По-заразен подвариант на Омикрон засяга напълно ваксинираните

Делта вариантът не е изчезнал, но делът на инфекциите е малък
3 фев 2022 15:55, Анисия Иванова
326

"Имаме открити два нови подварианта на Омикрон. Единият е доста по-разпространен. Той увеличава честотата си в няколко страни. Това е вариант, който има доста сходства, но и различия с Омикрон", заяви епидемиологът и преподавател в лондонското училище по тропическа медицина д-р Петър Марков в ефира на "България сутрин".

Световната здравна организация вече предупреди за по-заразен подвариант на Oмикрон, който по-често заразява напълно ваксинирани с бустерни дози.

Д-р Марков обясни, че има само едно датско изследване, което ни дава информация за него.

Още по темата

"То изследва заразността спрямо класическия Омикрон в домакинствата. Изследването показва, че новият подвариант е около 2 пъти по-заразен от обичайния Омикрон. Тази двойно по-висока предаваемост се дължи на присъщата по-висока заразност на варианта и на неговата по-добра способност да пробива имунни защити при ваксинирани и прекарали инфекцията", уточни д-р Марков.

Няма данни този вариант да е по-високо патогенен от Омикрон, обясни събеседникът пред Bulgaria ON AIR.

"При човек с пълен курс от ваксинация и бустерна доза, по отношение на тежко протичане и хоспитализация, ефективността на ваксината държи над 90%. Не бих казах, че се налага втора бустерна доза", коментира още той.

А на въпрос дали ни очаква по-силна вълна на Омикрон, д-р Марков каза, че зависи дали новият вариант ще е способен да презаразява хора, които са прекарали Омикрон.

"Ковид-19 е заболяване с много разнолика клинична картина, има всякакви симптоми. Понякога болестта протича освен с умора, с проблеми, свързани с когнитивната дейност. Тези симптоми са характерни за дългия Ковид-19. Малко се говори за неврологичните и психиатричните симптоми на Ковид-19", смята той.

Според него Делта вариантът не е изчезнал, но делът на инфекциите с него е малък, където Омикрон доминира.

"България е в пика на инфекциите си. Това е почти напълно ваксинационно предотвратимо заболяване. Сега не е моментът да се разхлабват мерките", подчерта д-р Марков.

Той е категоричен - вирусът ще мутира отново, ако го оставим да се разпространява неконтролируемо.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


326
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
192
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ти да видиш. Я всички на училище. Никой няма да влиза в болница, това е важно. А кашлящи, повръщащи и т.н. защо пък да не ходим на работа и училище, важно е че няма да пълним леглата в интензивното. Е, някой може да даде фира пред някоя регистратура, но важно е че леглата няма да са пълни. Страшно се управлява пандемията, няма що. Някои хора не разбраха, че това е вирус, който контролира само по стария метод, всеки друг ще им троши главите. Но и това не е важно, легла има.
191
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сложете си "две ваксини" и ще се върнете към нормалното. Две седмици да изправим кривата. Две години да мине пандемията. Две подсилващи дози да си запазите сертификата. Докато има подчинение това няма да спре!
190
12
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо толкова много думи? Можеха да кажат само, че ваксините помагат.
189
2
 
21
 
! Отговори
Aнонимен преди 2 години
Слепите ваксинирани, идете си направете застраховка живот, която ще ви бъде отказана, поради висок рисков фактор смърт
188
2
 
11
 
! Отговори
ъъъ преди 2 години
Айде без тия увъртания, Ъ? Можеше просто да си кажете - "ваксините" не помагат, няма ваксини, "напълно ваксинираните" са просто тройно набодени, нищо повече.. Вижте колко прости начини да се каже истината има.
187
0
 
2
 
! Отговори
До 206 преди 2 години
Не можеш ли да четеш? Цитирам: Д-р Марков обясни, че има само едно датско изследване, което ни дава информация за него. "То изследва заразността спрямо класическия Омикрон в домакинствата. Изследването показва, че новият подвариант е около 2 пъти по-заразен от обичайния Омикрон.
186
0
 
5
 
! Отговори
До 202 преди 2 години
Казваш, че сме 9-10 милиона - 6 милиона според теб в България и още 3-4 милиона в чужбина. Последното изречение си го писал за себе си.
185
1
 
3
 
! Отговори
на протест преди 2 години
Държавата и БСП да отпуснат пари за безплатни погребения на ваксаните ЗОМБИТА!
184
5
 
9
 
! Отговори
Aнонимен преди 2 години
Ваксинираните никой не заразяват, имат странични ефекти от отровата, а неваксинираните са болни от настинка и грип
183
2
 
7
 
! Отговори
Роро преди 2 години
Ммм дааааа, явно няма да се спрете....заповедите продължават да пристигат от бащиците в ЕС.
182
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Неваксинираните пак са прецакани - два пъти по-заразен Омикрон от първия Омикрон ще ги мори.
181
0
 
8
 
! Отговори
Aнонимен преди 2 години
За нерващите да потърсят международната наказателна присъда на фарма мафията и демонския елит от 15.01.2022г. за престъпления срещу човечеството +геноцид+арести+забрана на ваксините
180
4
 
2
 
! Отговори
До 193 преди 2 години
Ти не прочете ли какво пише в новината - преболедувалите се заразяват по-често.
179
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Решението е пълна изолация на ваксинираните, защото в своята заблуда ,че са защитени те ходят навсякъде със сертификатите си и заразяват. Това че си ваксиниран също те прави преносител на вируса. И така сме в тоя омагьосан кръг вече толко време
178
4
 
9
 
! Отговори
Алооо преди 2 години
Айде ваксарите, прецакани сте... Крийте се по дупките, че ще измрете... Няма само вие да пропагандирате, малко и ние тъй наречените антиваксари.
177
1
 
3
 
! Отговори
До 193 преди 2 години
Имаме 3-4 милиона български граждани в чужбина, които не влизат в статистиката на България за заразени и ваксинирани. Хайде пак направи сметките, че ще ни изкараш 10-20 милиона.
176
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Народът го преболедува вече кой х 2 пъти, кой х 3 пъти. Нищо не е приключило и няма да свърши с едното боледуване.
175
3
 
3
 
! Отговори
Aнонимен преди 2 години
До 191:Точно обратното, терорист
174
2
 
3
 
! Отговори
Aнонимен преди 2 години
Ето ви и разсекретения договор с Файзер в Европейския парламент:https://m.facebook/groups/2254225231324735/permalink/4834666259947273/
173
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Може би едно от решенията е пълна изолация на неваксинираните.