Стоунхендж - древен център за рок музика

Камъните са с музикални способности, установиха учени
3
Стоунхендж - древен център за рок музика
Снимка: Reuters

Една от загадките около мегалитния паметник Стоунхендж е как прочутите му сини камъни са пренесени на стотици километри от Уелс до долината Солсбъри в Уилтшир. Другата е защо древните строители са избрали точно тези камъни.

Авторите на ново проучване смятат, че причината се крие в изключителните им музикални свойства, пише в. "Дейли експрес". В опит да проверят теорията си, експерти от лондонския Кралски колеж за изкуствата първо са тествали камъни от хълмовете Пресели в Уелс - мястото, от където се смята, че са пренесени каменните блокове за изграждането на Стоунхендж.

Изследователите са установили, че при удар камъните действат като "звукови каменни плочи", известни като литофони, и произвеждат широк диапазон от металически звуци, наподобяващи звъна на камбана, гонг или тенекиен барабан.

През лятото учените са получили позволение от организацията "Инглиш херитидж", която стопанисва Стоунхендж, за първи път да тестват и камъните на обекта. Експериментите са извършени под наблюдението на представител на "Инглиш херитидж".

Специалистите не са имали големи очаквания, тъй като литофоните се нуждаят от пространство, за да вибрират звуковите вълни.

Учените също така са допускали, че побиването на камъните в почвата отнема акустичните им свойства. За тяхна голяма изненада обаче се оказало, че някои от камъните на Стоунхендж не са загубили музикалните си способности.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още по темата: Стоунхендж
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Да освен това , са пропуснали да споменат ,че също така имат и анални способности !!!!1
1
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Е, и ? Нищо не става ясно от така написаното!За акустична левитация ли говорим ? Защото ако -да , то тогава е новина. В противен случай не е нищо.