Болен съм от мързел. Ще ида на лекар!

Най-засегнати са младите, всичко им се поднася наготово
26 яну 2013 09:34,
183
Болен съм от мързел. Ще ида на лекар!
Снимка: архив, Getty Images/Guliver Photos

„Мързелът не мори, а мъчи“, гласи стара българска поговорка.

Мързелът е липса на стимул, на воля и желание. Мързелът е демотивация и леност. Мързеливият човек рядко се захваща с дадена дейност, просто защото не вижда смисъл да прави каквото и да било. Резултат от физическа или психическа преумора.

"Той трябва да се лекува така, както всяко друго заболяване. Ако не се вземат мерки навреме, мързелът може да се превърне в хронично състояние, което да доведе до редица вреди в живота на едно човешко същество", убедена е д-р Ценка Местанска.

Тя е открила нов метод за лекуване на ленивото състояние с така наречената и сравнително нова за България Техника за емоционалната свобода.

Болен съм от мързел. Ще ида на лекар.

Д-р Ценка Местанка е дипломиран психолог. Завършила е поредица от обучения във Великобритания и САЩ в областта на Техниката за емоционална свобода.

Тя е единственият специалист в България, който е усвоил най-новия метод от психо-енергийната медицина, наречен Biofeedback. Той се прилага срещу редица фобии, депресивни състояния, неврози, любовни мъки и дори в полза на отслабването.

Работила е в Германия и Лондон, а от 4 години провежда семинари и уъркошопове в България.

Известни личности като Цветелина Бориславова, Мария Сапунджиева, Марта Вачкова, Катето Евро и фолкпевицата Малина ползват услугите й.

От известно време насам д-р Местанска се занимава и с лечение на мързела, прилагайки метода ТЕС.

Какво е ТЕС и как лекува мързела?

Техниката за емоционална свобода е създадена от американския инженер Гари Крей през 90-те години. Тя е вид алтернативна медицина, основана на консултативна намеса, акупунктура и терапия на енергийните и мисловни полета.

На Запад хиляди хора, които са в състояния на тревога, стрес, физическа болка, фобия, безсъница, зависимости и натрапчиви мисли, посещават терапевт по ТЕС.

По време на една терапевтична процедура пациентът се фокусира върху проблема си, докато се почукват леко неговите така наречени „крайни точки на енергийни меридиани на тялото“.

Или както д-р Местанска го нарича: „Това е емоционална акупунктура“, тъй като не се ползват игли, а само пръсти.
Според многобройни книги по темата ТЕС води до бързи положителни резултати.

И въпреки че техниката е малко позната в България, в последните няколко години се забелязва по-интензивна посещаемост на семинари, които предлагат лечение с алтернативната техника. 

„Идват хора на по 50-60 години, които десетилетия наред са били в тежка емоционална дупка. Идват вече в тежко положение, просто защото българинът все още не е свикнал, че тези прости неща и техники всъщност помагат много. Впечатленията ми са, че през последните няколко години хората се интересуват от този начин на терапия. Идват и хора, които са здрави физически, но искат в бъдеще да бъдат по-мотивирани, да имат по-добри взаимоотношения с останалите“, казва д-р Местанска.

По нейни наблюдения около 90 процента от пациентите й са жени и 10 процента – мъже. Няма възрастова граница – посещават я както 20-годишни, така и 60-годишни.

Кой страда от мързел?

„Седемдесет процента от пациентите ми, които идват с оплаквания от мързел, са момичета и 30 процента са момчета. Момичета и момчета, не говоря за възрастни хора. Тъжно е, но предимно младите хора страдат от това“ - такива са наблюденията на психолога.

Болен съм от мързел. Ще ида на лекар!
Д-р Местанска по време на уъркшоп Снимка: личен архив
Според нея мързелът е състояние на мисълта и не трябва да се бърка с депресия. Мързелът е прекомерно спане, нежелание за срещи с приятели, липса на стимул за планиране на следващия ден. Мързелът е състояние на пълна апатия.

Най-страшното е, че много от хората „се награждават с мързел“.

„Работили са през седмицата и дори да не се чувстват много изморени, те си подаряват мързел, в неделя например. Казват си: днес цял ден ще си подпирам дивана и ще лежа по пижама. А ТЕС те учи да оползотвориш всяка секунда“, казва д-р Местанска и допълва, че продължителното състояние на мързел води до редица заболявания на тънкото черво, до запек, колити, ентероколити.

По думите й тийнейджърите в България масово са мързеливи.

„Проблемът се корени в това, че младите хора са в тежка ситуация с България – те са неразбрани, потиснати. Попадат в порочен кръг, в който не могат да открият баланса си. И изведнъж започват да търсят най-лесния начин. Демотивация, липса на дисциплина – и мързелът е съвсем нормалното следствие“, убедена е д-р Местанска.

Друга причина за появата на мързел при младите е, че техните родители са им осигурили всичко. Тогава идва въпросът: „А защо трябва да се трудя?“.

Мисълта, че някой друг се грижи за теб материално, успокоява организма и мисловната дейност и така се стига до пълна демотивация.

„Българите сме мързелива нация. Децата ни от малки се учат на вредни навици – те нямат отговорност към нищо, научени, че всичко им е наготово. Дори багажа не са научени да си носят сами, не си мият чиниите. А трябва да се научат на взаимност – родители и деца. Но тук вина във имат и родителите“, категорична е тя.

Няма хапче, което да ви помогне от утре да работите повече.

Първо, страдащият от мързел трябва да каже пред себе си, че е мързелив. Срамуват се да си го признаят.

„Веднъж признаят ли си, лечението става по-лесно. След това трябва да се открие откъде идва мързелът. Често потиснатият гняв е първопричината, но разбира се, при всеки е индивидуално“, казва д-р Местанска.

При нея мързелът се лекува с мотивация. 

„Използването на акупунктурни точки в метода заедно с енергията на словото води до конфронтиране на лявото и дясното полукълбо и се действа директно на подсъзнателно ниво – много е близко до транса, до хипнозата. Резултатът е повишаване на енергийните вибрации, а оттам и поява на мотивация“, обяснява метода д-р Местанска.

Сред нейните пациенти с оплаквания от мързел са били не само тийнейджъри, а и 10-12 годишни деца.

Оказва се, че всичко се корени в народопсихологията на българина. Неслучайно има стотици поговорки на тема "мързел" и още толкова шопски вицове за мързеливеца.

Познат ни е изразът „Безделието е майка на всички злини” и често се смеем на известния минидиалог между двама шопи: „Вуте, оти копаш седнал? - Оти опитах легнал, ама не мое.”

През изминалата година неколкократно чухме и коментара „Няма криза – има мързел“.

Но сякаш най-тъжна е констатацията на д-р Местанска - най-мързеливи са тези, които сега трябва да кипят от енергия и идеи, а след години да градят държавата ни.

Да му мисли България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


183
Още по темата: мързелтерапия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
113
0
 
0
 
! Отговори
Иво Игнатов преди 1 година
С техника за емоционална свобода могат да бъдат постигнати уникални лични резултати, стига човек да практикува редовно техниката.
112
0
 
2
 
! Отговори
от бедната провинция преди 4 години
До ninoТочно. Каква мотивация ще имаш при заплата 600 лв на 5 дневна седмица по 9 часа. Парите не ти стигат само за храна и сметки. Как да имаш мотивация при това ниско заплащане. Мотивация е да се емигрира в чужбина и там да се работи щом ще се работи.
111
0
 
3
 
! Отговори
nino преди 5 години
заплатата е мотивацията която лекува мързела
110
1
 
1
 
! Отговори
z преди 8 години
До ПрочетеноTi,nikoga nqma da si dobre.
109
1
 
3
 
! Отговори
АВРЕЛИАН преди 10 години
нямаме казарма-имаме армия льохмани
108
6
 
11
 
! Отговори
Човекът Долар преди 11 години
Аз работя на Wall Street и се мотивирам от това да раздавам мощни финансови шамари на световните капиталови пазари, след което да обладавам стройни жени и да ходя на Кайманите и Свети Бартоломей.Sent from my iOffice
107
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
орбата с мързела е решена фундаментално зад океана. За да учиш в университета вземаш голям заем и след това си търсиш работа по специалността като луд. След това правиш борчове за жилище, коли и дрехи. Никой от шефовете ти не те кара да работиш повече но ти се заемаш с все по-големи проекти за да не бъдеш от следващата вълна на съкратените. Другият вариант е общинските жилища за бедни и никакъв шанс за нормално семейство.
106
1
 
16
 
! Отговори
Валя преди 11 години
В магазина се засичам с познато 12-годишно момченце, не е българче, но живее тук."Добър ден, госпожо"- поздравява, аз го гледам как плаща, взема ресто и си тръгва с по един тежък сак във всяка ръка и се чудя какво не е наред. Изведнъж се сещам: не е наред това, че от години не съм виждала дете да пазарува за семейни нужди, един хляб да купи. Нито да изхвърля ***.И куп други домашни дейности някога бяха задължение на децата. Сега баби, дядовци, родители усилено слугуват. Интересно докога.
105
8
 
16
 
! Отговори
Ганю Балкански преди 11 години
Сичко разбрах - че ода да си платя 100 кинта да ме потупа по топките, че да ме излекува от мързела и да ми оправи живота???Само магаре може да повярва на такава уйдурма, човек ако и да е будала, пак че се усети.Ама тъй си върви светът, докато има шарани, ще има и рибари.
104
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Всичко това се знае отдавна.Баба ми ги говореше тия неща още преди 15г. Така че тази госпожа не казва нищо ново.Тази статив е просто реклама на госпожата.
103
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Псиоложкътъ не споменува ено нещо - разликата между мързелив и мотивиран българин в безизходицата в която се намираме в момента.Начи мързеливия вика "нищо няма да правя"Амбицирания обикаля цел ден и вика "кво да правя"Резултата е един и същ - нищо.
102
0
 
35
 
! Отговори
Прочетено преди 11 години
500 години бяхме машала,20 години зеер гут,50 години очен харашо,20 години сме вече ОК,кога ще сме ДОБРЕ,не знам!!!
101
2
 
12
 
! Отговори
Цвети преди 11 години
Най-после да прочета някоя смислена статия...За жалост рабрах,че и аз съм болна от това и си го признавам..ама не виждам спасение.Работех по 18-20 часа на ден,без почивка и малко сън-3 години и то денонощно,но в момента в който си взех почивка уж да си почина....и зациклих...Мързела е страшен....направо неизлечим.От активен си ставаш направо пасивен....не в онзи смисъл де....
100
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Може и мързел да се нарече,но в провинцията половината магазини не работят,защото хората имат висоооока покупателна спосабност,но ги мързи да купуват.А когато заминат на Запад хич не ги мързи...Затова като завършат там и се завърнат тук с надежда,че и като им предложат ,,високоплатена'' работа за 500 -1000 лева и бързат да хванат обратно първия терминал. Такива,мързеливи работи.
99
6
 
12
 
! Отговори
Just do it преди 11 години
Хора вие сериозно ли? Какво общо имат парите с мързела? В ДЕЙСТВИЕТО е истината. Нито само позитивно мислене, нито пари ще ви оправят. И не се заблуждавайтe, че само в БГ е така.
98
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ПЪЛНИ ГЛУПОСТИ + реклама на ТЕС, че да се заинтересуваме и да си купим и някоя *** книга по въпроса. В поне 90 % от случаите не е мързел, а липса на парична мотивация. Същите тези набедени за мързеливи младежи отиват в чужбина и на 2-я работен ден вече бачкат като японски багерчета. Мързеливата младеж не я спират ограниченията за работа и негативното (в началото) отношение на чужденците. Когато му се плаща за всеки час без уговорки, всеки работи съвестно. Но това в България не се случва.
97
4
 
8
 
! Отговори
до 155 преди 11 години
Много търсят работа ,в която не се работи нищо.По възможност лентяйството да се заплаща.А времето за почивки да е по-дълго от това на работа.Разбира се има и младежи ,които са сериозни и амбициозни, но макар и кризата те са малцинство.
96
4
 
17
 
! Отговори
хидко преди 11 години
Тая женица, дето е учила в щатите, да вземе да покани тука учителите си за да видят как тука се успява по американски. Явно тя не може да направи разлика, та белким те направят и и обянсят след това, че да не ни заразява с прогресивните си идеи. Плюя на такива специалисти, които хвърлят вината върху хората. Хората са каквито са. Ако не им създадеш подходящи условия, те ще хабят минимум усилия и ще гледат да не се напрягат. Ако това не и е станало ясно, значи за никъф не става. Да ходи другаде!
95
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Некой са е амбицирал да ни пляка минуси понеже някак си защитаваме младите. Може би е психиятърката дето си е сложила рекламата у вестника. Че и развалим бизнесо с нашите дърдорения.
94
4
 
4
 
! Отговори
До 157 преди 11 години
А върви се труди де. Ти сигурно за безработица не си чувал. Че в България неофициално е най-малко 50%. "Незаети" им викат за удобство. А къде да се заемат ? На околовръстното ли ?