По-заразен подвариант на Омикрон засяга напълно ваксинираните

Делта вариантът не е изчезнал, но делът на инфекциите е малък
3 фев 2022 15:55, Анисия Иванова
326

"Имаме открити два нови подварианта на Омикрон. Единият е доста по-разпространен. Той увеличава честотата си в няколко страни. Това е вариант, който има доста сходства, но и различия с Омикрон", заяви епидемиологът и преподавател в лондонското училище по тропическа медицина д-р Петър Марков в ефира на "България сутрин".

Световната здравна организация вече предупреди за по-заразен подвариант на Oмикрон, който по-често заразява напълно ваксинирани с бустерни дози.

Д-р Марков обясни, че има само едно датско изследване, което ни дава информация за него.

Още по темата

"То изследва заразността спрямо класическия Омикрон в домакинствата. Изследването показва, че новият подвариант е около 2 пъти по-заразен от обичайния Омикрон. Тази двойно по-висока предаваемост се дължи на присъщата по-висока заразност на варианта и на неговата по-добра способност да пробива имунни защити при ваксинирани и прекарали инфекцията", уточни д-р Марков.

Няма данни този вариант да е по-високо патогенен от Омикрон, обясни събеседникът пред Bulgaria ON AIR.

"При човек с пълен курс от ваксинация и бустерна доза, по отношение на тежко протичане и хоспитализация, ефективността на ваксината държи над 90%. Не бих казах, че се налага втора бустерна доза", коментира още той.

А на въпрос дали ни очаква по-силна вълна на Омикрон, д-р Марков каза, че зависи дали новият вариант ще е способен да презаразява хора, които са прекарали Омикрон.

"Ковид-19 е заболяване с много разнолика клинична картина, има всякакви симптоми. Понякога болестта протича освен с умора, с проблеми, свързани с когнитивната дейност. Тези симптоми са характерни за дългия Ковид-19. Малко се говори за неврологичните и психиатричните симптоми на Ковид-19", смята той.

Според него Делта вариантът не е изчезнал, но делът на инфекциите с него е малък, където Омикрон доминира.

"България е в пика на инфекциите си. Това е почти напълно ваксинационно предотвратимо заболяване. Сега не е моментът да се разхлабват мерките", подчерта д-р Марков.

Той е категоричен - вирусът ще мутира отново, ако го оставим да се разпространява неконтролируемо.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


326
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
252
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хората ги е страх. Вместо да се уповават на Бог, те разчитат на непроверени продукти, които примамливо са наречени "ваксини". Уловка за наивници.
251
0
 
3
 
! Отговори
ваксър облоглав преди 2 години
До "Е па тва беше ясно" Аз си вярвам на Кунчо. С три дози кара три месеца ковид. Той е моят герой!!!
250
0
 
10
 
! Отговори
Бустериран ваксър преди 2 години
Значи аз си сложих бустерна доза, а сега ще се заразявам по-лесно. Аз умен ли съм, не съм ли. *** ьо ли са другите, аз ли съм...
249
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кфо кфо кфо ! Нов вирус ли ба ! Сйдеее и нова ваксина ба за балаците ваксаре
248
2
 
17
 
! Отговори
Антиваксър преди 2 години
Тези симпатяги са много вероятни носители и на инсулти защото моя такава колежка с 3 дози я лепна инсулта в клас пред децата. Но никой на сила не ги е карал да се боцкат нали?
247
2
 
17
 
! Отговори
Плоскоземец невеж преди 2 години
Честито на бустерираните с трета и четвърта доза. Имате привилегията да се заразявате по-лесно. Все пак сте елита, интелигенцията, най-оразованите и най-умните.
246
0
 
16
 
! Отговори
тралала преди 2 години
Тези ваксини в кавички за нищо не стават.Ваксина се слага,за да те предпази въобще от заразяване и боледуване!А тези бъркочи помагат за разпространение на виру са.
245
0
 
5
 
! Отговори
до 270 преди 2 години
"днес обстойно разгледах данните за Нидерландия " хахахахахахахаку - ку, а клечките в кутийките с кибрит броиш ли хахахахахахахаоткачалка
244
0
 
4
 
! Отговори
хахахахахахаха преди 2 години
хахахахахахаха
243
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Световната здравна организация вече предупреди за по-заразен подвариант на Oмикрон, който по-често заразява напълно ваксинирани с бустерни дози.----------------хахахаха честито! :) Ваксинираните, нареждайте се за нов бустер, УМНИЦИ, старите вече не важат! Този вирус идва специално за вас. ще има подкаст на Омикрона хахахаха
242
1
 
0
 
! Отговори
Aнонимен преди 2 години
269, ние сме базовите. Че и падаме даже пос чертата.
241
23
 
4
 
! Отговори
Aнонимен преди 2 години
В България има огромна скрита заболеваемост. Статистиката ни показва няй-малко заболели деца и тийнейжъри. Това не е вярно. Статистиката не е пълна. Защото не се тестват. Днес обстойно разгледах Нидерландия и данните им. Най-много заболели са сред 10-19 годишните. Най-малко са заразени има сред хората над 50, които са и бустерирани. И разбира се, не са деца и не ходят на училище.
240
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като оставим настрана всички конспирации си има едно обяснение за високата заболеваемост дори и в държави почти 90%. Това е базово знание във вирусологията и гласи: Не се прави масова ваксинация при пикови моменти и при пандемия, понеже вируса за да избегне ваксините мутира и става по заразен. Честито на боцнатите
239
1
 
14
 
! Отговори
Момичето преди 2 години
"...заяви епидемиологът и преподавател в лондонското училище по тропическа медицина..."Извинявайте, ама това сериозно ли е? Това е вече някаква откровена подигравка!
238
1
 
43
 
! Отговори
О хо хо преди 2 години
ЕПИДЕМИЯ НА БУСТЕРИРАНИТЕ!
237
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Време е за 5та доза, иначе не сте никакви ваксинирани
236
1
 
24
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
План 90% аут в действие.
235
2
 
38
 
! Отговори
Дедо преди 2 години
Нема ли кой да изкара камионите от поделенията и да започне да раздава автоматите , да се защитим !?
234
0
 
36
 
! Отговори
Кунчо преди 2 години
Еххх шматароци,еххх ,доверявайте се на учените които едно хапче за хрема не измислиха,каму ли за Ковид ваксина.или по точно грип,фармация трупаща пари,лаборатории с измислени тестове,в една лаборатория изкарваш положителен,след пет минути в друга лаборатория отрицателен тест,е хайде кажете има ли Ковид или няма?
233
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
какво има още да правят до юни 2023 илюминатите , че още да ни държат със сертификати, а биометричните паспорти, повишението на цените и тока е вече факт