По-заразен подвариант на Омикрон засяга напълно ваксинираните

Делта вариантът не е изчезнал, но делът на инфекциите е малък
3 фев 2022 15:55, Анисия Иванова
326

"Имаме открити два нови подварианта на Омикрон. Единият е доста по-разпространен. Той увеличава честотата си в няколко страни. Това е вариант, който има доста сходства, но и различия с Омикрон", заяви епидемиологът и преподавател в лондонското училище по тропическа медицина д-р Петър Марков в ефира на "България сутрин".

Световната здравна организация вече предупреди за по-заразен подвариант на Oмикрон, който по-често заразява напълно ваксинирани с бустерни дози.

Д-р Марков обясни, че има само едно датско изследване, което ни дава информация за него.

Още по темата

"То изследва заразността спрямо класическия Омикрон в домакинствата. Изследването показва, че новият подвариант е около 2 пъти по-заразен от обичайния Омикрон. Тази двойно по-висока предаваемост се дължи на присъщата по-висока заразност на варианта и на неговата по-добра способност да пробива имунни защити при ваксинирани и прекарали инфекцията", уточни д-р Марков.

Няма данни този вариант да е по-високо патогенен от Омикрон, обясни събеседникът пред Bulgaria ON AIR.

"При човек с пълен курс от ваксинация и бустерна доза, по отношение на тежко протичане и хоспитализация, ефективността на ваксината държи над 90%. Не бих казах, че се налага втора бустерна доза", коментира още той.

А на въпрос дали ни очаква по-силна вълна на Омикрон, д-р Марков каза, че зависи дали новият вариант ще е способен да презаразява хора, които са прекарали Омикрон.

"Ковид-19 е заболяване с много разнолика клинична картина, има всякакви симптоми. Понякога болестта протича освен с умора, с проблеми, свързани с когнитивната дейност. Тези симптоми са характерни за дългия Ковид-19. Малко се говори за неврологичните и психиатричните симптоми на Ковид-19", смята той.

Според него Делта вариантът не е изчезнал, но делът на инфекциите с него е малък, където Омикрон доминира.

"България е в пика на инфекциите си. Това е почти напълно ваксинационно предотвратимо заболяване. Сега не е моментът да се разхлабват мерките", подчерта д-р Марков.

Той е категоричен - вирусът ще мутира отново, ако го оставим да се разпространява неконтролируемо.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


326
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
232
2
 
20
 
! Отговори
Сата НАТО преди 2 години
нямаме много опции или масов мор, като по време на чумата или затворени по домовете! ----///----- има и друга опция - две години не ми пукаше, накрая се разболях, изкарах го, сега си имам сертификат и пак не ми пука.
231
0
 
23
 
! Отговори
редуциран преди 2 години
(Тези симптоми са характерни за дългия Ковид-19. Малко се говори за неврологичните и психиатричните симптоми на Ковид-19", смята той.)Айдееееее отиде (Доживотен Ковид-19)!Всяка годинка по две дозички!
230
23
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен---"Напълно ваксинирани има от януари 2021 година. От месец май 2021 досега, 4,6% от починалите са ваксинирани, а 95,4% от починалите не са ваксинирани. Как ви изглежда неваксинирани ***?"--- Изглежда ми като стъкмистика, демек лъжи. Как то се струва, ваксиниран плоскоземецо?
229
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ваксините са срум!! Известен още като "Семето на Сатаната"!! Всеки позволил да бъде инжектиран и оплоден със семето на сатаната е проклет завинаги от Исус!! Ваксинарините да се отрекли от Исус и Бог!! Те ще горят в ада заради богохулството си!!
228
30
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
У нас картинката е ясна. Едни и същи бедни бачкатори ще се разболеят за трети път от КОВИД-19. За момента половин милион бедняци изкараха по 2 пъти вируса. Разбирайте- из махалите и бедните квартали на София, както и из прованса. Сега следва епизод 3. А умните хора, които знаем как да се пазим, няма да се разболеем никога.
227
1
 
40
 
! Отговори
Аноним преди 2 години
Смях в залата! Измислиха нов вариант, за да нарекат с него страничните ефекти от еликсирите! И глОпаците четат и вярват!
226
46
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз вчера се ваксинирах, защото фактите показват че 90% от починалите са неваксинирани
225
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вирусът нахитря и беше само въпрос на време да се очаква, че ще почне да заразява единствено и само напълно ваксинираните. Обаче, ако дефинираме като напълно ваксиниран, набоден със 17-ти бустер, тотално прецакваме вируса!
224
3
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най-накрая да разберат, че ваксините дето ни пробутаха, са негодни и краткосрочни! Да живее свободата!
223
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много е странно как си признава, че ваксинираните са с риск от заразяване на равно или повече от неваксинираните, за което цитира изследване. В същото това изследване данни за ефективността на ваксините относно симптоматичното прекарване на КОВИД е маркирана като 'inconclusive" - неубедителни данни за някаква ефективност потенциално може и да са. Но наш Петко това го прескача и заявява най-безотговорно "ефективност 90% за по-лесно прекарване ако си с бустер". Това мнение от aнyca си ли го извади
222
14
 
4
 
! Отговори
до 249 преди 2 години
а без тях? нямаме много опции или масов мор, като по време на чумата или затворени по домовете!
221
6
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вече се убедих, че ваксините не предпазват.
220
2
 
17
 
! Отговори
SS преди 2 години
До 245 ! Това което считаш за приятел ( а и си плащаме за това) телефона всъщност е най голям враг ! Могат да те подслушват,следят ,дори и да ни повредят здравето (да не кажа и по тежка дума) имено с това което носим в джоба ! Телевизора обикновенно ни насажда мнения ,зомбира ,поражда определени асоциации ! Май ,ако хванеш гората без тези електронни устройства ще е много по здравословно !
219
3
 
43
 
! Отговори
Aнонимен преди 2 години
Имунната система им е занулена с отровните бъркочи
218
3
 
39
 
! Отговори
Имунната преди 2 години
система на НАПЪЛНО ваксинираните е НАПЪЛНО компроментирана.
217
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То направо ми иде да загася телевизора, да хвърля телефона и да хвана гората. Бах този живот, където се задава!
216
5
 
39
 
! Отговори
SS преди 2 години
Който се е набол с три дози,сега може да си сложи и четвърта . Много пенсионери ще го направят срещу 75 мижави лева ! Други от глупост ! Оказа се ,че по света и унас има много хора подаващи се на внушения и зомбиране !
215
0
 
11
 
! Отговори
Aнонимен преди 2 години
Защото е простотия, автоматично изтрих коментара с линка. Сега ще ми блокират и ip адреса
214
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
242 - спри се с тая простотия. Срам си за антиваксърите. Казвам ти го като такъв. Тотално несъстоятелен измислен съд. После що ни наричали ***.
213
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 221. Не са ти убедителни лъжите, пробвай с нещо по-достоверно.