Запознайте се с най-странния кмет в света

Кметът на исландската столица Рейкявик не спира с щурите си идеи
8 дек 2012 15:02,
119

Снимка: Facebook
  Йон Гнар е висок, рус мъж, който носи дънки и омачкани тениски. Той е 45-годишният кмет на най-големия град в Исландия – Рейкявик. Това е и най-северната столица в света и център на икономическите и правителствени дейности на страната. Рейкявик му дава 7 хиляди евро заплата на месец и лъскава служебна кола.

Той никога не е ходил в университет, бил е изключван от училище, работил е като таксиметров шофьор, работил е в психиатрично заведение, а като дете откриват, че е с умствена изостаналост. Бил е подложен на лечение в психиатрична клиника между 5 и 7-годишна възраст. Пише собствената си автобиогарфия толкова измислено и скандално, че издателите първоначално отказали да я публикуват. Книгата се казва „Индианците“, защото просто мразил каубоите като дете.

Той е бил и пънк рокер. Преди време е изглеждал точно като такъв, но сега държи косата си прилежно сресана на една страна.

Това са само част от нещата, които правят Йон Гнар най-странния, най-колоритния, а защо не и най-добрия кмет в света.

Той основава партия на име „Най-добрата партия“

През 2009 г. съвсем на шега Йон Гнар основава партията с други хора, които нямат и грам идея от политика. „Най-добрата партия“ се самообявява за сатирична политическа партия, която се шегува и представлява пародия на исландските политици. Учудващо шест месеца по-късно печели местните избори в столицата.

Още в самото начало партията признава, че няма намерение да изпълни нито едно от обещанията си, дадени по време на предизборната кампания. Такива обещания били примерно безплатни хавлии в обществени басейни, полярна мечка в зоопарка и парламент без наркотици до 2020 година. Те твърдят, че всички останали партии са тайно корумпирани, затова „Най-добрата партия“ ще бъде първата открито корумпирана.

На 29 май 2010 година партията печели най-много места в Градския съвет на Рейкявик – 6 от 15. Той получава доверието на 34,7% от избирателите в столицата, припомня германското списание "Der Spiegel". Управляващата дотогава „Независима партия“ останала на второ място.

Така Йон Гнар се превръща в четвъртия пореден кмет на столицата в рамките на само 4 години. Неочакваната победа се разглежда от мнозина като ответна реакция на финансовата криза, покосила страната.

В първата си реч като кмет Гнар се опитва да успокои останалите 65,3%, като им казва: “Никой не трябва да се страхува от „Най-добрата партия“, защото това е най-добрата партия. Ако не беше, щеше да се казва „Най-лошата партия“, а пък ние никога не бихме работили с такава. “

Йон Гнар има дислексия, той е пънк рокер, комедиант, актьор, режисьор

Той страда от дислексия и синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност. Участвал е в многобройни дискусии на тема дефицит на вниманието и пише статии за този синдром.

Наричат го Джони Пънк и е изпълнявал парчета за пънк бандата „Дрипинг ноусис“. Като тийнейджър Йон бил познат като „Йонси Пънк“.

Преди да стане кмет, Гнар е бил известен актьор и комедиант. Участвал е в радио предавания, няколко сезона в телевизионно комедийно шоу. Има и автобиографичен филм със заглавие „Бях скапаняк“.

Освен това е бил сценарист, продуцент и актьор едновременно в късометражния филм „The Man on the Back”. Участвал е и в многобройни рекламни клипове.

Освен това се възприема и за джедай заради многобройните снимки в типично облекло.

Той е луд фен на сериала по HBO - “The Wire”

След като бил избран за кмет, заявил, че неговата партия няма да влиза в коалиция с нито една друга партия, ако членовете й не са фенове на сериала.

Той обича да публикува шантави неща в официалната си Facebook страница и облича  рокли, перуки и си слага много грим в чест и подкрепа на традиционниея гей парад в столицата.

Кметът умее да подбира старателно думите си – относно протеста на хиляди французи срещу узаконяването на брака между гейове, който се състоя през ноември,  Гнар пише във Facebook: „Те не се страхуват. Те просто са една група от задници.“

По време на гей парада тази година кметът на Рейкявик се разходи без притеснение из града, облечен като пънкарките от Pussy Riot.  С рокля и маска на главата,  качен върху товарен автомобил с надпис "Свобода за Pussy Riot" той подкрепи руските пънкарки, обвинени в хулиганство, мотивирано от религиозна ненавист. На предницата на автомобила бе залепен голям плакат с текст "Gayor" (gay + mayor, или гей + кмет).

Всъщност след избора му за кмет, първият акт, който предприема, е да въведе така наречения „Ден за поздрав“. На 1-ви септември жителите на Рейкявик са длъжни да се поздравяват помежду, колкото се може по-весело и сърдечно.

Кариерата на Гнар не се основава на традиционни правила. През 2011 година исландска социологическа агенция пита жителите на Рейкявик за доверието им в политиката. Наричат Гнар „най-честния политик“ в страната, „с най-много чар“ и „най-земен“. В проучването се установява, че той е с 10 процента по-обичан от самия министър-председател.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


119
Още по темата: кметИсландия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не знам къде спят социолозите и защо до сега не са направили анализ на обществото, на базата на коментарите, които са най-разпространени в публичните форуми. Набива се на очи че човекът, който най-държи да му се чуе мнението е вечно недоволен и винаги са му виновни другите, най-вече различните (гейове, евреи, друговерци). Заключение: българинът смята че всичко по-далеч от носа му е противно и още повече, е отговорно за личното му нещастие. Духът на Бай *** завинаги се е вселил в България!
83
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не знам къде спят социолозите и защо до сега не са направили анализ на обществото, на базата на коментарите, които са най-разпространени в публичните форуми. Набива се на очи че човекът, който най-държи да му се чуе мнението е вечно недоволен и винаги са му виновни другите, най-вече различните (гейове, евреи, друговерци). Заключение: българинът смята че всичко по-далеч от носа му е противно и още повече, е отговорно за личното му нещастие. Духът на Бай *** завинаги се е вселил в България!
82
2
 
1
 
! Отговори
:) преди 11 години
и тоя гейко има роза в ръката. същия социалист, ще ги баламосва докато си върти далаверките. хляб и зрелища, ако хляба става по-малко, се набляга на шаренкото.
81
1
 
6
 
! Отговори
Хм преди 11 години
Светльо Витков има шанс... ако имахме акъл и топки като исландците...
80
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ами пробвай пак,искам да прочета какво си написал,Маркчо!!
79
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не вярвам във сухата вода и студения огън. Не говоря небивалици. Колкото и да не ти се вярва,говоря причинно-следствено и не търся под вола теле. Казвам нещата каквито са. Има разлика между несъстоятелността на половото деление и сексуалната ориентаия и тгези глупости
78
1
 
2
 
! Отговори
CF преди 11 години
CRAZY ***!!
77
1
 
1
 
! Отговори
до 101 преди 11 години
Очаквам следващите ти постинги на тема: Сухата вода, вледеняващия огън, симбиозата между вълкът и агнето. Успех!!! И по между другото - в началото беше мисълта.
76
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да се върнем на въпроса за детската градина. Обзалагам се че децата там са много по-добре от тези в Русия дето се самоубиват или още повече тези в България,обръгнали на бедност и мизерия. Кои сме ние да казваме на скандинавието как да живее,първо да се погледнем ние що за *** сме и после да се месим на това свещено,бленувано и направо сакрално понятие "скандинавски модел". Северняците били глупави,защото не са ограничени като нас и най-вече защото не са комунисти!!! Да пикая на България!
75
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да не си на 6? Ако не,то в умствено отношение ти декламирам че си.
74
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Май съвсем се оплете,последният ти пост е лишен от всякаква логика...Кога съм казвал ,че вярвам че " в началото бе словото"...Напротив! Словото е заблуждаващ конструкт,което опитвам да докажа. Ай довиждане,не мога да споря с повърхностни индивиди.
73
3
 
0
 
! Отговори
до 96 преди 11 години
А ти си тотално безмозъчен,ограничен индивид!!! Самонадеян невежа!!! Според теб е глупост всичко ,което не разбираш и което противоречи на престарите установени схващания!!! Добре ,несбъркан, вярвай си! Но аз ти казвам колко си ограничен и жалък,пълен с предразсъдъци,с мъртво съзнание! Отказваш да мислиш,просто караш по инерцията на миналото и съзнателно си верваш!!! За да си умен,трябва да признаеш на първо време колко несъстоятелен си, с две думи,че нищо не знаеш! Както е казал и Сократ!
72
2
 
1
 
! Отговори
до 96 преди 11 години
Ами да,най-лесно е да наречеш някой ,който се опитва да гледа на нещата по-задълбочено ,за сбъркан! Товаа пк потвърждава теорията ми за гресивността на невежеството!Лесно е когато не разбираш нещо,да го окачествяваш като глупост! Просто защото се чувстваш несигурен и те е страх да започнеш да мислиш и по призумция решаваш да се освободиш като категоризираш това за "глупост"
71
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
От тук следва и пълната несъстоятелност на вярващите. Според мен религията е върха на простотията и на предразсъдъците,тя е една клетка за живия ум и ограничава всякакъв опит за разсъждение и дискусия. Но консерватизмът и национализмът в някаква степен са своего рода религия,останка от миналото,мъртва идеология!!! Идеология лишена от аргументи, и това с помоща на новите реалности, предоставени ни от опита на деконструкцията. Деконструкцията прави пълна дисекция на текста и обществото и разкрива колко повърхностни са всички стари модели на мислене,с които *** като националистите се опитват да си служат и до днес. Това наричам аз демагогия! Не приказките на тези *** са състоятелни за малък кръг от невежи и безмозъчни маймуни,въздух под налягане,неграмотни хора,без философски опит,но със голяма "сила" да убеждават във вътрешно противоречивите си и остарели идеи,но пак повтарям ,тази сила е въздух под налягане. С две думи,невежеството е много агресивно нещо! Самонадеяно и агресивно! Само не осъзнава колко е безсмислено,но опитва да се налага със всички сили!
70
3
 
1
 
! Отговори
до Марк преди 11 години
Приказвай си колкото си щеш за диктатури,нов световен ред, ****ера..и и прочие... Това демонстрира само колко ограничен и жалък в хуманитарно отношение индивид си,бих казал един инвалид в умствено отношение,който се осланя на миналото и на познатото. Колкото и да се пънеш да защитаваш остарели ценности и предразсъдъци и колкото и да използваш просташки думи като "****ераска диктатура ",демонстриращи единствено невежеството ти и ограничеността ти,няма да съживиш тази отживяла демагогия!!!!
69
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ще ми дефинираш ли кое прави една професия по-мъжка от друга? Нормите,старите ценности и конструкции са напълно несъстоятелни,те нямат истинска опора в действителността. Четете постмодернизъм,най-вече теория на деконструкцията!! Какво е деконструкция: Деконструкция е опит за осмиване и разкриване несъстоятелността на понятия,термини,модели и конструкции! Как става това? Според деконструктивистите всичко с което си служим - нашите мисли и допущания, са текст. Деконструкцията атакува мощно илюзорнато присъствие на текста,като посочва ,че определени понятия /както в случая:мъж,жена,хетеро,хомо/ са просто текст,просто думи,които не обозначават неприкосновена,чиста реалност,ами са винаги условни. В този дух на мислене следва,че разделението между половете е невежество и предубеденост! Защото за да определяме кое е по-мъжко и по-женско си служим със думи ,или понятия,а както казахме ,те са разтегливи и условни! Обосновката на консерваторите и на тези против хомосексуалността и толерантността е куха и изпразнена от историческо съдържание,просто защото е остаряла и не взема в предвид ,че се оплита като пиле в калчища във заучени думи и понятия,които нямат опора в действителността - деконструкцията и постструктурализмът го доказват!!!!
68
0
 
0
 
! Отговори
софиянката веселина преди 11 години
е,този господин вече може и да оправи у нас нещата ....
67
3
 
2
 
! Отговори
до Марк преди 11 години
Ти приятелю си една останка от миналото,както и всички подобни на теб консерваторчета!!! Да, ролята на мъжа и на жената и въобще половото разделение на обществото и професиите са отживелица. Тези понятия са напълно изпразнени от съдържание и състоятелност,защото времето е друго и не може да стоим в патриархата. Това са стереотипи, заучени наизуст парадигми и предразсъдъци. С други думи невежество и крайна остарялост. Ние живеем в постмодерна ера и промяната във парадигмите,стойноститe и конструктите ще става със,или без вас...Останалото би било връщане назад,затваряне на очите за новите реалности,бягане от новото и придържане към остарели и вече несъстоятелни,деконструирани във времето стойности,същности,съдържания и присъствия,както казва Дерида!!!
66
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Или ако не може,поне си признава че не може да ги реши,за разлика от опонентите,които обещават ама...Тук май търсите под вола теле и преливате от пусто в празно,блуждаете безсмислено...
65
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ами вероятно решава,щом е избран!!!