Омикрон се възпроизвежда предимно в горните дихателни пътища

Това обяснява по-голямата заразност и по-лекото протичане
17 дек 2021 10:38, Анисия Иванова
18
Омикрон се възпроизвежда предимно в горните дихателни пътища
Снимка: Pixabay

Проучвания на клинични изпитвания показват, че новият щам на Covid-19 Омикрон се възпроизвежда по-бързо в горните дихателни пътища и по-бавно в дробовете от предходните вариант. Важно е да се отбележи, че тези проучвания още не са преминали партньорска проверка и изискват и допълнителни анализи, пише Reuters.

Основните разлики в ефективността с която се разпространяват Омикрон и останалите щамове може да ни помогне да прогнозираме техните ефекти, казаха в сряда някои учени.

В сравнение с варианта Делта, Омикрон се възпроизвежда 70 пъти по-бързо в тъканите, които покриват горните дихателни пътища, което вероятно улеснява предаването му от човек на човек. Но в тъканите на дробовете, Омикрон се репликира 10 пъти по-бавно от първоначалния вариант на коронавируса, което може да допринесе и за по-лекото протичане на болестта.

Официалният доклад за откритията в момента преминава през партньорска проверка преди да бъде публикуван. Директорът на проучването доктор Майкъл Чан Чи-уай от университета в Хонконг заяви: “Важно е да отбележим, че сериозността на заболяването при хората не се определя само от възпроизвеждането на вируса,“ но и от имунния отговор към инфекцията. Понякога той се превръща в животозастрашаващо възпаление.

Чан казва още, че: „При инфектиране на още много хора, един силно заразен вирус може да предизвика множество тежки заболявания и смъртни случаи, въпреки че самият вирус може да не е толкова патогенен. Следователно, в допълнение към скорошните проучвания, които показват, че щамът Омикрон може отчасти да избягва имунитета, придобит от ваксини или преболедуване, цялостната заплаха от него вероятно ще бъде значителна.“

Според учените структурният модел на начина, по който щамът се прикрепя към клетките и антителата, разкрива повече за поведението му и ще помогне за разработка на неутрализиращи антитела.

Като използват компютърни модели на шиповия протеин на повърхността на Омикрон, те анализират молекулярното взаимодействие, което протича, когато шипчето се захване към белтък на повърхността на клетката, наречен АСЕ2, или входът на вируса към клетката.

„Образно казано, първоначалният щам на вируса се здрависваше с АСЕ2, но хватката на Омикрон прилича на ръце с преплетени пръсти,“ казва Джоузеф Любин, от университета Рътгърс в Ню Джърси. „Молекулярната анатомия“ на хватката може би отчасти обяснява защо мутациите на Омикрон му помагат да заразява клетки, казва още Любин.

Екипът от учени е създал и модел на шипчето с различни видове антитела, които се опитват да го атакуват. Те го нападат от различни страни и изглежда част от тях не успяват да се задържат по него. Подсилващите дози увеличават броя на антителата, което може да компенсира тяхната понижена ефикасност, пише

Тези открития бяха публикувани в понеделник на сайта bioRxiv и предстои да бъдат проверени от партньори, както и в реални условия, „особено с реални резултати от хора,“ казва Любин.

Още по темата

Четирима от всеки 10 заразени могат да разпространяват вируса, без да знаят.

Заразените хора, които не показват симптоми, вероятно допринасят значително за предаването на SARS-CoV-2, вирусът който предизвиква заболяването COVID-19, предвид факта, че те представляват 40.5% от потвърдените инфекции в световен мащаб. Това показват резултати от проучване публикувано онлайн във вторник в журнала JAMA Network Open.

Учените са събрали данни от 77 по-ранни проучвания, които включват общо 19,884 лица с потвърден SARS-CoV-2. Те откриват, че общо сред заразените в обществото, около 40% са асимптоматични, както и 54% от заразените бременни жени, 53% заразените пътували със самолет или круизен кораб, 48% от заразените в домове за възрастни и 30% от заразените здравни работници или хоспитализирани пациенти.

Осредненият процент асимптоматични инфекции е около 46% в Северна Америка, 44% в Европа и 28% в Азия.

Още интересни анализи - на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
1
 
2
 
! Отговори
ГЕРмнияzaБg преди 2 години
6 процента от умрелите от ковид са ваксинирани. Тоест 10 човека на ден ваксинирани умират от ковид, ако ваксинираните са 50 процента от българите, значи при средна смъртност на българите преди ковид е на ден 300, или 400 на ден 5 месеца ноември до април. Значи сега умират 200 ваксинирани на ден. Но при 100 процента ваксинирани в другите страни, с 50 процента се увеличава смъртността. Значи всеки ден умират 300 ваксинирани в България, а само 10 човека с ваксина умират от ковид..
13
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Побъркаха хората! Докога обаче ще им вярват в глупостите!Претекст да бързат с бустерите и да продължава вечното ваксиниране!Жалко за възрастните и болните,че те наистина без ваксина са застрашени. Но защо и млади здрави е прави да се бодат на 3 , 6 или всики месец?!А ако си го изкарал дори без симптоми-значи си защитен най-добре поне за 6 месеца.
12
0
 
5
 
! Отговори
ЬЬЬ преди 2 години
Разпространението на вируса от хора без симптоми показва още един път,че ваксинираните са по-опасни от не ваксинираните,но инвестираните в производството на ваксини и похарчените за изкупуването им много милиарди трябва в крайна сметка да бъдат оправдани и защитени.За това имунизирането, без оглед на възрастта,продължава без задръжки до сега с 2 дози,но вече и с трета, и с "блестящата" перспектива за още и още ваксинации за може би през 3 месеца.
11
2
 
8
 
! Отговори
Майдан преди 2 години
ОТМЯНА НА ВСИЧКИ МЕРКИ, ФАШИСТИ МРЪСНИ!!!
10
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
С всеки нов вариант лъжите стават все повече.
9
1
 
7
 
! Отговори
Театър Сълза и Смях преди 2 години
"Четирима от всеки 10 заразени могат да разпространяват вируса, без да знаят."---Така може да си играем на вируси и заразяване още мноооого време!
8
1
 
10
 
! Отговори
Противоречие преди 2 години
Леко протичал Омикрона, тогава, защо са новите мерки и ограничения?
7
1
 
7
 
! Отговори
Архангел Псувнаил преди 2 години
Авторът на статията се възпроизвежда предимно в долните отходни пътища
6
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Т.е. разликите с обикновения настинков вирус или грипа са минимални, ако въобще има такива! Ми, що карате хората да се бодат? Че и децата даже?!?!?
5
2
 
10
 
! Отговори
Смях преди 2 години
А другите букви от модерната зараза в г.за ли се възпроизвеждаха?
4
3
 
10
 
! Отговори
Кукловодител преди 2 години
Всичко опира до това какъв Ковид разтвор ще ви пуснем-лек, средно-тежък, тежък или Новичок
3
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Заразените хора, които не показват симптоми, вероятно допринасят значително за предаването на SARS-CoV-2, вирусът който предизвиква заболяването - Невъзможно или незначително е пренасянето на вирус от хора без симптоми. Липсата на симптоми означава че не се множи активно вирусът в организма, съответно имунната система не реагира. Ако не се множи вирус - дали може да го разпространяваш? Четете, интересувайте се, разберете лъжите!
2
1
 
14
 
! Отговори
Картофчо преди 2 години
Едит вид грип или ангина ;)
1
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
СОПОЛКИ! ЗАКЛЮЧВАЙ ПЛАНЕТАТА! Ще са мре!