COVID-19 не изчезва в Китай, на места има въведен локдаун

Разработката на ваксини продължава
12 сеп 2022 14:28, Петя Славова
21
COVID-19 не изчезва в Китай, на места има въведен локдаун
Снимка: БГНЕС

Пандемията от коронавирус продължава и въпреки строгите мерки, заразените в Китай са из цялата страна. През последните два-три дни носители на заразата бяха установени в университетски кампус в Пекин. Това доведе до затварянето му и в момента 150 души - преподавате и и студенти, са прехвърлени в централизирано място за карантина, това предаде за БНТ журналистът Тодор Радев от Китайската медийна група.

В момента най-строги са мерките в град Чънду - един от големите индустриални центрове. Още преди десетина дни с началото на поредната вълна на COVID-19 там практически е въведен локдаун. Хората имат право да напускат домовете си само за да направят тест или да си напазаруват хранителни и други ежедневни продукти, обясни той.
Икономическите мерки заради прилагането на ограничения за нулева заразяемост не могат да бъдат оценени в пълнота, но те са негативни. Безспорно най-засегнат от мерките в Китай е дребният бизнес, който е важна част от икономиката, подчерта Радев. Освен това ограниченията за пътуване се отразяват лошо на туризма, който за поредна година не успява да се възстанови.

Още по темата

Той допълни, че мерките в Китай не се обвързват с времеви рамки. Разработката на ваксини продължава, но няма обявена кампания за последваща ваксинация. Хората приемат като необходимост наложените мерки

Тодор Радев акцентира, че Китай продължава да бъде основен индустриален център. По думите му зависимостта от Китай на западните държави е политическа мярка, която ще бъде прокарвана през следващите години, особено предвид геополитическите разделения в света. Едва ли обаче в скоро време Китай ще може да бъде заменен. Дори и в сегашната ситуация Китай продължава да поддържа много добри търговски отношения с целия свят, включително и със САЩ, с които имат "сериозни търкания около Тайван", отбеляза той.

Тодор Радев коментира и събитията, свързани със смъртта на кралица Елизабет Втора. Той посочи, че "кралица Елизабет Втора беше част от магията, от колорита, от екзотиката на Европа за китайците и е нормално смъртта ѝ да предизвика голям отзвук". Новината за кончината на кралицата е била най-търсената, най-четената и най-коментираната в китайския интернет.

Що се отнася до новия британски премиер Лиз Тръс, която е известна със своите антикитайски позиции по времето, когато беше външен министър, позицията на Китай е, че вратата за преговори трябва да стои винаги отворена.
Освен това Китай в момента продължава да се държи сдържано по отношение на действията на Съединените щати към Тайван, каза още той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Че кой е очаквал да "изчезне"? Коронавируси има от столетия, сигурно и хилядолетия, и ще има и занапред. Само дето човешкият ск апан матрял реши да направи от това бизнес и политика.
15
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Честито на печелившите!
14
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не ви ли е срам,Влад Еди какъв си?!"Сухите съчки"?!Зет ми си отиде само на 43години,а синът му изкара почти месец в детското отделение и се оправи понеже беше на кислород,който все още се намираше!Тази зима кислород няма да има!Поне не за всеки!Здраве ви желая и внимавайте!Да не ви застигне непоправимото.
13
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Немало такъв дзвер,викате.*** то лекари умреха,млади хора!Я си спазвам мерките,ваксиниран съм и ми е леко!Всеки сам да си решава.Маските не решават проблема,да се не лъжем!Тестовете са бошлаф работа!За пари.Пълен локдаун за 20дена и ще станат нещата у нас.В Китай незнам какво праят,то там ядат какво ли не!
12
4
 
11
 
! Отговори
VladTepes преди 1 година
Всички други вече разбраха, че вирусът трябва да мине няколко пъти през цялото население за да се атенюира по естествен път до безобиден. България се справя отлично - сухите съчки изгоряха, изгради се висококачествен естествен имунитет и вече няма да има сериозни проблеми.
11
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Разработката на ваксини продължава" защото текущите са Безопасни И Ефективни, или има някаква друга причина, която прЕститутките забравят да споменат?
10
5
 
6
 
! Отговори
Защо преди 1 година
Обикновено когато огън не загасва нещо или някой го подхранва.
9
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
нормално нали вируса е вграден във ваксината .Все едно с бензин да гасиш пожар
8
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
*** е безстрашен!Всемогъщ,всезнаещ и не му пука за Ковид!Само държи да не го ваксинират(чипират) и ако се разболее да му осигурят линейка,да го лекуват експерти,безплатно!Толкоз!
7
3
 
11
 
! Отговори
Майна преди 1 година
БГ НАРОД ПРОВЕДЕ НАЙ- ВЯРНАТА И ЕФЕКТИВНА СТРАТЕГИЯ ЗА КОВИД. ПОКЛОН, НАРОДЕ!
6
3
 
9
 
! Отговори
До 3 преди 1 година
ТОЧНО ТАКА. КОВИД НЕ МОЖЕ ДА ИЗЧЕЗНЕ ДАЖЕ И ДА ИСКА!
5
4
 
12
 
! Отговори
Обективно преди 1 година
НЕ ИЗЧЕЗВА ТАМ, ЗАЩОТО НЕ ГО ПРЕБОЛЕДУВАХА, А ГИ ВАКСИНИРАХА. АЗ ГО КАРАХ НА 63 Г БЕЗ ВАКСА, ВТОРИ И ТРЕТИ ПЪТ СЪВСЕМ ЛЕКО! НЕ МИ Е ПРОБЛЕМ ВЕЧЕ.
4
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А относно подхода на Китайската Народна Република, това е още едно потвърждание че тия тама са диваци и като чуя някой да ми обяснява как жълтурите щели да завладеят света и да изпреварят Запада ми става много смешно и жалко за говорещият.
3
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Както докторята така джумрналята говорят неземни глупости. Чакат Ковид да изчезне....о-ли-лиййй. Това е все едно да чакаш Годо на някой кръстопът. Ковид НИКОГА няма да изчезне или поне не докато има човеци. Просто всеки трябва да го преболедува дпо няколко пъти (мнооого пъти) за да спрем да го усещаме. Толкова по темата.
2
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тия имат тотално сбъркана стратегия да си трошат тиквите.
1
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
какво е ковид