По-заразен подвариант на Омикрон засяга напълно ваксинираните

Делта вариантът не е изчезнал, но делът на инфекциите е малък
3 фев 2022 15:55, Анисия Иванова
326

"Имаме открити два нови подварианта на Омикрон. Единият е доста по-разпространен. Той увеличава честотата си в няколко страни. Това е вариант, който има доста сходства, но и различия с Омикрон", заяви епидемиологът и преподавател в лондонското училище по тропическа медицина д-р Петър Марков в ефира на "България сутрин".

Световната здравна организация вече предупреди за по-заразен подвариант на Oмикрон, който по-често заразява напълно ваксинирани с бустерни дози.

Д-р Марков обясни, че има само едно датско изследване, което ни дава информация за него.

Още по темата

"То изследва заразността спрямо класическия Омикрон в домакинствата. Изследването показва, че новият подвариант е около 2 пъти по-заразен от обичайния Омикрон. Тази двойно по-висока предаваемост се дължи на присъщата по-висока заразност на варианта и на неговата по-добра способност да пробива имунни защити при ваксинирани и прекарали инфекцията", уточни д-р Марков.

Няма данни този вариант да е по-високо патогенен от Омикрон, обясни събеседникът пред Bulgaria ON AIR.

"При човек с пълен курс от ваксинация и бустерна доза, по отношение на тежко протичане и хоспитализация, ефективността на ваксината държи над 90%. Не бих казах, че се налага втора бустерна доза", коментира още той.

А на въпрос дали ни очаква по-силна вълна на Омикрон, д-р Марков каза, че зависи дали новият вариант ще е способен да презаразява хора, които са прекарали Омикрон.

"Ковид-19 е заболяване с много разнолика клинична картина, има всякакви симптоми. Понякога болестта протича освен с умора, с проблеми, свързани с когнитивната дейност. Тези симптоми са характерни за дългия Ковид-19. Малко се говори за неврологичните и психиатричните симптоми на Ковид-19", смята той.

Според него Делта вариантът не е изчезнал, но делът на инфекциите с него е малък, където Омикрон доминира.

"България е в пика на инфекциите си. Това е почти напълно ваксинационно предотвратимо заболяване. Сега не е моментът да се разхлабват мерките", подчерта д-р Марков.

Той е категоричен - вирусът ще мутира отново, ако го оставим да се разпространява неконтролируемо.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


326
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
212
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 230. Дедо попе, оди се прегледай на психиатър.
211
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Въпрос към края на статията - а ако се разпространява контролирано, няма да мутира, така ли? Изказванията на специалистите са обидни за интелигентността на хората!
210
2
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Къде бре докторе го преодоляха това заболяване щом е "Напълно ваксинационно преодолимо заболяване"посочи поне една страна???
209
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какви са тия басни.
208
1
 
39
 
! Отговори
плоскоземец преди 2 години
А как ти се вижда Магелане хора със заболявания които си живееха години наред с въпросните заболявания изведнаж се споминаха от тези заболявания след ваксиниране. Благодаря но всеки сам да си преценява. Писнало ми е от такива дето идват и започват да те убеждават че ти е'еш неправилно.
207
1
 
31
 
! Отговори
Aнонимен преди 2 години
Испанците да не си внасят смъртността при 95%ваксинирани
206
1
 
17
 
! Отговори
Aнонимен преди 2 години
Дай да видим къде намалява
205
22
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Как става тоя номер?Новите щамове засягат напълно ваксинираните и бустерираните а е същият момент смъртността при тих намалява а при неваксираните се увеличава?
204
20
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това са глупостите на Кремъл...
203
1
 
19
 
! Отговори
дедо Поп преди 2 години
За набодените АНТИХРИСТИ спасение НЯМА,ЩЕ ГОРЯТ В АДА!Разкаянието може само да омилостиви ДЯВОЛИТЕ да не ги бодат много като врат у казаня!
202
1
 
7
 
! Отговори
Aнонимен преди 2 години
До 225Аритметиката ти куца, 5%от много малък %ваксинирано население(колкото са ваксинирани, толкова са и в болница и малко по-малък %починали)
201
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Доста неясна новина. Излиза, че при примерно 1 милион неваксинирани новия Омикрон ще зарази 400000 хиляди, а стария Омикрон само 200000 човека. При 1 милион ваксинирани стария Омикрон ще зарази 10000 човека, а новия 20000 човека.
200
3
 
33
 
! Отговори
Aнонимен преди 2 години
Стига лъга хората, с 2 ваксини съм, но бустер няма да си сложа. Негативните последици след 2,3,4,5,6 месеца които се получават никъде не можеш да ги докладваш свободно, освен медицинско лице, на които обаче им е забранено
199
2
 
37
 
! Отговори
11 преди 2 години
Първоначалният вирус беше много заразен. После Делтата беше 2 пъти по-заразен, а Омикронът супер дупер по-заразен, сега тоя мега гига гугле по-заразен, бааахти вируса, бааахти професорите, бааахти докторите. Тия ги копаете всеки ден кат видеокарта криптовалути.
198
25
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Напълно ваксинирани има от януари 2021 година. От месец май 2021 досега, 4,6% от починалите са ваксинирани, а 95,4% от починалите не са ваксинирани. Как ви изглежда неваксинирани ***?
197
6
 
29
 
! Отговори
SS преди 2 години
Набодените се прецакаха !
196
0
 
27
 
! Отговори
Aнонимен преди 2 години
Е в Испания 95%от починалите са ваксинирани, просто защото други няма, 5%са неваксинираните
195
15
 
5
 
! Отговори
От Казанлък преди 2 години
Къде съм написал че ваксинираните не могат да заразяват? При ваксинираните вируса протича по-леко. Всеки може да се зарази. 90% от починалите са неваксинирани.
194
2
 
19
 
! Отговори
Aнонимен преди 2 години
Мноооооого помагат, но за оня свят и инвалидност
193
0
 
1
 
! Отговори
До 210 преди 2 години
Явно не разбираш какво си написал. Прочети си го отново, а първото ти изречение е точно за теб.