Донорите на сперма да не бъдат анонимни, искат в Япония

Какво става, когато разбереш, че "татко" не е биологичният ти баща
Обновена: 3 яну 2013 19:07 | 3 яну 2013 19:07,
20
Донорите на сперма да не бъдат анонимни, искат в Япония
Снимка: архив, Reuters

Хидеаки Като открива истинската си идентичност съвсем случайно. По време на медицинското си обучение преди около десетилетие сега 39-годишният японски лекар е правил кръвни изследвания на членове от семейството и стигнал до шокиращ резултат: баща му всъщност не е биологичният му баща.

Подозирайки извънбрачна афера, лекарят пита майка си къде е истината. Оказва се, че неговият билогичен баща всъщност е анонимен донор на сперма, а родителите на Хидеаки просто са скрили от него този факт, пише английският сайт The Raw Story.

„Сякаш половината от мен се срина. Запитах се дали спомените за усмихнатите лица на моето семейство през детството ми са просто фалш?“, казва той.

Желанието на д-р Като да разбере малко повече за истинския си баща било възпрепятствано от разстроените му родители и липсата на закон в Япония, който да осигури достъп до детайли около генетичното му родство.

Това е предизвикателство за хиляди японци, които са продукт на анонимен донор на сперма или яйцеклетки.

Много хора страдат от криза на идентичността, когато научат за своето минало. Чудят се дали имат братя или сестри, или пък се страхуват от несъзнателно обвързване с  близък роднина.

Подобни опасения са накарали много деца – продукт на донори – да се обявят срещу тази практика. Сред тях е и 33-годишна редакторка в голяма издателска компания в Токио. Преди около десет години жената не успяла да завърши университет заради травмата, която получила при информацията, че нейният баща няма биологична връзка с нея.

„Защо осиновяването не е достатъчно?! За мен тази технология е просто начин да се преструваш, че имаш нормално семейство и да скриеш безплодието си в общество, където натискът да се ожениш и да имаш деца е все още много голям“, казва тя.

„Не искам деца от донорски яйцеклетки или сперматозоиди да страдат от психическия тормоз, който аз изживях“, допълва редакторката.

И тя не е сама в борбата си за промени в законодателството. 

Канадката Оливия Пратен заведе съдебно дело, за да научи своята генетична самоличност и през 2011 година Върховният съд постанови всички деца на донори в Канада да имат достъп до идентичността на биологичните си родители.

През 2005 година във Великобритания законът също се променя, така че всички деца да имат достъп до идентичността на своите кръвни родители.

На други места, включително и в Япония, все още има неяснота покрай тези закони. Правила за лекарите, които извършват процедурите, също не са конкретизирани.

„Много по-сложна система и не толкова рентабилна, но правата и нуждите на донорските деца трябва да са от първостепенно значение“, казва Оливия Пратен и допълва: „Съчувствам на хората, които страдат от безплодие, но желанието на хората да имат генетично наследство трябва да бъде уважавано.“

Мари Саймура, професор в университета в Тецукаяма, е сред тези, които поддържат искането да се установи закон за идентичността на донорите.

„Япония трябва да се откаже от тази технология, ако няма закон, който да задължава донорите да разкриват самоличността си“, категорична е тя.

А за д-р Като неговите корени остават мистерия.

„Никога няма да спра да мисля за биологичния си баща. Винаги нося списък с потенциални донори, което е нещо като талисман за мен“, споделя той.

„И все пак аз си имам баща. Не искам билогичният ми баща да става мой "татко". Аз си имам такъв. Просто искам да разбера произхода си“, допълва д-р Хидеаки Тато.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още по темата: доноряйцеклетки
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
17
 
! Отговори
СПЕЦНАЗ преди 11 години
Не виждам какъв е проблема? Загорели мъже колкото щеш. Просто самотната жена си намира един, любят се, той си изпразва семето в нея и готово. Хем приятно за двамата,хем работата сигурна хем напълно безплатно.Ако има Пловдивчанки (или с възможност да дойдат до Пловдив) няма да е проблем да бъдат оплодени от мен. Напълно безплатно. Ако има кандидатки да пишат на dimitardimitrov***rocketmail и ще доуточним подробностите.
15
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 16 - за съжаление, истина е!
14
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Този въпрос се повдига в едно доста зряло и развито социално общество като Япония. А какво остава за корумпираната България. От позната педиатърка съм чувала, че много двойки живеят със заблудата, че отглеждат собственото си дете заченато ин-витро, а често то е нито от нея, нито от него. Оказва се че примерно, че яйцеклетките са неподходящи, сперматозоидите неподвижни и уж спестяват на двойката травматичните повторни процедури, но все пак хич не е етично.
13
0
 
18
 
! Отговори
Тирирам преди 11 години
анонимността на донора е свързана и с един друг проблем: тоталната липса на избор или нещо доближаващо се до т.н. естествен подбор. Доколкото знам донорите се тестват за генетични аномалии, но има множество заболявания - психически и физически, които не богат да бъдат предположени. Никой не може да гарантира, че донора не е убиец с фамилна история в "бизнеса"
12
0
 
20
 
! Отговори
имигрант преди 11 години
До: номер 12"В старото минало се е знаело, кой е истинския баща и всячески са забранявали, пречели на геннородствени деца да се женят. "Е да, ама първо вече не сме в старото минало. Тогава не е имало ин витро технологии.Второ - точно затова възниква необходимостта донорите да не бъдат анонимни.Защото един донор може да стане биологичен баща на няколко деца от различни семейства.И трето, дори сега не се разрешава брак между близки роднини. Църквата вече не играе роля както в миналото.
11
1
 
20
 
! Отговори
имигрант преди 11 години
До: номер 1Не може "да са изхвърлен сперматозоид в тоалетна чиния" - просто няма начин!Или с други думи, шансът да забременееш от сперматозоид в тоалетната чиния е равен на шанса с помощта на делтапланер да литнеш и да кацнеш на Луната!
10
3
 
19
 
! Отговори
Опасна работа преди 11 години
Донорството може да е необходимост, но е много опасно за поколенията, особенно в малка държава като нашата. Понякога Провидението събира брат и сестра, братовчеди и те създават поколение, което ще бъде психически или физиологично увредено. В това отношение, Църквата е много права. В старото минало се е знаело, кой е истинския баща и всячески са забранявали, пречели на геннородствени деца да се женят. Може би затова в България е нараснал броя на психически неуравновесено поколение. Замислете се.
9
3
 
26
 
! Отговори
Още един... преди 11 години
Истинските родители са тези, които са отгледали детето, независимо дали е тяхно, осиновено, заченато от донор или каквото и друго да било. Не разбирам хора, които тръгват да търсят някакъв човек, който по една или друга причина ги е зарязал и повече никога не се е заинтересувал за тях!
8
1
 
31
 
! Отговори
Баща преди 11 години
Честно, не мога да разбера кое е това нещо, което може да те накара да тръгнеш да търсиш някакъв неизвестен човек, само защото ти е бил биологичен баща?!? Това е човека, който по някаква причина просто е дал спермата си на някой друг. А в същото време дълбоко нараняваш хората, които дълги години са те гледали, радвали са ти се, бдяли са над теб, и са дали всичко от себе си, за да бъдеш това, което си в момента! Независимо дали си заченат изкуствено, осиновен си или каквото и друго да било...
7
0
 
25
 
! Отговори
До Nobody преди 11 години
Човекът е изпитал това, с което се сблъсква всяко осиновено дете, което е разбрало истината. Няма осиновени, които да не си задават въпроса "кой съм, от къде съм". Не всички тръгват да търсят биологичните си родители, но цял живот страдат, че не знаят произхода си. ФАКТ.Така че това с донорството на яйцеклетки и *** е наистина проблем, но за децата,а не за техните родители/осиновители. За децата и последствията върху тях никой не мисли при една такава ин-витро процедура.
6
0
 
18
 
! Отговори
mario.fu.90 преди 11 години
До донорА пък моите на пода
5
2
 
23
 
! Отговори
Nobody преди 11 години
Имаше един виц - "Абе, другарко, да ви имам проблемите..."Половината от него се била сринала и сега не знае дали е той или тя. Сестра ти роди, ама не знаем какво е детето, затова не можем да ти кажем дали си станал чичо или стринка.*** простотиите, а някои цял живот мечтаят за дете....
4
10
 
19
 
! Отговори
rainbou1 преди 11 години
Аз съм много против такива практики за анонимен донор.От една страна от това се възползват сами жени - извинявайте, ама това никой мъж да не разпознае в една жена съпругата и майката на децата си означава немалко.От друга страна се възползват семейства със стерилитет на мъжа. Тук по-съм склонен на компромиси.Да не говорим, че това което се прави, е незаконно - значи аз съм дал *** преди 10 години с гаранция за анонимност, и сега след 10 години решават да разкрият кой съм аз ?!?!?!
3
4
 
45
 
! Отговори
:D преди 11 години
Значи, ако стана донор на *** в държава с такъв закон, може по няколко пъти в годината да ми тропат на вратата , недоволни от родителите си дечица и да ми викат: ''тате, вземи ме ?!
2
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До АнонименПрочети "Стъклени съдби" на една бг авторка (не се сещам за името й) и ще разбереш защо!
1
10
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А защо просто не се радват на живота,който са им дали?Можело е да са изхвърлен сперматозоид в тоалетна чиния!

Спонсорирани публикации