се в критична точка, там, където бяхме преди една година“, заяви регионалният директор на СЗО Ханс Клуге, цитиран от БНР.

"Разликата днес е, че знаем повече и можем да направим повече, имаме повече инструменти и средства за смекчаване и намаляване на последиците от пандемията. Сегашната ситуация и тревожните краткосрочни прогнози трябва да ни подтикнат да действаме. В крайна сметка ние ще се измъкнем от тази пандемия само ако политици, учени и обществеността работят заедно".

Клуге призова повече хора да се ваксинират. Същото направиха и германски политици, след като институтът „Роберт Кох“ съобщи тази сутрин за нов абсолютен рекорд заразени с вируса - близо 34 хиляди. Предполага се обаче, че данните са изкривени заради почивния понеделник тази седмица, когато регионалните служби не са съобщавали данните за деня.

Съпредседателят на Зелените Роберт Хабек призова да се върнат безплатните тестове за Covid, които от началото на месеца се заплащат от неваксинираните. А здравните министри на провинциите обсъждат ваксинирането с трета доза.

Словакия също съобщи за рекорден брой нови случаи на коронавирус от началото на пандемията - близо 6 700 при население от около пет и половина милиона.

От здравното министерство в Братислава подчертават, че 80 процента от хоспитализираните не са имунизирани срещу COVID.

Съседна Австрия отчита днес рекорден за тази година брой нови случаи. Цялата територия на страната от днес е в червено, което означава много висок риск от заразяване. Столицата Виена обсъжда въвеждането на по-строги ограничителни мерки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Някой може ли да обясни как при 30% имунизирани имаме "вълна" като при 0% имунизирани ?" Лошото и леееко странното е, че даже е по-зле!
42
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Делтата е много по-заразен от уханския и британския. Затова 4 вълна е най-мощна. Иде още по-заразен -делта +.
41
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Важното е, че ваксинираните държави се върнаха към нормалността! Ха ха ха ха ха ха
40
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Някой може ли да обясни как при 30% имунизирани имаме "вълна" като при 0% имунизирани ?
39
25
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе не разбрахте ли, че горят неваксинираните!
38
12
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Индия са ваксинирани вече 75% от населението. Хем си невеж, хем неинформиран.
37
3
 
18
 
! Отговори
Сата НАТО преди 2 години
За 1000 умрели на ден садистите с бели престилки много трябва да се постараят.
36
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Епизод 4. След него епизод 5. ...Докато не измрат 6% от населението ни явно няма да спре. Алтернатива - ваксинация.
35
3
 
27
 
! Отговори
ожгжгтн преди 2 години
СЗО да обясни как Индия и африканските държави ги водят като преборили вируса-без ваксини,без елементарна хигиена и мед.помощ.Богатите европейски държави- масово ваксинирани и тормозени с ограничаване на права и свободи-пак го закъсали.Как става този този номер Гейбрейтусе- етиопски биологе?Драгият бг читател откога започна толкова да вярва на монополните медии- пеевски и домусчиеви.Не ви ли е ясно че собствениците на медиите,лабораториите,болниците-търг.дружества,източващите бюджета са еднисъщи
34
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Преизбраха ГейБреюс за още 5 години на поста и пандемията се завърна.
33
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ка щяло да не се завърне? То ви се услади на шефовете. А и това е още едно доказателство за пълната безсмисленост на експерименталните препарати, с които унищожават населението на планетата.
32
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Някои май още не са разбрали, че всичко е режисиран цирк и статистиката, която ви привеждат всеки ден, е открай докрай фалшива.
31
3
 
43
 
! Отговори
Някой преди 2 години
Абе някой спомня ли си, че по едно време ни убеждаваха, че ако носим маски и вирусът ще премине. Това се случва сега с ваксините.
30
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
37 само 60% от немците са ваксинирани. 40% категорично отказват, дори при риск от наказание. Колкото и да не ти се вярва, това са най-интелигентните хора в Германия, маниаци на здравословен и еко живот. Друга част просто отказват да повярват на правителството и припомнят лъжите отпреди 70години. Щом Пфайзер не може да убеди немците, нас ли?
29
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е как така се връща, нали обещавахте, че като се набодат европейците и се връщате към нормалния начин на живот? Май ваксините карат вируса да се връща и връща, а?
28
5
 
10
 
! Отговори
Явор преди 2 години
Злото, злобата, мръсотията, агресията, омразата и агресивната простащина отдавна трябваше да отстъпят място на страданието, деловото отношение към работата и съзерцанието. Буташ се по дискотеки с фалшиви, завистливи и алчни приятели. И аз съм го правил. В социалните мрежи тези приятели качват снимки от екзотични дестинации и те комплексират. Лъжат те, че много искат да те виждат, пренебрежение пълно от тяхна страна. Случи ми се. Преди три години осъзнах някои неща, пандемията затвори цикъла.
27
4
 
8
 
! Отговори
Явор преди 2 години
Едни хейтят, а други се депресират, докато четат това, тяхно мнение, усещане и право. На мен също не ми е приятно но усещам, че имаше голяма полза от тази пандемия. От близо две години престанахме да мислим за молове, бижута, менте-бижута, скъпи бижута в тях, тъпотията, простотията, простащината, агресията някак не се усещат много. Консуматорство, еснафщина, злоба, завист заради глупости ни бяха завладели. Дискотеки, дрога, парвенющина , разнасяна в Бали ни бяха завладели. Умря някак.
26
2
 
32
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Като гледам с тези послания дори ваксърите в българското ще ги превърнат в антиваксъри.Тези хора от СЗО така се оплетоха в обясненията си,че започваш да се чудиш дали не са прави тези,които говорят и вярват в конспиративните теории.И колкото ми е не симпатичен Мангъров,май ще се окаже прав(за съжаление),че докато короната не премине през всички нас-и вакцинираните,и не-няма да миряса.
25
7
 
21
 
! Отговори
Тото преди 2 години
Самолетите си летят, разнасят вируси по целият свят, обаче всички трябва да носим маски. И други такива дивотии. Някой опитвал ли се е да загаси огън, като го полее със спирт?
24
4
 
38
 
! Отговори
Ех ех преди 2 години
Ако нямаше толкова заблуденяци да ходят да се ваксинират и да пръскат зараза навсякъде,досега да сме забравили за тоя филм,ама по телевизора ги зомбираха и те наредени като в концлагер,прилежно набодени,нито карантина,нито мерки спазват,после неваксинираните виновни.Вече съм убеден,че светът е тотално полудял.