Стресът прави жените по-интелигентни

При мъжете ефектът е обратен
19 мар 2014 13:05,
13
Стресът прави жените по-интелигентни
Снимка: Getty images/guliver photos

Ново изследване показва, че в моменти на стрес емоционалната интелигентност на жените се увеличава, докато тази на мъжете намалява, съобщи ЮПИ.

При стрес мъжете се затрудняват да различат собствените си емоции и намерения от тези на другите хора. Изследването е извършено от учени под ръководството на Джорджа Силани от Международната школа за академични изследвания в Триест, Италия, и психолози от университета във Фрайбург, Германия и Виенския университет.

"Първоначалната ни хипотеза бе, че стресираните индивиди са склонни да станат егоцентрици", заяви Клаус Лам от Виенския университет. "Егоистичното поведение на практика намалява емоционално-когнитивното бреме. Затова очаквахме, че в експериментални условия хората ще са по-малко състрадателни."

Оказало се, че учените са наполовина прави, пише БТА. Стресът действително намалява способността да изпитваш съчувствие, но само при мъжете.

За да тестват хипотезата си, учените предизвикали умерен стрес у участниците в изследването, които трябвало да говорят публично или да решават аритметични задачи, без да ползват калкулатор или компютър. След това участниците трябвало да имитират някои движения, да разпознаят чужди емоции или да възприемат друга гледна точка.

"Установихме, че стресът влошава резултатите на мъжете при трите вида задачи, докато при жените се наблюдава тъкмо обратното", поясни Силани. "За да разберем обаче каква е причината за това, са нужни допълнителни проучвания."
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
0
 
! Отговори
rain преди 9 години
Айде мъжете пак ревнаха :)))))
10
0
 
0
 
! Отговори
batevale преди 10 години
....Извадени от контекста изследвания по контрол на разума ! Подобни изследвания и последващи разработки базирани на тях са предназначени за манипулиране и по-лесно управление на големи групи хора.......А кой ги поръчва и плаща е истинското предизвикателство за един журналист !!!.........
9
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
В последно време съм под стрес и категорично не по-умна. Дори напротив, започнах да забравям и имам проблеми с концентрацията.
8
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Е, щом е така, значи само бой и секс (т.е. стрес), за да им дойде акъла на жените. ;)Такива изводи поне си правя от статията. :)
7
8
 
2
 
! Отговори
Борислав-Ерген 38г преди 10 години
За мен е много трудно да живея с една жена(предпочитам с различни)в предвид зодията ми Близнаци-асцендент Дева-два пъти Планета Меркурий-по Китайския Заек.Няма значение каква е а дали би искала с Мъж като мен който нелъже ама и неможе само с една жена?!Или предпочита сериозен такъв който да я лъже че други Дами не го интересуват?!Това са важните Въпроси-а не колко била умна-интелигентна и колко книги е прочела в едно с манталитет на феминистка?Кой го интересува това?Да готви-чисти и пере!
6
0
 
5
 
! Отговори
* преди 10 години
Оказва се, че връзката 'интелигентна жена - *** мъж' е най-хармонична така ли? :)
5
5
 
8
 
! Отговори
Борислав-Ерген 38г преди 10 години
Скоро имах среща от нета(вече 15 години аз само от тук се запознавам за на живо)и на срещата дойде Дама на 30 години която беше разведена с едно дете.Огледах я когато седнехме на кафето и веднага ми стана ясна.Тя беше слабо-елегантна чаровна и до тук свършва хубавото от нея.Беше нервна(аз немога да понасям неврозни хора защото ме предразполагат към същото-зодия Близнаци с асцендент Дева съм)и захапа една цигара срещу мен докато ми обясняваше как няма сериозни мъже и ред такива шаблони.Скука!
4
1
 
5
 
! Отговори
Естер Вилар преди 10 години
"Жената кара мъжа при всяка възможност да работи занея, само защото той е мъж, а тя е нещо съвсем различно- тя е жена."Естер Вилар
3
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Мойте наблюдения върху нежния пол и стреса показват, че ДА под стрес започват да стават сприхави и да решават бързо проблеми, но резултатите им са плачевни....според мен просто бързат да разкарат проблема, който виждат като нещо досадно и го претупват. Винаги има изключения разбира се! Иначе N2 е много прав!
2
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А редовният секс по-хубави...
1
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ЩО НЕ СИ ...!!!

Спонсорирани публикации