Проф. Александрова: Най-добрият имунитет е след три дози

Вирусът продължава да се изменя, не бива да го подценяваме
178

"Самият факт, че вирусът произвежда варианти, които набират скорост, показва, че той продължава да се изменя. Както предупреди СЗО, не бива да го подценяваме в никакъв случай. Ние във всички случаи имаме някакъв имунитет", подчерта вирусологът проф. Радостина Александрова в "Денят ON AIR".

По думите ѝ най-добър имунитет се получава, когато хората са ваксинирани и имат три дози.

"Хората, които са ваксинирани или които са боледували и ваксинирани, във всички случаи имат една доста по-висока степен на защита срещу едно по-сериозно боледуване и хоспитализация. Да, защитата не е 100% във всички случаи. По отношение на Омикрон - има данни, че само две дози дават срещу симптоматична инфекция 9 - 13% защита. Но когато се постави трета доза, две седмици след това защитата се качва на 63 - 70%. Защитата срещу тежко боледуване е доста по-висока", обясни проф. Александрова пред Bulgaria ON AIR.

Тя добави, че Ковид-19 ще си остане с нас. Вирусологът каза още, че хората са много уморени от мерките.

"Стандартната схема за ваксиниране ще бъде с три дози. Ако трябва да си представим еволюцията на вируса, не трябва да си представяме, че върви по една линия. По-скоро трябва да си представим триизмерна система като вируса от Ухан е в центъра. Омикрон и Делта са доста раздалечени варианти. Създавайки една ваксина целенасочено срещу Омикрон, тя може да се окаже, че няма да помага срещу други варианти. Идеята е да се търсят решения, при които се атакува не една мишена на вируса, а няколко. Другият вариант е да се атакуват по-консервативни мишени", поясни проф. Александрова.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


178
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
120
1
 
0
 
! Отговори
ufca преди 2 години
Да отиде тая уфсъа да чете на сайта на здравното министерство на Англия, където се шзбустерясаха 4 пъти за 1 година да види, че - напротив - толкова бичене за толкоз кратко време СЪСИПВА ИМУННАТА СИСТЕМА. Тая уфсъа има ли конкретни данни и статистка да посочи или всичко е за едни 10 кинта на факсан балачок
119
2
 
2
 
! Отговори
А преди 2 години
Четейки коментарите неволно стигам до извода за нивото на нашия народ.Едно огромно самочувствие без покритие.Просто дъно под дъното.
118
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Три дози, какво?
117
2
 
11
 
! Отговори
Дан сан преди 2 години
На тая дипломата по вирусология сякаш и се е паднала от ТОТО-то. Всеки средно-интелигентен човек знае, че най-силната защита е естественно придобития клетъчен имунитет на нас, които отдавна сме го прекарали и никога няма да се ваксинираме!
116
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ти коя си, че да отричаш имунната система на човек? 3 ваксини трябвали, а може би 5? Дърта кобра. Не, не ми трябват ваксините ти. Имунната ми система си бачка нормално. Скрий се у мазето.
115
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Как е възможно лекар това да го каже? Тя и един учебник не е прочела. Аре поне се изкъпи, ***.
114
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гъзло, махай се, ти си вредна.
113
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тая рошла нормална ли е? Ако нямате високо кръвно, веднага почвайте да блъскате лекарства профилактично. Тая баба първа ще се изправи до стената за разстрел. Как е възможно подобно нещо?
112
0
 
4
 
! Отговори
Да Шарк преди 2 години
Умник-о, най-провалените управляващи са младите калинки.-Гърция, Македония, България, Франция, Канада, Украйна, Нова Зеландия и безброй други дето избират лъскави некадърниц-и.
111
3
 
4
 
! Отговори
4444 преди 2 години
Най добрия имунитет е след юмрука в мутрата ти и пи каене после отгоре ти. ***
110
2
 
2
 
! Отговори
11 преди 2 години
До мдаа ------ Въпрос на гледна точка е кое е простото и кое умното. Ти си въобразяваш, че си от умното, ама си от простото, само че не знаеш, щот нямаш акъл да го разбереш.
109
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тая бал докторица след 2 седмици че говори и за четвърта доза )
108
2
 
10
 
! Отговори
Ибн Ебн Ал Камил преди 2 години
Три бустера са малко! Аз бия по 3 бустера "Мъдурна" на моите камили и ханъми всяка седмица!
107
8
 
14
 
! Отговори
Shark преди 2 години
Този свят ще върви вес по зле, докато не спре да се управлява от старчоци. Преди няколко стотин години на 18 са ставали крале, водили са армии и са управлявали държави, и то много успешно. Сега 70+ управляват по всички нива. Ще ми кажете, че тогава продължителността на живота е била друга. Така е, но физиологията на човека не е друга!
106
1
 
7
 
! Отговори
ToPhD преди 2 години
https://youtu.be/Jxki-O1ok8k. Тази дама ли твърдеше, че правят опити с бременни плъхове, за да са спокойни родилките и всичко е точно след ваксинация?!?
105
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Виждам, че bgOnAir са се охарчили доста за камера с широкоъгълен панорамен обектив, за да уловят професорката в кадър.
104
1
 
9
 
! Отговори
имунитет преди 2 години
Три дози по сто грама и непрек8алявайте.
103
1
 
6
 
! Отговори
Най-голямото преди 2 години
надрусване става с три дози, но ако не са Ви достатъчни може да продължете до 11. И след което ще се извисите или ще пропаднете...Изборът си е Ваш!!!!
102
3
 
24
 
! Отговори
Док преди 2 години
Някой да обясни на изветрялата бабичка, че в Румъния, държава със сходни показатели на ваксинация и смъртност управляващите имат намерение съвсем скоро да отменят всички мерки защото файда няма.
101
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ваксината има едно голямо предимство - сигурен си от какво ще умреш.